"Impreuna pentru siguranta femeilor", mars pe strazile Capitalei: Sunt prizoniere intr-o cultura a violentei (Galerie foto)

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 19:22
3636 citiri
"Impreuna pentru siguranta femeilor", mars pe strazile Capitalei: Sunt prizoniere intr-o cultura a violentei (Galerie foto)
Foto: Facebook / Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Sute de persoane au participat, sambata, la un mars organizat simbolic pe strazile Capitalei sub sloganul "Impreuna pentru siguranta femeilor".

Barbati si femei, tineri si batrani, oameni simpli sau ambasadori si politicieni, cu totii au tinut sa transmita un semnal de alarma si mesaje de compasiune in numele femeilor care sunt victime ale agresiunilor, in familie sau in societate.

"Trebuie sa spunem fiecarei femei: NU ESTI SINGURA!

Fiecare actiune de condamnare a violentei impotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume in care femeile traiesc in siguranta. Vrem sa ne aratam solidaritatea fata de toate femeile care au fost sau sunt nevoite sa supravietuiasca violentei.

Vrem sa denuntam public violenta asupra femeilor si sa condamnam comportamentul agresorilor. In fiecare zi suntem martori la agresiuni asupra femeilor care nu sunt sanctionate nici de comunitate, nici de statul roman. Femeile sunt prizoniere intr-o cultura a violentei in care victimele sunt sistematic acuzate, stigmatizate, invinovatite", au aratat organizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook special dedicata.

Printre cei care au raspuns apelului au fost ambasadorul SUA, Hans Klemm, senatorii USR Florina Presada si Vlad Alexandrescu, deputatul PSD Florin Manole si fostul deputat PSD Remus Cernea.

Foto: Ziare.com

"Daca bataia e rupta din Rai, atunci iubirea de unde vine?", "Indiferenta hraneste violenta" si "Vrem siguranta pe strada si in casa" sunt doar cateva dintre mesajele transmise prin intermediul pancartelor.

Ce arata statisticile

Organizatorii marsului au prezentat cateva statistici cutremuratoare:

- 26% din omoruri au avut loc in familie in 2017 (cf. datelor Ministerului Public, IGPR si INML);

din 36.245 de fapte de violenta in familie sesizate in 2017, au ajuns in instanta doar 4% (1.491 inculpati;

- 1 din 4 femei din Romania a fost agresata fizic sau sexual de partenerul sau (FRA, 2014).

- 90% dintre victimele care cer ordin de protectie sunt femei.

"Condamnam comportamentul agresiv al acelor barbati care considera ca au dreptul sa ameninte si sa-si loveasca partenera sau fosta partenera de viata, sa violeze atunci cand nu primesc consimtamantul pentru actul sexual, sa adreseze obscenitati pe strada si in mijloacele de transport in comun sau sa hartuiasca sexual eleve, studente sau colege de munca. (...)

Le reamintim celor care afirma ca in familia traditionala nu exista violenta cate apeluri la 112, cate plangeri, cate procese, cate omoruri au loc anual in incidente de violenta in familie. Daca negam existenta fenomenului, acesta nu va disparea", se arata pe pagina evenimentului.

Autoritatilor li se cer urmatoarele:

- Sa aloce fonduri de la bugetul de Stat pentru programe de preventie, constientizare si educatie.

- Sa modifice de urgenta legislatia astfel incat sa existe un sistem de supraveghere a agresorilor folosind bratari electronice.

- Sa modifice de urgenta Codul Penal astfel incat cercetarea agresorilor sa continue chiar daca victima isi retrage plangerea.

- Institutiile responsabile ale statului sa se sesizeze din oficiu in cazul violentei impotriva femeilor pentru un numar de 10 zile de ingrijiri medicale, corespunzator realitatilor traite de femei, nu de 90 de zile de ingrijiri medicale cum este specificat in prezent.

- Sa existe personal specializat si format pentru a gestiona eficient cazurile de violenta impotriva femeilor, tinand cont de riscul de re-traumatizare a victimei.

- Sa existe cel putin un adapost special pentru femeile victime ale violentei impotriva femeilor in fiecare judet.

- Sa se infiinteze centre specializate pentru cazurile de violenta sexuala, cu personal specializat care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala.

- Sa se aplice legea corect si sa se sesizeze din oficiu institutiile responsabile ale statului atunci cand afla ca exista cazuri de acte sexuale cu minore.

- Sa existe colaborare intre institutii ori de cate ori este tratat un caz de agresiune in familie, viol, hartuire sexuala, exploatare sexuala. Politia, Justitia si sistemul medical trebuie sa fie institutii de suport real pentru victime. Reprezentantii institutiilor trebuie sa trateze victimele cu demnitate si profesionalism pentru a le incuraja sa aiba incredere sa depuna plangere si sa raporteze agresiunea.

- Sa existe programe de educatie, consiliere si terapie pentru agresori in fiecare judet.

- Sa transmita un semnal de toleranta-zero in ceea ce priveste violenta asupra femeilor si sa includa in educatie notiuni despre egalitatea de gen si pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor.

- Sa existe mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#mars siguranta femeilor, #violenta femei , #violenta