Jumatate dintre romani considera ca violenta fizica in familie este ceva normal

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 19:27
4395 citiri
Jumatate dintre romani considera ca violenta fizica in familie este ceva normal
Foto: Arhiva

50% dintre romani considera ca violenta fizica domestica este ceva normal, astfel ca numarul total al infractiunilor intrafamiliale a crescut, anul trecut, cu 26 % fata de 2009, in timp ce numarul loviturilor cauzatoare de moarte s-a dublat, potrivit unui studiu al IGPR.

Doar o treime dintre victimele agresiunii domestice au curajul si posibilitatea sa se adreseze autoritatilor, in mare parte din cauza factorilor economici care ii leaga financiar de agresor, mai arata cercetarea efectuata de Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Femeile abuzate, spun specialistii, nu au la cine sa apeleze si nici unde sa se duca dupa ce cad victime ale violentei domestice. In aceste conditii, mii de femei din Romania traiesc sub teroare, la fel si zeci de mii de copii, victime directe sau colaterale ale violentei domestice.

"Daca 50% dintre romani considera ca a-si lovi partenerul de viata este ceva normal, cred ca, in realitate, cazurile de abuz sunt de 10 ori mai numeroase decat arata studiile", a declarat, pentru NewsIn, psihologul Silviu Ionita.

Violenta domestica, mai spun specialistii, lasa urme de nesters, nu numai la nivel fizic, ci si afectiv, intervind blocaje emotionale.

"Violenta, de cele mai multe ori, se manifesta sub forma unei triade agresor-victima-agresor, ceea ce inseamna ca aproximativ 80% dintre persoanele care au fost, intr-un fel sau altul, agresate in copilarie devin, la randul lor, agresori", a mai spus Ionita, care se ocupa de consilierea a numeroase victime ale unui mediu abuziv.

Abuzurile domestice, definite ca actiuni fizice sau verbale ce provoaca o suferinta de orice natura, pot produce victime atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor. Cei mai afectati de violenta domestica sunt insa copiii, care sunt in pericolul de a reproduce, la randul lor, astfel de comportamente, in relatiile cu ceilalti.

Vatamarea corporala asupra membriilor familiei este pedepsita de Codul Penal cu 1 pana la 5 ani de inchisoare.

De cele mai multe ori, victimele agresiunii domestice renunta la acuzatii din cauza procesului anevoios si a consecintelor pe care o astfel de actiune le poate avea in cadrul familiei.

In 2008, a fost inaintat un proiect de lege care prevedea o completare a Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, in vederea introducerii ordinului de restrictie, prin care i se interzice agresorului orice forma de contact cu partea vatamata. Proiectul nu a fost insa adoptat pana astazi.

In Romania, victimele abuzului intrafamilial se pot adresa centrelor de consiliere gratuita. In prezent exista doar cinci astfel de centre, in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Suceava si Targu Mures, unde se ofera consiliere psihologica si juridica persoanelor care traiesc intr-un mediu abuziv.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#violenta familie normala Romania, #romanii considera normala violenta , #violenta