Violenta verbala afecteaza 2 din 3 copii romani

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 15:50
5092 citiri
Violenta verbala afecteaza 2 din 3 copii romani

Copiii si tinerii sunt afectati de violenta verbala zi de zi, acasa, la scoala sau pe strada, intr-o proportie covarsitoare, iar aceasta forma de agresivitate tinde sa devina o norma comportamentala, conform unor studii recente.

Rezultatele cercetarilor arata ca 60% dintre copii si tineri au fost implicati in cazuri de violenta verbala, majoritatea in cartierul in care locuiesc (46,7%) sau chiar la scoala (33%).

La scoala intervine cel mai adesea violenta verbala intre elevi (40%). Odata iesiti de pe portile scolii, rolul agresorului este jucat insa de necunoscuti, de participanti la trafic, soferi sau pietoni. Cu alte cuvinte, copiii se lovesc de violenta verbala cand ajung pe strada (45%).

Consecintele acestor agresiuni verbale pot fi extrem de grave, avertizeaza specialistii, mergand pana la depresie clinica si boli asociate cu stresul.

"Stima de sine scazuta, depresia, tulburarile de comportament, toleranta scazuta la adaptarea cerintelor scolare - acestea sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta copiii care sunt agresati verbal in unitatile de invatamant", spune Catalina Florea, directorul Asociatiei Telefonul Copilului, care a inregistrat mii de cazuri semnalate la numarul 116111.

Solutia sta in comunicare

Specialistii contactati de Romtelecom, in cadrul campaniei de constientizare si combatere a violentei verbale Cuvintele dor, nu-i asa? sustin ca totul tine de comunicare.

Psihoterapeutul Anda Pacurar crede ca violenta nu poate fi eliminata complet, insa copiii pot fi invatati cum sa reactioneze, fie ca vorbim despre victimele agresiunilor verbale sau chiar de agresori.

Copiii nu stiu sa gestioneze astfel de situatii, n-au fost invatati sa comunice, deci trebuie antrenati sa raspunda rational.

Agresorii, de exemplu, trebuie invatati sa se remarce intr-un mod pozitiv, fiind cunoscut faptul ca, de cele mai multe ori, acestia vor doar sa se distreze, in lipsa altor activitati, explica psihoterapeutul.

Totul pleaca de la lipsa de comunicare, pentru ca invatam cuvinte, dar nu stim sa le folosim, sustine Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala.

Astfel, agresivitatea naturala, combinata cu frustrarile acumulate si imposibilitatea de a comunica se tranfsorma cel mai adesea in violenta verbala.

Copiii nu stiu sa comunice, pentru ca n-au fost invatati sa o faca eficient, iar majoritatea agresiunilor verbale de aici pleaca.

De exemplu, in loc sa vorbesti despre tine, despre problema ta si modul in care te afecteaza actiunile altuia, preferi sa vorbesti despre el, recurgand la agresiune verbala, explica trainerul Cati Calin.

Desi statisticile legate de violenta verbala si fizica in randul copiilor sunt ingrijoratoare, un pas inainte, remarcat de psihologul Silviu Ionita, ar fi tocmai raportara acestor cazuri.

Numarul tot mai mare de cazuri semnalate de catre victime, copii si parinti sau martori ai agresiunilor arata o implicare tot mai activa a comunitatii in solutionarea acestor probleme.

Nu in ultimul rand, precizeaza Silviu Ionita, agresivitatea e buna, dar trebuie sa stim s-o gestionam.

Cuvintele dor, nu-i asa?

Acesta este si scopul campaniei de constientizare si combatere a violentei verbale Cuvintele dor, nu-i asa? demarata de Romtelecom, in colaborare cu Asociatia Telefonul Copilului.

Specialistii implicati in acest proiect vor participa la ateliere cu tinerii, cu copiii, dar si cu parintii, pentru a-i invata sa-si depaseasca problemele de comunicare si sa evite violenta verbala.

"Credem sincer ca despre violenta se poate vorbi si in altfel, putem vorbi despre intelegerea mecanismelor acesteia si despre comunicarea inteligenta ca modalitate de administrare", sustine Cristina Popescu, director comunicare Romtelecom.

Rezultatele cercetarilor, sfaturi utile, marturii ale celor implicati, dar si materiale video surprinzatoare, realizate cu experti in comunicare, dar si cu un idol al generatiei tinere - Tudor Chirila - pot fi gasite pe site-ul campaniei, cuvinteledor.ro.

Studiile citate au fost realizate de IMAS, la cererea Romtelecom, fiind reprezentative pentru mediul urban mare.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul.

Citeste sfaturile psihologilor si invata din experientele impartasite de cititori.

Contribuie si tu cu propria ta poveste, pune intrebari si primeste raspunsuri specializate, la adresa de mail cuvinteledor@ziare.com.

Campanie este sustinuta de Romtelecom si Asociatia Telefonul Copilului.

Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#violenta verbala copii, #violenta limbaj copii , #violenta