Explicatia psihologului pentru pumnii lui Palada: Cu cat te simti mai jos, cu atat lovesti mai tare

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 14:50
7520 citiri
Explicatia psihologului pentru pumnii lui Palada: Cu cat te simti mai jos, cu atat lovesti mai tare
Foto: Arhiva Pixabay

Miercuri seara, senatorul Mihai Gotiu a fost batut de sociologul Mirel Palada, intr-un studio TV. Subiectul a devenit viral, fiind dezbatut pe toate platformele. Au aparut reactii, s-au format tabere, parerile sunt impartite.

Dar pana la urma ce il poate face pe un om sa reactioneze asa? Ce fel de oameni aleg sa se manifeste prin violenta, agresivitate? Exista un tipar de personalitate, oare?

"Comportamentul uman este energizat de nevoia innascuta de a ne depasi sentimentele de inferioritate, de a creste, de a trece de la o stare resimtita ca 'minus' la una resimtita ca 'plus'.

Aceasta linie de miscare este cea care ne guverneaza constant, inconstient, si care imprima o anumita dinamica in formarea stilului de viata, in structurarea personalitatii. Atitudinile agresive, fie ele manifestate catre exterior, fie indreptate catre sine, comportamental sau doar emotionale, au la baza un sentiment, constient sau nu, de descurajare.

Sentimentele de inferioritate pot coplesi, iar principiul supracompensarii explica cum raspunsul agresiv este direct proportional cu intensitatea resimtita a inferioritatii. Cu cat te simti mai jos, cu atat 'lovesti' mai tare", explica pentru Ziare.com psihoterapeutul adlerian George Chiriacescu (www.animaetanimus.ro).

Si da, exista semnale pe care le putem percepe inainte ca situatia sa devina dramatica. "Atitudinea nonverbala, tipul de mesaje transmise, tipul de verbe folosite", toate acestea pot trada un om cu o "predispozitie" catre agresivitate.

E drept ca exista si persoane pe care cei din jur le percep ca fiind "normale" (fara tendinte agresive), calme, civilizate si care, la un moment dat, sa aiba o "izbucnire". Genul acela de comportament care ii poate face pe cei din jur sa exclame "Nu mi-as fi inchipuit ca e in stare sa faca asa ceva" sau "nu il credeam in stare".

"Daca o persoana se simte umilita, mai ales public, te poti astepta ca ea sa riposteze. Intensitatea si felul in care aceasta o va face o sa fie conform logicii sale private si a aptitudinilor pe care le are", explica psihoterapeutul.

"La noi reactiile agresive sunt aplaudate la scena deschisa"

"Un aspect la care cred ca este important sa ne oprim este, mai mult decat comportamentul punctual al indivizilor, cel psiho-social. In general, reactia agresiva tine si de mediul cultural in care te dezvolti sau traiesti.

La noi reactiile agresive sunt aplaudate la scena deschisa, sunt aduse argumente si scuze. Se considera ca foarte normala o reactie agresiva in context social, mai ales daca asta arata la final 'cine este mai tare'.

Acest tip de atitudine se regaseste de la nivelul scolilor - hartuirea, bullying-ul si mai apoi intre adulti in trafic sau intre batrani la coada la Casa de Pensii. Educatia poate fi solutia, dar nu exclusiv cea academica. Poti fi foarte educat academic, dar sa ai un comportament agresiv.

Este vorba de o educatie emotionala si sociala, una in care a asculta si parerile celor din jur nu inseamna ca esti slab. Una care sa nu se bazeze doar pe cum pot 'castiga', indiferent de mijloace si context.

Suntem o societate descurajata, gasim in agresivitate cea mai usoara metoda de a ne simti 'puternici'. Din pacate, acest mecanism ne face sa pierdem enorm pe termen mediu si lung", apreciaza George Chiriacescu.

Citeste si Copii batuti in scoli si gradinite: Ce fel de profesori lovesc elevii si ce poate face un parinte, pas cu pas

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#De unde vine agresivitatea, #tendinte agresive semne, #Palada violenta agresivitate psiholog, #inferioritate agresivitate , #violenta