Guvernul va adopta o strategie pentru combaterea violentei in familie

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 07:23
1880 citiri
Guvernul va adopta o strategie pentru combaterea violentei in familie

Strategia pentru combaterea violentei in familie ar putea fi adoptata de catre Guvern in circa doua saptamani, iar unul dintre obiectivele propuse prin document este ca in fiecare judet sa existe cate un centru specializat care sa ofere sprijin victimelor, a declarat Denisa Oana Patrascu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

"Implementarea strategiei se va face incepand cu 2013 pana in 2017 si nu va presupune niciun fel de alocari suplimentare de la bugetul de stat, finantarea fiind aproape in exclusivitate bazata pe atragerea de fonduri europene nerambursabile", a precizat secretarul de stat Denisa Oana Patrascu.

Aceasta a adaugat ca, pentru actiunile care vor fi derulate in vederea combaterii violentei in familie, conteaza deja pe circa 15 milioane lei din partea unui fond norvegian.

Violenta in familie se poate manifesta nu doar fizic, ci si verbal, poate fi psihologica, economica, sociala, sexuala, iar victimele nu sunt doar femeile si copii, ci si barbatii, a subliniat parlamentarul PNL Cristina Ancuta Pocora, presedinte al Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor.

MMFPS a organizat conferinta de lansare a campaniei de constientizare si sensibilizare a opiniei publice privind prevenirea si combaterea violentei in familie, beneficiind de o finantare printr-un proiect sustinut cu peste 2,97 milioane lei de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

Campania vizeaza modificarea atitudinii comunitatii fata de violenta in familie, precum si sensibilizarea autoritatilor locale pentru a se implica in prevenirea si combaterea fenomenului, prin mobilizarea resurselor de care dispun.

Caravana "Toleranta zero fata de violenta in familie" se va opri, mai intai, in Slobozia (vineri), Tulcea (sambata) si Braila (duminica), victimele avand posibilitatea de a fi consiliate de catre specialistii angrenati in campanie. Sunt programate opriri in 30 de orase, iar in opt localitati vor avea loc conferinte de informare.

In evidentele Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din toata tara se afla peste 12.200 cazuri de violenta domestica, cele mai multe dintre acestea, peste 8.800, referindu-se la copii sub 13 ani, preponderent in mediul rural. Sociologii sunt insa de parere ca acesta este "doar varful aisbergului", mult mai multe situatii ramanand necunoscute autoritatilor, martorii si victimele preferand sa taca.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Guvern violenta familie, #combatere violenta domestica , #violenta