Opinii: Pumnul in gura si injuratura in trafic si la televizor

Duminica, 09 Ianuarie 2011, ora 12:20
5611 citiri
Opinii: Pumnul in gura si injuratura in trafic si la televizor
Foto: sodahead.com

Politia Rutiera vrea sa sanctioneze mai aspru agresivitatea la volan. Sunt vizate, intr-un proiect de modificare a Codului Rutier, toate acele manifestari din trafic care ne imping la nevroza: de la flash-urile repetate cu farurile, claxonatul isteric si slalomul printre masini la franele bruste si nejustificate etc.

Intr-o tara cu trafic comparabil doar cu cel din Istanbul, initiativa este salutara. Cate sanse de reusita are ea insa este discutabil cat timp Politia Rutiera arata asa cum arata: corupta, timorata si, cel mai adesea, neprofesionista.

Nici actualul cod nu este aplicat cum se cuvine tuturor, nici acum politistii nu indraznesc sa se atinga de anumite masini si anumite numere sau nu actioneaza in anumite zone. Ati vazut, de exemplu, vreo masina ridicata in zona Beller - Piata Dorobanti, din Bucuresti, indiferent cat de aiurea este ea parcata?

Si atunci de ce am spera ca vor fi aplicate serios si unitar prevederi cu mult mai interpretabile si susceptibile de a se intoarce impotriva agentului constatator precum bumerangul, daca cel sanctionat are acces direct la superiorii sai? Dupa cum asemenea prevederi invita la abuzuri si la coruptie.

Pe de alta parte, agresivitatea din trafic face parte dintr-un fenomen mai amplu din societatea romaneasca, macinata de un puseu de violenta. Ea nu se manifesta neaparat la nivelul infractionalitatii majore, caci, in pofida bombardamentului senzationalist al televiziunilor, care improasca cu sange in toate jurnalele de stiri, cifrele arata ca nu s-a produs nicio modificare majora fata de anii trecuti.

Agresivitatea este una, sa-i zicem, minora, in primul rand verbala, dar extrem de extinsa si ea se manifesta, intr-adevar, din trafic, unde injuratura si adesea pumnul zboara rapid catre adversar, pana in familie, dar si in cele mai inalte sfere politice.

Am vazut cu totii imaginile incredibile cu barbatul coborat dintr-o masina de lux care cara picioare in masina unei soferite care cine stie cu ce il deranjase. Omul acela nu cred ca era marcat de saracie, de pierderea unei bucati din salariu sau din indemnizatie ori de mai stiu eu ce alte apasari existentiale. Omul acela este pur si simplu un gibon, cu comportament si mentalitate de gibon dezlantuit.

Acelasi comportament l-a etalat si CV Tudor, dezlantuit impotriva unei executoare judecatoresti. Ce au ei in comun? Convingerea ca notorietatea, banii, relatiile ii fac intangibili si nu pot pati nimic indiferent la ce fapte se dedau.

O alta categorie sunt politicienii care, aparati de imunitate pentru declaratiile politice, le incarca cu o violenta verbala incredibila. Traian Basescu a fost mereu un exponent al acestui tip de comportament, deprins incurabil de pe coverta, dar acum a fost depasit de noua generatie. Lideri precum Crin Antonescu si Victor Ponta, dar si Cristian Boureanu, de exemplu, se intrec in invective, injurii, violente verbale in spatele carora, din pacate, nu se ascunde decat o mare goliciune de idei. Discursul inflamat tine loc de proiect politic.

Televiziunile promoveaza aceste atitudini violente cu voluptate. Vorbele si gesturile aprinse sunt vanate de reporteri si transmise pana la obsesie, pana ajung sa scrijeleasca santuri adanci pe scoarta cerebrala a telespectatorilor. Adaugati filmele violente, cele mai prizate, emisiunile de divertisment din ce in ce mai vulgare si mai violente si ele, chiar desenele animate mustind de pumni si vorbe grele si veti avea tabloul complet al bombardamentului la care este supus fiecare roman de dimineata pana seara, din copilarie pana la batranete, indiferent incotro intoarce capul.

Si atunci cum sa ne miram ca si oameni fara spate si conexiuni, deci fata mentalitatea de intangibili, oameni cu un nivel de trai si o educatie decente se comporta ca niste apucati, in trafic, in familie, pe strada, oriunde ii apuca pandaliile si pentru orice maruntis. Pe zi ce trece devenim un popor tot mai nevrotic, mai violent asa ca simpla modificare a Codului Rutier ma tem ca nu poate rezolva decat, in cel mai bun caz, o foarte mica parte a problemei. Ar fi totusi un inceput care merita salutat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#soferi agresivi Politia Rutiera, #Cod Rutier agresivi, #agresivitate romani , #violenta