Violenta domestica dusa la extrem. Tata condamnat la opt ani de inchisoare si obligat sa le achite copiilor sai daune morale de 300.000 de lei

Vineri, 17 Iulie 2020, ora 07:05
3921 citiri
Violenta domestica dusa la extrem. Tata condamnat la opt ani de inchisoare si obligat sa le achite copiilor sai daune morale de 300.000 de lei
FOTO Pixabay

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au pronuntat o prima sentinta in cazul unei femei de 34 de ani care a murit la doua saptamani dupa ce a fost batuta de concubinul gelos. In urma procesului, agresorul a fost condamnat la opt ani de inchisoare si obligat sa le achite celor trei copii ai sai, pe care i-a lasat fara mama, daune morale de 300.000 de lei.

Ianuarie 2020. Plecat sa lucreze in Spania, un barbat din Bucuresti se intoarce acasa dupa numai o saptamana, nemultumit de conditiile de cazare. Ferm convins ca sotia sa, cu care traia in concubinaj de 20 de ani, avand impreuna trei copii, il insala, barbatul se intoarce acasa hotarat sa isi surprinda concubina impreuna cu noul iubit.

Ajuns in tara in seara zilei de 29 ianuarie, barbatul se duce la locul de munca al sotiei sale (Romprest) si o vede pe femeia de 34 de ani intr-o camera alaturi de mai multi colegi de serviciu. In incapere era si barbatul despre care banuia ca este amantul concubinei sale. Orbit de gelozie, barbatul a agresat-o pe femeie, de fata cu colegii sai, iar apoi a luat-o acasa. In drumul spre casa a mai lovit-o de cateva ori, inclusiv cu piciorul in gura.

Agresorul a declarat ca la un moment dat, victima a cazut jos din cauza loviturilor "dar s-a ridicat repede, mergand dezechilibrata, dupa care s-a sprijinit de gard pentru ca sa-si revina, timp in care incepuse sa ii curga sange din nas". In urma loviturilor, victimei i s-a tumefiat ochiul stang si i s-a inflamat buza. A doua zi, la ora 5.00, barbatul a luat-o pe concubina sa si a dus-o la locul de munca pentru a-si da demisia. In aceeasi zi, in jurul orei 7.30, dupa ce s-a intors acasa, femeia si-a pierdut cunostinta si a cazut la pamant ramanand inconstienta. Concubinul sau a chemat salvarea si femeia de 34 de ani a fost transportata la spital, dar dupa doua saptamani a murit.

In urma procesului barbatul, care si-a recunoscut faptele, a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte si obligat la plata unor daune morale de 300.000 de lei (cate 300.000 de lei pentru fiecare dintre cei trei copii ai sai). "Pe fondul unei crize de gelozie si pe fondul excesiv de alcool, inculpatul nu numai ca si-a omorat concubina dar a lasat, in acelasi timp, trei copii minori fara mama, valoarea suprema careia i-a fost adusa atingere prin suprimare vietii unei persoane, reclama din partea organelor judiciare aplicarea unei pedepse pe masura gravitatii infractiunii savarsite de catre inculpat. Totodata, instanta este nevoita sa aiba in vedere faptul ca aplicarea unei pedepse drastice inculpatul in raport de gravitatea infractiunii ar avea repercursiuni grave asupra cresterii si intretinerii celor trei copii minori, acestia urmand sa fie lipsiti, pe o perioada lunga de timp, de cele necesare traiului de zi cu zi si de ce nu, de afectiunea tatalui lor", se arata in sentinta Tribunalului Bucuresti, care nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Violenta domestica, o problema majora

La inceputul anului 2020, IGPR anunta ca intr-un singur an politistii au emis 8.000 de ordine de protectie provizorii in urma unor plangeri prin care erau reclamate cazuri de violenta domestica. "S-a incheiat un an de cand politistii care intervin la cazuri de violenta domestica pot emite, dupa analizarea situatiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protectie provizoriu, valabil 5 zile, astfel incat victima sa nu fie nevoita sa astepte unul incuviintat de judecator. Pe parcursul anului 2019, la nivel national, politistii au emis 7.986 de ordine de protectie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate in ordine de protectie", a transmis IGPR la inceputul anului 2020.

Politistii emit ordine de protectie provizorii, in exercitarea atributiilor de serviciu, cand constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc.

Românii continuă să-și bată femeile și copiii. Numărul faptelor de violenţă domestică a crescut cu 6,3%, în 2024
Românii continuă să-și bată femeile și copiii. Numărul faptelor de violenţă domestică a crescut cu 6,3%, în 2024
Numărul faptelor penale de violenţă domestică înregistrate la nivel naţional în primele două luni ale acestui an a crescut cu 6,3% faţă de perioada similară a anului 2023, ceea ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#violenta domestica, #sentinta, #Tribunalul Bucuresti , #violenta