Ambasadorul SUA in Romania despre scoaterea vizelor, scut si Bechtel

Joi, 02 Iunie 2011, ora 15:34
6300 citiri
Ambasadorul SUA in Romania despre scoaterea vizelor, scut si Bechtel

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a facut, joi, promisiuni de rezolvare a chestiunii arieratelor la contractul Bechtel, posibile modificari pozitive in regimul de vize pentru America si transparenta in chestiunea amplasarii scutului antiracheta american in Oltenia.

Gitenstein a precizat ca legislatia Visa Waiver, care reglementeaza acordarea de vize pentru America, ar putea fi modificata de catre presedintele Barack Obama. Astfel, criteriul de baza pentru includerea in programul Visa Waiver ar urma sa fie proportia de persoane care depasesc sederea legala in SUA la expirarea vizei, si nu ca pana acum, rata nationala de refuzuri a vizelor.

"La intalnirea de la Varsovia, presedintele Obama (...) si-a exprimat sprijinul pentru aceasta modificare... Proportia de refuzuri trebuie sa fie sub sau cel putin 3%, la ora actuala pentru Romania este de 30% sau peste 20%", a spus Gitenstein adaugand ca "trebuie totusi sa faceti mai multe eforturi pentru a reduce rata de refuzuri".

Contractul Bechtel se va debloca

Ambasadorul Gitenstein a abordat si problema arieratelor la contractul Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania. Diplomatul este de parere ca toate problemele existente intre ministerul Transporturilor si forma americana vor fi rezolvate.

"Am avut discutii ample cu doamna ministru si dansa incearca sa gaseasca o modalitate pentru a plati arieratele din acest contract", a spus ambasadorul SUA.

Scutul transparent

In ceea ce priveste un alt punct important al relatiilor bilaterale romano-americane, amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta american in Oltenia, la Deveselu, Gitenstein a promis ca va exista "foarte multa transparenta" in privinta acordului, insa deocamdata documentul nu este finalizat si se desfasoara inca negocieri.

"Nu avem nimic concret in legatura cu care sa fim transparenti, pana nu se finalizeaza acest acord", a spus Gitenstein.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...