Cand vom intra in Canada fara vize Interviu cu europarlamentarul Hellvig

Autor: Ana Ilie
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 07:32
13166 citiri
Cand vom intra in Canada fara vize Interviu cu europarlamentarul Hellvig

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig, membru al Delegatiei Parlamentului European pentru relatiile cu Canada, considera ca 2016 este un termen realist pentru ridicarea vizelor de Canada pentru cetatenii romani.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Hellvig explica in ce fel, in contextul intrarii in vigoare a acordului de liber schimb UE-Canada, romanii pot aplica o strategie de negociere si dialog politic pentru a obtine eliminarea vizelor.

Ce oportunitati deschide pentru Romania acordul de liber schimb UE-Canada? Ce implicatii economice are acest acord pentru Romania?

Acordul economic si comercial dintre UE si Canada (CETA), a carui intrare in vigoare este preconizata in 2016, este cel mai ambitios proiect de parteneriat international din spatiul democratic-occidental, urmand, prin complexitate si impact, sa depaseasca NAFTA - acordul istoric de comert liber in America de Nord.

Iar daca avem in vedere si discutiile in curs, e drept dificile si lente, intre UE si SUA pentru incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), se creioneaza perspectiva unei imense piete comune UE-SUA-Canada. Este un pas inevitabil, cred, in competitia globala tot mai acerba si in contextul ascensiunii tarilor emergente.

Ca stat membru al UE, Romania va beneficia de aceasta deschidere fara precedent la nivel euroatlantic, atat in ceea ce priveste accesul reciproc la piete, cat si incurajarea de ambele parti a investitiilor si, implicit, impulsionarea relansarii economice si a crearii de locuri de munca. Depinde, insa, de noi sa reusim sa fim competitivi si sa fructificam oportunitatile care se creeaza.

Acordul vizeaza masuri fara precedent, in foarte multe domenii, de la eliminarea taxelor vamale, industriale, agricole si de pescuit sau recunoasterea normelor specifice in sectoare precum cel al automobilelor ori cel sanitar si sanitar-veterinar, pana la armonizarea normelor privind dreptul de proprietate intelectuala in privinta produselor farmaceutice si accesul furnizorilor pe pietele publice.

Se vor elimina barierele non-tarifare (reglementari tehnice, norme si proceduri de evaluare), ceea ce va stimula exportul de produse industriale. Un alt pas important il reprezinta recunoasterea reciproca a calificarilor, care ramane inca un obstacol in calea prestarii de servicii transfrontaliere - cum e cazul profesiilor liberale, de inginer sau contabil.

De asemenea, liberalizarea comertului de servicii va deschide sectoare cheie pentru investitii: serviciile financiare, telecomunicatii, energie si transport maritim.

Acordul ar trebui saa majoreze cu 23% schimburile comerciale bilaterale cu UE. Ce efect va produce in Romania, in conditiile in care, in 2014, exporturile romanesti in Canada s-au diminuat cu 37,07%, iar cele canadiene in Romania cu 22,29%?

Se estimeaza, intr-adevar, o majorare a volumului schimburilor bilaterale de bunuri si servicii cu 26 de miliarde de euro. PIB-ul UE ar urma sa creasca cu 11,6 miliarde euro anual, in urma intensificarii exporturilor si investitiilor reciproce.

Romania va beneficia de aceste premise favorabile relansarii economice si crearii de noi locuri de munca doar daca va reusi sa se desprinda din actuala paradigma a subdezvoltarii si daca va indeplini doua conditii esentiale in lumea in care traim: economia romaneasca sa produca si sa fie competitiva pe piata.

Sunt doua criterii la care suntem deficitari, din pacate, inca. Oricat de comode ar fi pentru unii teoriile conspiratiilor, la Bucuresti se decide daca Romania e numai o piata de desfacere sau un jucator economic in circuitul international.

Deocamdata, potentialul cooperarii romano-canadiene este foarte departe de a fi valorificat, de ambele parti. Volumul schimburilor comerciale este infim in raport cu ceea ce au de oferit cele doua tari. In aceasta privinta, Acordul UE-Canada sigur va avea un impact pozitiv, odata cu anularea taxelor vamale si a restrictiilor de acces pe piata. Ma gandesc, de exemplu, la exportul de automobile, de produse agro-alimentare ori de minereuri.

Oportunitatile oferite de aceste acorduri pe cale de a fi incheiate de UE cu Canada si SUA sunt un imbold serios pentru ca Romania sa iasa din inertie. Avem o sansa uriasa de a fi jucatori pe piata euroatlantica. Nu cred ca ne mai putem permite sa ratam la nesfarsit oportunitati. Din 2007 incoace, irosim zi de zi sansa pe care ne-o ofera statutul de membru al Uniunii Europene. Suntem intr-unul din cele mai faste momente ale istoriei noastre. E absurd sa dam cu piciorul in premisele dezvoltarii si occidentalizarii.

Vizele de Canada sunt o durere mai veche a romanilor. Poate fi acordul de liber schimb valorificat in asa fel incat sa influenteze si chestiunea vizelor?

Consider ca partea romana trebuie sa incerce sa valorifice acordul in acest sens. Dupa inchiderea oficiala a negocierilor, la Summit-ul UE-Canada, desfasurat saptamana trecuta la Ottawa, va urma o procedura complexa si de durata de aprobare. Sunt inca, in curs, discutii pentru a integra in acord obiectiile Germaniei cu privire la clauza privind solutionarea litigiilor dintre investitori si state, care ar permite companiilor sa conteste reguli nationale la instante independente.

Exista o presiune a multinationalelor pentru a avea un ascendent in relatia cu statele. E principalul motiv de discordie ramas intre UE si Canada.

In acest context, s-a vehiculat amenintarea cu blocarea acordului de catre Romania si Bulgaria. Nu cred ca e constructiv sa dea cineva cu pumnul in masa si sa puna conditii. Dar e loc de negocieri, de dialog diplomatic si politic, de intensificat cooperarea guvernamentala pentru a raspunde unor temeri partial intemeiate ale canadienilor.

A existat precedentul Cehiei, au fost eliminate, apoi reintroduse vizele - e un caz din care se pot desprinde niste invataminte. Nu putem obtine anularea vizelor doar conditionand adoptarea acordului UE-Canada, ci si actionand in comun pentru crearea unui cadru care sa previna riscurile semnificative.

Canadienii sustin ca liberul schimb si eliminarea vizelor sunt doua chestiuni diferite. De ce ar fi acceptata de canadieni solicitarea romanilor?

Nu e fair play sa fie abolite granitele pentru bunuri si servicii si sa fie mentinute pentru unii cetateni. E o chestiune de principiu, de asemenea, pe care Parlamentul European l-a introdus, in toamna anului trecut, ca norma in relatiile UE cu statele terte: principiul reciprocitatii in materie de vize.

Exista, de altfel, la nivelul UE, cadrul pentru activarea mecanismului de suspendare a scutirii de vize, pentru obtinerea unui regim de vize reciproc avantajos. Asadar, partea canadiana nu are argumente in favoarea tezei celor doua probleme diferite. Suntem parteneri sau nu suntem - asta e toata discutia.

Iar partenerii nici nu bat cu pumnul in masa, nici nu refuza discutarea unui aspect sensibil, pe motiv ca tine de alta poveste.

Cand credeti ca ar putea fi ridicate vizele pentru Canada, daca aceasta strategie privind acordul de liber schimb functioneaza?

Cred ca momentul intrarii Acordului in vigoare, in 2016, poate fi considerat o tinta realista. Au aparut indicii, in ultimele zile, ca guvernul federal canadian analizeaza posibilitatea eliminarii vizelor impuse romanilor si bulgarilor. Cred ca asta e incurajator si cred ca dialogul bilateral romano-canadian, precum si cel dintre Bruxelles si Ottawa poate duce la eliminarea acestor restrictii discriminatorii.

Acordul va fi discutat la nivelul sefilor de state si guverne din UE, apoi votat, anul viitor, in Parlamentul European si, in cele din urma, ratificat de Parlamentele nationale.

In calitate de membru al Delegatiei Parlamentului European pentru relatiile cu Canada voi actiona, in perioada urmatoare, pentru ca Parlamentul European sa solicite includerea principiului reciprocitatii in materie de vize in acordul UE-Canada. Totodata, voi face presiuni, impreuna cu colegii mei, asupra noii Comisii Europene pentru a actiona mai eficient decat a fost cazul pana acum in vederea apararii drepturilor cetatenilor tuturor statelor membre in relatia cu partenerii transatlantici.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...