Gitenstein: Romania mai face un pas catre ridicarea vizelor SUA

Luni, 03 Mai 2010, ora 15:12
5289 citiri
Gitenstein: Romania mai face un pas catre ridicarea vizelor SUA
Foto: Arhiva

Memorandumul incheiat luni intre SRI si Federal Air Marshals, prin care ofiteri romani sub acoperire vor urca inarmati la bordul viitoarelor curse TAROM cu destinatia SUA, reprezinta una dintre conditiile ce trebuie indeplinite de Romania pentru ridicarea vizelor americane.

"Exista un numar de cerinte pentru intrarea Romaniei in programul Visa Waver si printre acestea se numara emiterea de pasapoarte electronice, raportarea actelor pierdute sau furate catre Interpol, asigurarea unei sigurante crescute a documentelor de calatorie, plasarea ofiterilor de securitate la bordul curselor aeriene.

Desigur, conditia pe care o indepliniti astazi este una dintre numeroasele conditii", a declarat luni, la ceremonia de semnare a acestui memorandum, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein.

El a reamintit ca dupa atentatele din 11 septembrie 2001 Guvernul SUA a extins programul Air Marshals, iar numarul ofiterilor aflati la bordul curselor aeriene "a crescut exponential" si astfel a crescut si securitatea pasagerilor. Inainte de atentate existau doar cateva zeci de ofiteri la bordul curselor aeriene, a aratat Gitenstein.

"Din fericire, datorita eforturilor institutiilor si agentiilor reprezentate aici, numarul de atacuri teroriste a scazut considerabil", a subliniat ambasadorul.

Mark Gitenstein a mai spus ca Memorandumul semnat luni va consolida si mai mult relatia stransa in domeniul securitatii dintre Romania si SUA si va imbunatati capacitatea Statelor Unite de a raspunde amenintarilor la adresa securitatii aviatice.

Potrivit Ambasadorului SUA, acest acord consolideaza excelenta relatie dintre Guvernele SUA si al Romaniei in domeniul aviatiei civile si in alte domenii importante. "Asigurarea securitatii aviatice este cruciala pentru Romania si pentru SUA, pentru Uniunea Europeana si pentru comunitatea internationala si este un obiectiv pe care il sprijin din toata inima", a mai spus Gitenstein.

Richard Stein, consilier executiv in cadrul Biroului de Aplicare a Legii-Programul Federal Air Marshals, a declarat, la randul sau, ca semnarea acestui acord ce garanteaza sporirea securitatii aviatice a fost posibila datorita colaborarii si parteneriatelor stranse dintre institutiile romanesti (inclusiv SRI si MAE) si cele americane reprezentate luni la Bucuresti - Departamentul pentru Securitate Interna, Administratia pentru Securitatea Transporturilor si Departamentul de Stat.

In virtutea documentului bilateral semnat luni, ofiteri de securitate ai Serviciului Roman de Informatii, special antrenati, vor urca inarmati la bordul avioanelor TAROM care vor efectua curse intre Romania si Statele Unite, pentru a preveni si interveni in cazul unor atacuri teroriste. "Prin dislocarea acestor ofiteri de securitate de catre autoritatile americane si cele romane putem preveni si contracara intr-un mod adecvat riscul unor atentate teroriste, a unor incidente de amploare la bordul avioanelor si putem diminua vulnerabilitatile de securitate pentru aeronavele aviatiei civile aflate in zbor", a declarat directorul SRI, George Maior, in conferinta de presa.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#vize Romania SUA, #Visa Waiver Romania , #vize