Iohannis e optimist: Discutiile pentru ridicarea vizelor continua si dupa ce au esuat negocierile Canada-UE

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 21:46
6914 citiri
Iohannis e optimist: Discutiile pentru ridicarea vizelor continua si dupa ce au esuat negocierile Canada-UE
Foto: Administratia Prezidentiala

Discutiile dintre tara noastra si Canada pentru ridicarea vizelor romanilor vor continua si dupa ce negocierile privind Acordul CETA au esuat, in urma opozitiei Valoniei, a anuntat vineri Klaus Iohannis.

Iohannis a comentat anuntul privind esecul negocierilor dintre UE si Canada pentru Acordul CETA, pe care Romania s-a angajat sa-l sprijine doar in conditiile in care Canada elimina vizele pentru romani.

"In cazul in care Acordul CETA nu va fi semnat..., noi vom continua negocierile cu partea canadiana. Am putea gasi o solutie bilaterala in problema vizelor. Totusi, acesta ar fi momentul ideal pentru solutionarea acestei probleme", a spus seful statului.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri dimineata, ca dupa mai multe luni de negocieri, Romania a ajuns la un acord cu Canada pe tema vizelor pentru romani, de care depindea votul Romaniei pe Acordul CETA, de liber schimb intre UE si Canada.

Romanii ar fi urmat sa calatoreasca fara vize in tara nord-americana incepand cu 1 decembrie 2017.

"In aceasta dimineata s-a ajuns la un acord cu partea canadiana, un acord foarte rezonabil pentru ambele parti. Suntem in situatia foarte potrivita sa ne retragem rezerva pe care am declarat-o fata de CETA. Romania nu mai are niciun fel de obiectiuni fata de acordul cu Canada", a declarat presedintele Klaus Iohannis, prezent la Consiliul European, de la Bruxelles.

Ulterior insa, presa belgiana a anuntat esecul discutiilor dintre ministrul canadian al Comertului, Chrystia Freeland, negociatorii canadieni si europeni, precum si premierul regiunii belgiene Valonia, potrivit televiziunii RTBF.

"Pentru Canada este evident ca Uniunea Europeana nu este capabila sa aiba vreodata un acord international, nici macar cu o tara care respecta valorile europene", a declarat Chrystia Freeland, care a iesit vizibil furioasa din sediul executivului Valoniei.

Desi toate cele 28 de state europene si-au aratat sprijinul pentru Acordul Economic si Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anuntat ca nu isi poate da consimtamantul in lipsa sustinerii din partea celor cinci subunitati federale si a provinciei Valonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Iohannis negocieri ridicare vize, #esec acord UE Canada, #esec acord CETA, #acord CETA ridicare vize Romania , #vize