Vizele pentru romani, repuse pe agenda administratiei Obama

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 19:55
2474 citiri
Vizele pentru romani, repuse pe agenda administratiei Obama

Europarlamentarul roman Petru Luhan, aflat intr-o vizita in SUA, spune ca a primit asigurari de la partenerii de discutie ca tema ridicarii vizelor pentru Romania va fi readusa pe agenda Comisiei pentru Justitie din Senatul american si pe agenda Departamentului de Justitie.

Eurodeputatul Petru Luhan (PD-L, afiliat grupului politic PPE) se afla in perioada 25-28 octombrie intr-o vizita in SUA, in cadrul unei delegatii a Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne a Parlamentului European.

Delegatia este insotita de Jaques Barrot, vicepresedintele Comisiei Europene, insarcinat cu problemele de justitie, libertate si securitate.

"Dupa intrarea in vigoare a tratatului de la Lisabona, UE va functiona asemanator modelului federal al SUA. Este discriminatoriu pentru cetatenii unor state UE sa fie tratati altfel decat ceilalti colegi de comunitate.

Este ca si cum UE ar impune Statului american California vize pentru a intra pe teritoriul acesteia", a declarat europarlamentarul PD-L Petru Luhan, potrivit unui comunicat.

In cadrul discutiilor cu oficialii americani europarlamentarul PPE si-a exprimat dezamagirea fata de lipsa de progrese in ceea ce priveste nivelul ratei de refuz al vizelor pentru cetatenii romani, principalul obstacol in calea includerii tarii noastre in programul Visa Waiver.

"Acesta este un subiect delicat, aflat in prim-planul atentiei mass-media si opiniei publice romanesti, care asteapta o decizie pozitiva, cat mai curand posibil, din partea Washingtonului.

Din pacate, progresele semnificative inregistrate de Romania in indeplinirea celorlalte criterii de acces in program sunt blocate de rata de refuz a vizelor, un factor aflat dincolo de capacitatea noastra de influentare si control.

Este necesara o mai buna coordonare si colaborare cu autoritatile americane competente, pentru informarea si educarea corespunzatoare a publicului romanesc cu privire la exigentele procesului consular de analizare a cererilor de viza", a precizat europarlamentarul PDL.

Romania este printre putinele state membre UE care nu fac parte din Visa Waiver Program, ce permite libera circulatie a cetatenilor in Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vize Romania SUA, #vize agenda SUA, #Visa Waiver Romania, #Petru Luhan vize , #vize