Ciolos: Avem parghii si le vom folosi, in cazul in care Canada nu ridica vizele pentru romani

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 22:51
8532 citiri
Ciolos: Avem parghii si le vom folosi, in cazul in care Canada nu ridica vizele pentru romani
Foto: Ziare.com

Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, ca lucrurile se misca in vederea eliminarii vizelor pentru Canada, precizand ca va tine legatura cu premierul canadian, Justin Trudeau, in acest sens.

"Sper eu sa vedem progrese foarte clare si chiar decizii (...) pana la sfarsitul mandatului acestui Guvern. Discutia pe care am avut-o cu prim-ministrul Trudeau a fost una eu consider foarte buna.

Daca inainte de a pleca acolo dansul considera ca acordul de liber schimb cu Canada n-are nicio legatura cu vizele, dupa aceasta discutie a inteles ca trebuie sa abordeze acest subiect la nivel politic si ca trebuie sa pregateasca o decizie.

Vad ca lucrurile se misca, voi tine legatura cu dansul si am convingerea ca vom vedea clarificari legate de pozitia Canadei cat mai repede", a spus premierul Ciolos, la TVR 1, fiind intrebat cand vor fi ridicate vizele pentru Canada.

Prim-ministrul Ciolos a mai afirmat ca, in caz contrar, Romania are anumite parghii, pe care le va folosi.

"Pentru ca altfel sigur si noi avem anumite parghii, ca stat membru al Uniunii Europene, pe care in mod clar le vom folosi, pentru ca eu nu pot sa concep ca Romania sa semneze un tratat cu Canada, fara ca cetatenii romani sa poata sa beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalti cetateni europeni de acest acord. E simplu", a mai afirmat Ciolos.

Pe de alta parte, seful Cancelariei premierului, Dragos Tudorache, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ca va discuta luni la Bruxelles cu ministrul canadian al Imigratiei, John McCallum, dar si cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bulgariei pe tema eliminarii vizelor pentru Canada.

"Vom vedea stadiul discutiilor si al angajamentului pe care premierul Trudeau l-a luat in discutia cu premierul Ciolos. Ramanem optimisti pe acest dosar, dar prefer sa astept sa vedem intalnirile de luni inainte de a ma pronunta cu privire la rezultat", a spus Tudorache.

Romanii si bulgarii ar putea calatori fara vize in Canada, foarte curand, autoritatile de la Ottawa fiind aproape sa ia aceasta decizie pentru a netezi calea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Ministrul canadian al Imigratiei, John McCallum, va merge la Bruxelles, duminica, cu ocazia intalnirii de la Comisia Europeana pe tema reciprocitatii vizelor.

Avand in vedere ca in luna octombrie urmeaza sa fie semnat acordul UE - Canada, autoritatile de la Ottawa trebuie sa actioneze rapid, altfel risca un veto din partea tarilor ai caror cetateni au in continuare nevoie de vize pentru a intra in Canada - Romania si Bulgaria.

Concret, este nevoie ca fie Romania, fie Bulgaria sa-si exercite dreptul de veto in cazul acordului de liber-schimb dintre UE si Canada, pentru ca acesta sa nu mai poata fi incheiat, ceea ce ar duce cel putin la amanarea semnarii tratatului.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Dacian Ciolos vize Canada, #romani vize Canada, #ridicare vize Canada romani , #vize