Ciolos: Avem parghii si le vom folosi, in cazul in care Canada nu ridica vizele pentru romani

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 22:51
8332 citiri
Ciolos: Avem parghii si le vom folosi, in cazul in care Canada nu ridica vizele pentru romani

Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, ca lucrurile se misca in vederea eliminarii vizelor pentru Canada, precizand ca va tine legatura cu premierul canadian, Justin Trudeau, in acest sens.

"Sper eu sa vedem progrese foarte clare si chiar decizii (...) pana la sfarsitul mandatului acestui Guvern. Discutia pe care am avut-o cu prim-ministrul Trudeau a fost una eu consider foarte buna.

Daca inainte de a pleca acolo dansul considera ca acordul de liber schimb cu Canada n-are nicio legatura cu vizele, dupa aceasta discutie a inteles ca trebuie sa abordeze acest subiect la nivel politic si ca trebuie sa pregateasca o decizie.

Vad ca lucrurile se misca, voi tine legatura cu dansul si am convingerea ca vom vedea clarificari legate de pozitia Canadei cat mai repede", a spus premierul Ciolos, la TVR 1, fiind intrebat cand vor fi ridicate vizele pentru Canada.

Prim-ministrul Ciolos a mai afirmat ca, in caz contrar, Romania are anumite parghii, pe care le va folosi.

"Pentru ca altfel sigur si noi avem anumite parghii, ca stat membru al Uniunii Europene, pe care in mod clar le vom folosi, pentru ca eu nu pot sa concep ca Romania sa semneze un tratat cu Canada, fara ca cetatenii romani sa poata sa beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalti cetateni europeni de acest acord. E simplu", a mai afirmat Ciolos.

Pe de alta parte, seful Cancelariei premierului, Dragos Tudorache, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ca va discuta luni la Bruxelles cu ministrul canadian al Imigratiei, John McCallum, dar si cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bulgariei pe tema eliminarii vizelor pentru Canada.

"Vom vedea stadiul discutiilor si al angajamentului pe care premierul Trudeau l-a luat in discutia cu premierul Ciolos. Ramanem optimisti pe acest dosar, dar prefer sa astept sa vedem intalnirile de luni inainte de a ma pronunta cu privire la rezultat", a spus Tudorache.

Romanii si bulgarii ar putea calatori fara vize in Canada, foarte curand, autoritatile de la Ottawa fiind aproape sa ia aceasta decizie pentru a netezi calea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Ministrul canadian al Imigratiei, John McCallum, va merge la Bruxelles, duminica, cu ocazia intalnirii de la Comisia Europeana pe tema reciprocitatii vizelor.

Avand in vedere ca in luna octombrie urmeaza sa fie semnat acordul UE - Canada, autoritatile de la Ottawa trebuie sa actioneze rapid, altfel risca un veto din partea tarilor ai caror cetateni au in continuare nevoie de vize pentru a intra in Canada - Romania si Bulgaria.

Concret, este nevoie ca fie Romania, fie Bulgaria sa-si exercite dreptul de veto in cazul acordului de liber-schimb dintre UE si Canada, pentru ca acesta sa nu mai poata fi incheiat, ceea ce ar duce cel putin la amanarea semnarii tratatului.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...