Oficial american: Sansele Romaniei de a scapa de vizele pentru SUA s-au diminuat

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 11:40
3574 citiri
Oficial american: Sansele Romaniei de a scapa de vizele pentru SUA s-au diminuat

Romaniei ii va fi si mai greu sa se califice intr-o perspectiva apropiata in programul american Visa Waiver, in conditiile cresterii ratei de respingere a vizelor in anul fiscal 2009, sustine Mark Frey, director al acestui program in cadrul Departamentului pentru Securitate Interna.

Dupa o scadere spectaculoasa a ratei de refuz a vizelor in 2008 fata de 2007 (de la 37% la 25%), rata de respingere a vizelor pentru Romania a crescut din nou in anul fiscal 2009, la 26,3%. Pentru ca o tara sa fie inclusa in programul Visa Waiver, deci pentru ca cetatenii ei sa fie scutiti de obligativitatea obtinerii prealabile a unei vize de intrare pe teritoriul american, rata de respingere a vizelor nu trebuie sa fie mai mare de 3%, potrivit legislatiei intrate in vigoare de la 1 iulie.

Din pacate, a explicat oficialul american pentru NewsIn, Departamentul pentru Securitate Interna nu poate, prin statutul sau, sa elimine criteriul pragului de respingere a vizelor, stabilit la 3%, pentru ca o tara sa fie inclusa in Visa Waiver. La aceasta se adauga usoara crestere a ratei de respingere a vizelor in cazul cetatenilor romani, pentru anul fiscal 2009. Cei doi factori "vor face si mai dificil pentru Romania sa se califice in termen scurt pentru programul Visa Waiver", a punctat Marc Frey, directorul Programului Visa Waiver.

El a adaugat ca Departamentul pentru Securitate Interna saluta recenta introducere a pasapoartelor electronice de catre Romania si isi pastreaza angajamentul de a conlucra cu tara noastra pentru a face progrese in indeplinirea celorlalte conditii care se pun pentru includerea in Visa Waiver.

Insa, subliniaza Marc Frey, "Departamentul pentru Securitate Interna este reticent in a propune sau a sustine un orizont de timp specific in acest proces". El spune insa ca institutia americana pe care o reprezinta va continua sa monitorizeze progresele Romaniei pentru indeplinirea tuturor cerintelor din Visa Waiver.

Noul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, sugerase recent ca spera ca vor fi progrese in ceea ce priveste Visa Waiver pentru Romania pana la sfarsitul mandatului sau de trei ani. Departamentul pentru Securitate Interna se fereste insa sa se pronunte in legatura cu acest orizont de timp schitat de ambasador.

Pe de alta parte, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, ambasadorul a recunoscut ca procesul de includere a Romaniei in Visa Waiver este intarziat si de unele "controverse" interne americane.

MAE se declara "preocupat" de sansele Romaniei privind Visa Waiver

Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor, potrivit datelor facute publice de catre Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite (DHS).

DHS a publicat lista ratelor de refuz pe nationalitati pentru anul fiscal 2009 (octombrie 2008 - septembrie 2009). Rata Romaniei este una dintre cele mai mari din UE, singura tara care o depaseste fiind Marea Britanie, cu 27,8%.

Ministerul roman de Externe este preocupat de sansele pe care Romania le mai are pentru a nu mai necesita viza de intrare in SUA in viitorul apropiat, in conditiile cresterii ratei de refuz a vizelor la 26,3% si a coborarii pragului maxim de refuz la 3%, a comunicat institutia la 16 octombrie.

Purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu, a declarat pentru NewsIn ca MAE "a luat nota" de aceste date si a subliniat ca "rata de refuz nu intra in marja controlului direct al autoritatilor romane".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Romania vize SUA, #Visa Waiver Romania, #vize teritoriu american , #vize