Romania va face demersuri pe langa Congresul SUA pentru noua lege privind vizele

Marti, 29 Mai 2012, ora 17:32
3910 citiri
Romania va face demersuri pe langa Congresul SUA pentru noua lege privind vizele

Romania va face demersuri pe langa Congresul SUA pentru accelerarea adoptarii noii legi prin care vor fi modificate conditiile pentru obtinerea vizelor turistice, a declarat Bogdan Aurescu, la lansarea celei de-a treia etape a campaniei "Viza pentru SUA".

Lansarea unei noi etape a fost decisa "avand in vedere succesul care a fost inregistrat in primele doua etape, demonstrat si prin nivelul in scadere al ratei de refuz: in 2009 rata de refuz era de 26,3%, in 2010 - 24,8%, iar in 2011 - 22,4%", a declarat secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu.

Principalul element de noutate al celei de-a treia etape il reprezinta "oferirea de informatii suplimentare legate de overstay, adica rata de depasire a termenului de sedere in SUA, avand in vedere faptul ca aceasta ar putea sa reprezinte un nou criteriu pentru accederea tarii noastre in programul Visa Waiver, conform noii legislatii care este in curs de adoptare in SUA", a explicat Bogdan Aurescu.

In acest context, aceasta etapa a campaniei va pune accent "nu numai pe criteriile care trebuie sa fie respectate de catre cetatenii romani pentru pregatirea corecta a dosarelor de viza, dar si pe importanta pe care toti cetatenii romani care obtin vize de calatorie in SUA trebuie sa o acorde termenului de sedere anuntat de catre solicitant in formularul pentru obtinerea vizelor turistice pentru Statele Unite", a mai spus oficialul roman.

Noi conditii pentru Visa Waiver

Relansarea acestei campanii survine si in contextul introducerii pe agenda celor doua camere ale Congresului american, Camera Reprezentantilor si Senat, in martie, respectiv, in mai 2012, a unui nou proiect legislativ privind conditiile pentru Visa Waiver.

Noua propunere legislativa reprezinta "o versiune integrata si consolidata a mai multor proiecte legislative anterioare, diferentele notabile fata de legislatia care se afla in acest moment in vigoare fiind evalurea tarilor candidate in functie de rata de refuz, care este insa marita de la 3% - asa cum este in prezent - la 10%, impreuna cu rata overstay de 3% si pot sa va spun ca in conformitate cu evaluarile din acest moment Romania se incadreaza sub aceasta rata de 3% pentru overstay, precum si o noua modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numarul de solicitanti si nu la numarul de cereri inregistrate ca si pana in prezent, aceasta fiind o solicitare pe care partea romana a adresat-o partii americane inca din 2009", a subliniat Aurescu.

Secretarul de stat a precizat ca Romania este "incurajata" de sustinerea exprimata de catre Administratia Obama, "de catre presedintele Obama personal", si care este reflectata explicit in textul Declaratiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si Statele Unite, incheiat la 13 septembrie 2011.

"Vom face in continuare demersuri pe langa membrii Congresului SUA pentru accelerarea si finalizarea in cel mai scurt timp posibil a procesului legislativ aflat in curs, in conditiile in care este evident ca pragul actual de 3% al ratei de refuz este extrem de dificil de atins in viitorul apropiat. Pe langa demersurile la nivel oficial un rol foarte important in sustinerea acestui obiectiv este detinut si de comunitatea de romani din SUA, care prin activitatile si actiunile sale contribuie semnificativ la promovarea Romaniei si a valorilor noastre nationale", a mai spus Aurescu.

Daca vrei sa ai America la picioare trebuie sa ai Romania in inima

Campania, realizata gratuit, pleaca de la ideea ca legaturile cu tara de origine devin "dovezi de eligibilitate" pentru solicitantii de vize.

Sloganul celei de-a treia etape, "Daca vrei sa ai America la picioare trebuie sa ai Romania in inima" va fi "pus in scena" prin doua componente, una de radio si una de digital.

Taxe mai mari pentru vize temporare in SUA

In cadrul componentei digitale, printr-o combinatie de Facebook si Google Street View a fost creat un program special, iar cei interesati vor putea face un tur virtual al oraselor din SUA. Pe Facebook a fost introdus un buton special pentru check-out, astfel incat vizitatorii sa fie anuntati cand le expira perioada de sedere pe teritoriul SUA.

Romania, Polonia si Bulgaria sunt singurele tari membre UE care nu sunt incluse in programul Visa Waiver, din cauza ratei mari de refuz a cererilor de viza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Romania vize SUA, #viza Romania SUA, #romani calatori viza SUA, #fara viza SUA Romania , #vize