Romanii, mai aproape de a calatori in SUA fara vize

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 18:53
15790 citiri
Romanii, mai aproape de a calatori in SUA fara vize

Rata de refuz a solicitarilor de viza pentru Statele Unite ale Americii de catre cetatenii romani a scazut pentru prima oara sub 10 la suta.

Ministerul Afacerilor Externe transmite, prin intermediul unui comunicat de presa, ca saluta anuntul autoritatilor americane privind scaderea procentului ratei de refuz a solicitarilor de viza din partea cetatenilor romani in anul fiscal 2013-2014, la 9,8 la suta.

Pasii necesari obtinerii vizei pentru Statele Unite ale Americii

Vize pentru SUA: Anuntul facut pentru romani de un oficial american

Astfel, trendul ratei de refuz a solicitarilor de viza pentru SUA de catre cetatenii romani este unul descrescator, in ultimii cinci ani, de la 24,8 la suta in anul 2010, pana la 11,5 la suta, in anul 2013.

MAE isi exprima speranta ca aceasta tendinta va continua si in anul 2015, in vederea indeplinirii criteriilor includerii in programul Visa Waiver si realizarii obiectivului de eliminare a vizelor de calatorie in SUA pentru cetatenii romani.

Scapam de vizele de calatorie in SUA in mai putin de un an?

Rata de refuz a vizelor SUA pentru cetateni romani a coborat la 17%

De asemenea, MAE mai arata ca, daca rata de refuz a solicitarilor de viza va scadea in continuare si daca se modifica criteriile de acces in Programul Visa Waiver, in sensul cresterii pragului de refuz de la 3 la suta, la 10 la suta, ar putea "sa contribuie semnificativ la materializarea, intr-un timp cat mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relatia cu SUA".

Vize pentru americani in UE sau ridicarea vizelor pentru romanii care merg in SUA? Interviu

Cum sa-ti iei viza de Canada - de ce se mai feresc canadienii de romani

Romania nu se afla in programul Visa Waiver, in aceeasi situatie aflandu-se si Bulgaria, Polonia, Cipru si cel mai nou membru al UE, Croatia, insa tara noastra este printre tarile nominalizate pentru a face parte din program, iar rata de refuz al vizelor a scazut, de la peste 26 la suta, in anul 2009, la 9,8 la suta, in anul 2014.

Pragul pentru intrarea in Visa Waiver este de doar 3 la suta. S-ar putea insa ca acesta sa fie inlocuit cu rata de overstay - numarul de cazuri in care romanii nu au respectat data limita de sedere in SUA.

Cu toate acestea, apartenenta la Visa Waiver inseamna ca fiecare cetatean al unei tari care face din acest program poate sta in SUA timp de cel mult 90 de zile, fata de maxim 180 de zile pentru cetatenii care intra cu viza.

In plus, chiar daca nu trebuie sa treaca de incercarile obtinerii vizei, cetatenii tarilor din Visa Waiver nu pot face niciun fel de apel in cazul in care le este interzis accesul in SUA la intrarea pe teritoriul american.

Totodata, cei care intra cu viza in Statele Unite pot face o cerere pentru prelungirea perioadei maxime de sedere de sase luni, cu cel putin 45 de zile inainte de expirarea sa, spre deosebire de cei din Visa Waiver.

F.N.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...