Romanii primesc tot mai greu vize de SUA

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 22:39
4182 citiri
Romanii primesc tot mai greu vize de SUA

Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor.

Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite (DHS) a publicat lista ratelor de refuz pe nationalitati pentru anul fiscal 2009 (octombrie 2008 - septembrie 2009). Rata Romaniei este una dintre cele mai mari din UE, singura tara care o depaseste fiind Marea Britanie, cu 27,8%.

Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru si Romania sunt cele cinci tari din UE care nu sunt inca incluse in programul Visa Waiver, facilitate prin care cetatenii unei tari pot calatori in Statele Unite in scop turistic fara a avea nevoie in prealabil de obtinerea unei vize de intrare pe teritoriul american de la Ambasada SUA.

Dintre cele cinci tari UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a intra in SUA, Romania are rata cea mai mare de respingere a vizelor. Astfel, numai 17,8% dintre bulgarii care au solicitat viza pentru SUA au fost refuzati, 1,4% dintre cetatenii ciprioti, 2% dintre greci si 13,5% dintre polonezi.

Rata de respingere este cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania. In anul fiscal 2008, aceasta a fost de 25% si in 2007 a fost de 37%, cea mai mare din UE.

Legislatia americana prevede, de la 1 iulie 2009, un prag de maxim 3 % la respingerea vizelor pentru ca o tara sa poata fi inclusa in programul Visa Waiver, ce permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri sau turistice, fara a necesita viza.

In regiunea Romaniei, tendinta este ca ratele de refuz sa depaseasca 20%. Astfel, Ungaria, care din acest an beneficieaza de Visa Waiver, are o rata de refuz de 21,1%, R. Moldova a inregistrat 41,3%, Serbia face o exceptie cu 11%, iar Ucraina are o rata de 36,8%.

Bucurestiul a cerut in repetate randuri mai multa transparenta din partea Washingtonului in privinta motivelor pentru care se inregisteaza o rata de respingere a vizelor atat de mare.

Procesul consular de analizare a solicitarilor de vize presupune insa contactul direct intre aplicant si agentul consular american si se desfasoara sub competenta exclusiva a autoritatilor SUA. Din aceste motive, Ministerul roman de Externe a subliniat de mai multe ori ca masurile care pot fi luate de autoritatile romane pentru ameliorarea ratei de refuz sunt limitate.

De altfel, ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, nu s-a aratat prea optimist in legatura cu perspectiva intrarii Romaniei in program, el spunand ca spera sa existe un progres in timpul celor trei ani de mandat al sau in Romania. "Am avut discutii cu Guvernul roman pe acest subiect si speram ca acestea vor fi utile. Obiectivul meu este ca in acesti trei ani pe care ii petrec aici sa existe un progres real", a declarat, in septembrie, ambasadorul.

"Eu cred ca aceasta problema a ratei de refuz este o chestiune care tine de noi si de Guvernul Romaniei pentru a educa publicul roman despre modul in care acest proces functioneaza", a punctat, in timpul primei sale conferinte de presa, ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, dupa vizita efectuata in SUA in prima parte a anului, ca MAE cauta o formula pentru a sprijini cetatenii romani sa-si imbunatateasca o capacitate de a completa cat mai corect formularele pentru obtinerea vizelor SUA, rata de respingere fiind singurul aspect problematic pentru eliminarea vizelor americane.

De altfel, fostul sef al diplomatiei se arata chiar foarte optimist in privinta includerii Romaniei in Visa Waiver, estimand ca acest lucru ar fi posibil pana la sfarsitul anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#viza SUA romani, #refuz vize SUA romani , #vize