Ziare.com

Vize pentru americani in UE sau ridicarea vizelor pentru romanii care merg in SUA? Interviu

de Florin Necula
Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 09:19

   

Vize pentru americani in UE sau ridicarea vizelor pentru romanii care merg in SUA? Interviu
Uniunea Europeana ar putea reintroduce vizele pentru statele terte care refuza sa ridice vizele pentru un stat membru al UE, printre care si SUA sau Canada.

Astfel, este posibil ca si cetatenii americani ori canadieni sa aiba nevoie de viza pentru tarile europene, in semn de solidaritate si reciprocitate cu Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru, statele ai caror cetateni inca mai au nevoie de viza pentru a intra in SUA.

"Principiul reciprocitatii este unul esential in politica Uniunii Europene, in ce priveste regimul vizelor. Un stat tert, care beneficiaza de renuntarea la vize pentru spatiul Uniunii Eurpene, trebuie sa aplice acelasi tratament tututor cetatenilor europeni", a declarat initiatorul proiectului, europarlamentarul spaniol Agustin Diaz de Mera.

La randul sau, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu a explicat, pentru Ziare.com, care sunt situatiile prevazute intr-un raport intocmit in anul 2011, pe aceasta tema.

Eurodeputatul roman considera ca acesta este un prim pas spre solidaritate si ca aceasta masura poate fi vazuta si ca un mod de a convinge un stat tert - din afara UE - de a ridica vizele impuse anumitor tari europene, printre care si Romania.

In ce priveste SUA, Marian-Jean Marinescu a spus, in interviul pe care ni l-a acordat, ca s-ar putea modifica Legea imigratiei in Congresul american, astfel ca in evaluarea ridicarii vizelor pentru ca anumita tara sa fie luata in calcul rata de ramanere peste termen legal a celor care au intrat cu o viza in SUA, in locul ratei de respingere a cererilor de viza.

Din solidaritate cu romanii, UE ar putea reintroduce vizele pentru cetatenii americani

Este posibila reintroducerea vizelor pentru cetatenii americani in tarile Uniunii Europene, in baza unei reciprocitati, in semn de solidaritate cu tarile ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a intra in SUA? Ce s-a discutat si ce s-a hotarat in Parlamentul European pe marginea acestui subiect?

Este un raport care este inceput din 2011. A durat foarte mult in trilog. L-am votat in 2011, in Comisie, si acum s-a votat varianta venita din trilog, ceea ce inseamna ca va trece (raportul - n.red.), va fi votat si in plen (al Parlamentului European - n.red.) si se va aplica.

Este un raport, un regulament al Consiliului, care are doua anexe, cu statele care au nevoie de viza si cu statele care nu au nevoie de viza sa vina in Uniunea Europeana. Si acum s-a introdus - am avut discutii in 2011, cand s-a votat in Comisie prima oara si am sustinut aceasta varianta atunci - ca sa existe posibilitatea ca un stat sa faca o notificare si sa spuna ori ca s-a reintrodus viza, ori ca se continua cererea de viza la Comisie. Si sa spuna "Am o problema, uite ce se intampla".

Comisia aduce la cunostinta notificarea si dupa aceea asteapta si, daca 90 de zile nu se intampla nimic - trebuie sa faca o analiza si in functie de ce a facut statul membru, ce a incercat, ce a zis statul tert - poate sa ia doua feluri de masuri: Ori sa reintroduca viza pentru statul tert in cauza - cel care are viza cu un stat membru, stat tert inseamna tot ce nu e un stat membru -, adica sa suspende pe 12 luni exceptia de la viza pentru statul respectiv, sau face un raport catre Parlamentul European si spune de ce nu suspenda, dupa care, ca urmare a analizei, poate sa notifice si sa astepte din pacate 24 de luni. Daca in 24 de luni nu se schimba nimic, atunci poate sa suspende pentru 12 luni.

Deci este un lucru foarte bun, este un prim pas catre solidaritate, foarte bun.

Acest pas poate fi vazut mai degraba ca o incercare de a convinge un stat tert de a ridica vizele pentru anumite state? Poate fi vazut si din acest punct de vedere?

Da, poate fi vazut si ca un astfel de pas, adica poate fi vazut in sensul: "Europa nu prea mai accepta sa existe doua feluri de tratamente si va rugam sa luati masurile necesare".

(...) Comisia poate sa suspende imediat, pe 12 luni. Dar exista si a doua varianta, ca poate sa faca si un raport si dupa aia sa mai astepte 24 de luni, exista.

Noi, romanii, sa ne asteptam ca acest lucu sa se poata intampla? Adica este doar la stadiul de discutii sau chiar se poate pune in aplicare?

Este un lucru foarte bun ca s-a reusit aceasta formulare, este foarte bine, e o presiune pe Statele Unite, de exemplu, sau pe Canada, ca cu astea doua avem noi problema, dar eu m-as baza mai mult pe schimbarea legii in Congresul american, care schimba principalul criteriu, in loc sa fie rata de refuz, este rata de overstay, deci cei care raman peste termenul limita.

Din punctul de vedere al SUA, cum ar fi mai bine, pe ei i-ar avantaja situatia de a ne ridica noua viza si altor state sau de a primi aceasta "sanctiune", din partea UE?

Nu le-ar conveni sanctiunea, sub nicio forma, pentru ca nu intra oamenii de afaceri, trebuie sa ia viza etc. Bun, diplomatii intra, pentru ca raportul prevede ca suspenda pe 12 luni exceptia de la viza pentru statul respectiv, dar in anumite conditii, adica diplomatii raman, n-au nevoie de viza. Dar pentru cetatenii normali poate sa suspende exceptia de la viza.

(...) Ii da Comisia "pedeapsa", reintroduce viza, atunci diplomatii si alte categorii raman totusi, adica pot sa mearga fara viza.

Vize pentru state terte in sistem de reciprocitate, dar si in situatii de urgenta in anumite conditii

Raportul la care a facut referire Marian-Jean Marinescu este amendamentul 55 al spaniolului Agustin Diaz de Mera, din anul 2011.

Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European a aprobat, luni, un document ce prevede reintroducerea reciprocitatii vizelor pentru statele terte care refuza sa ridice vizele pentru un stat membru al UE sau chiar ar putea suspenda exceptiile de la viza in cazul unei cresteri drastice sau bruste a numarului de imigranti sau cereri nefondate de azil, insa numai ca ultima varianta.

Aceste noi reglementari trebuie insa sa fie aprobate de statele membre UE inainte de a putea intra in vigoare.

In comunicatul de presa publicat pe site-ul Parlamentului European se afirma ca documentul a fost aprobat cu referire la situatia Romaniei, Bulgariei, Ciprului si Poloniei, ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Statele Unite sau in Canada. Documentul urmeaza sa fie discutat in plenul Parlamentului European si, ulterior, supus verdictului Consiliului European.

Noile reglementari ar putea permite UE si sa reintroduca cererile pentru viza in cazuri de urgenta. Comisia a adaugat aceasta prevedere la cererea statelor membre ingrijorate in legatura cu afluxul de cereri de azil, dupa ce obligativitatea vizelor a fost ridicata pentru cetatenii unor tari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9200 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Franta si Germania vor ca tiganii sa emigreze in SUA si Canada....

.... ca sa scape ei de taberele de tigani-corturari.
Am vazut in America tigan roman, care a furat pe romani da... a fost cinstrans sa restituie obiectul fura. A inceput sa lucreze cate ceva daca vrea sa traiasca.;
Nu a intrat legal si nu poate cere ajutor social, mai ales ca e apt de munca.
Vor tiganii hoti sa munceasca ?
De ce nu o fac in Romania sau UE ?

 

Avand in vedere reciprocitatea, daca le ridicam si noi Americanilor,

s-ar putea sa avem probleme, c-or sa dea navala peste noi, ca ei au cu ce veni, pe cand noi, cu ce sa ne ducem la ei!? P.S. Mare lucru si reciprocitatea asta... Mai ales, intre State atat de egale...

 

"Principiul reciprocitatii" si... "solidaritate cu romanii"?!

Zau?!

Pai, daca-i asa, "baietii destepti" de la UE:

https://www.youtube.com/watch?v=x6Gc2ATeCCk

DE CE nu vor si solidaritate... financiara cu toti Romanii???!!!

Sa varsam v-o lacrima de le-or veni talibanii de hac?!

SUA nu negociaza cu UE

decit individual cu fiecare tara,iar germania nu vor risca sa ramina fara vize pentru america,mai mult au europeni de pierdut decit americani,iar soldati americani stationati cam peste tot in europa nu vor veni cu nicio viza.Europa nu sint numai protejati de SUA ci sint si cam ocupati in acelasi timp de armata americana.

deci....

"Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European a aprobat, luni, un document ce prevede reintroducerea reciprocitatii vizelor pentru statele terte care refuza sa ridice vizele pentru un stat membru al UE sau chiar ar putea suspenda exceptiile de la viza in cazul unei cresteri drastice sau bruste a numarului de imigranti sau cereri nefondate de azil, insa numai ca ultima varianta" Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 06:31
Sursa: Ziare.com
Autor: Florin Necula
....americanii si canadienii nu vor mai veni la Paris, Roma, Berlin sau Madrid din cauza ca nu vor primi vize deoarece este posibil ca ei sa ceara cerere de azil, sau se va observa o crestere drastica a numarului de imigranti americani si canadieni in Romania, Bulgaria si Cipru.
nu stiu cum sa zic, da' din toata chestia asta n-o sa iasa nimic deoarece, in plina criza economica, europenii din vestul continentului vor cere vize americanilor si canadienilor pierzand astfel sume enorme de bani care ar fi fost incasati de la turistii canadieni si americani de dragul romilor romani si bulgari care nu prea pot intra in tarile de peste Atlanticul ocean.....

 

Carrandash. Imigratia americana in Elvetia este o adevarata

problema pentru locali! Desi sint persoane cu un nivel corect de viata, au un comportament care nu este compatibil cu valorile sociale locale!
Intr-un fel, pervertesc stilul local de o maniera innaceptabila. Prostul gust si mitocania cistiga intotdeauna. Nu avem nevoie aici de Hummer pe bordurile strazilor, nici de Ketchup pe masa la restaurante. Nici de pantaloni la jumatatea fesei, in general negre... Da, sint rasist in acest caz!

Hai!!!

Ca mai inebunit cu comentariul asta.Ce sa-ti spun>Ce problema sint nesimtiti de americani pentru elvetieni.In primul rind mai carca..lacule,americanii care se stabilesc in elvetia sint oameni cu multi bani,(vezi Tina turner)nu sint oameni de rind,dar chiar si oamenii de rind sint mult mai simtiti decit multi romani.(vezi Valea Prahovei,dupa weekend)Daca taceai, filozof ramaneai,dar invidia bat-o vina.

In relatiile internationale nu merge "RECIPROCA" numai la PROSTI !

Geoana merge in SUA cu cersitul,pentru vize la tiganii din Dabuleni.
Vad ca "Vuvuzelele " de presa incep sa faca zgomote.

 

Chiar daca SUA vor elimina vizele,

obiectivul UE de redirectionare a unei parti a imigrantilor tigani catre America tot nu va fi atins. Tiganii si-au trimis inca din anii 90 avangarzile peste Ocean pentru a verifica climatul de acolo si l-au gasit destul de neprielnic indeletnicirilor lor specifice. America nu este o tara unde se poate trai usor din nemunca, in stilul tiganesc. Evaziunea fiscala este deosebit de aspru reprimata, cersetoria este interzisa, prostitutia merge destul de greu, politia este mult mai putin umanitara cu infractorii decat in Europa, pedepsele cu inchisoarea sunt mai lungi si mai grele, crimele inca se pedepsesc letal, evidenta populatiei, cazierelor si datelor de identificare a sasiurilor masinilor sunt foarte precise, traficantii de droguri prinsi sunt condamnati cu zecile de ani, constructiile neautorizate sau patrunderea si instalarea in proprietatea privata a altcuiva sunt imposibile etc.

 

Ce e Felcere Stringe love ?

A dat spaima in voi că vă vin "frații" pe la uși ? Oacheșii au parale,așa că vin in masă. Strigeți repede rufele de pe sirmă că vă năpădesc !

Mirlanul tot moldovean ramine.

.

..................MA PROSTALAU DE COPEICI fara valoare..............

...traind din autoarele sociale nu este de mirare ca ai ramas un rusnac tocmai in Canada! pleaca TOV-ule la moskovaca ca deacolo ai DNA-UL!...Si laatri aici, ca si ciinele la luna! Sint foarte surprins cit de exact a explicat DR.Strangelove atit pentru cei cu mintea intreaga, cit si pentru IDIOTI[ALO, RUSNACU!]starile de fapt de aici! Si aici idiotul este *** dar la un moment dat i se pun 'outele' IN MENGHINA!...Canadienii par mai indulgenti!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

Tiganii care ajung in America

daca vor face prostii or sa cunoasca cum e prin puscariile de acolo .
Si va asigur ca vor regreta toata vietisoara lor .

Pe de alta parte , America are nevoie de oameni proaspeti . Ai lor prea s-au lenevit .
Or sa liberalizeze .

corect

oameni proaspeti, proaspat mirositori si cu aspect fizic apropiat cu majoritatea americanilor

Am vazut tzigani fericitzi......

Vretzi sa vedetzi reactzia americanilor fatza de tziganii romani ? Intratzi pe Google si introducetzi " bogus begar"....Jewiesei nu-i Iuropa.

Doctore imi permit eu sa raspund la modul general pentru toti!

Locuiesc in Florida din 90,in Miami-Beach.Deci doritorii de ..aventura americana,retineti.Cu sau fara viza,la granitele maritime ,rutiere,sau aeriene,INS-immigration and naturalization services--va va pune o stampila care este de obicei valabila intre 3-6 luni,timp in care trebuie sa parasiti USA.Stati mai mult,deveniti cetateni ce stau ilegal si veti fii inchisi si apoi deportati in tara de origine.Asta este in teorie.In practica lucrurile merg altfel.Deci cu citeva zile inainte de expirarea vizei,mergeti pina-n Bahamas,sa zicem-90 miles,nu se cere viza-si beti o cafea si apoi reintrati in USA.Si puteti face asta pina la adinci batrinete.Sunt o multime de insule prin Caraibe care nu cer viza.De exemplu Aruba ,un dominion sa zicem, olandez.Cu munca este mai greu la negru.Dar daca aveti bani,va veti descurca.Celor cu multi bani le recomand Barbados,unde daca investesti 1 milion$--demonstrezi ca ai o afacere-- in 48 de ore primesti cetatenia.Tiganilor le recomand sa stea unde sunt acum,pentru ca fara munca,vor ajunge prin inchisoare.Si sa te fereasca Dumnezeu de inchisorile din sud,in special Texas si Florida.

munca

de parca minoritarii de culoare si hispanicii din USA tare se omoara cu munca

American ai?

Nu stiu cat de american esti tu insa iti spun eu sigur ca daca tiganii nostrii ar fi doar pe jumatate harnici cat sunt mexicanii, Romania ar fi cel putin Polonia daca nu mai mult. Gonzales > Iosca

@ ORD (comentariul dela ora 8:15)

Este exact pe dos. In relatiile internationale, totul se face cu reciprocitate, pentruca juritic, toate statele sunt egale in drepturi sau obligatii, unele fata de altele. Insa masura preconizata de UE pentru nereciprocitatea vizelor, este mult mai paguboasa pentru statele UE decit pentru Canada si in special, pt.Statele Unite. Americanii, se duc ori unde vor in lume. Daca le va trebui viza ca sa se duca in Europa, cred ca se vor mai gandi. Si peste tot unde se duc americanii, acolo vin si banii, fie ca este vorba de business ori de turism. Asta o stiu si dela parintii mei care, chiar si inainte de razboi, calatorind in Europa, aveau grija sa nu pice dupa grupurile de turisti americani pt.ca dupa ei, toate preturile erau deja mai mari. In Europa e foame mai mare decit in America. Turismul european in America aduce mult mai putin decit aduce cel american in Europa. De business, nici nu mai vorbim...
2.- Sunt stupefiat de limba romana intortochiata si cateodata fara inteles, in care poate scrie un gazetar? roman, (Florin Necula). Inteleg ca Marian-Jean Marinescu, euro-parlamentarul nostru, nu mai vorbeste clar si cursiv limba romana, cine stie de cand e plecat de pe plaiurile Romaniei, dar rolul gazetarului este tocmai ca sa puna interviul respectiv intr-o forma cit mai literara si mai corecta gramatical. Apoi purcede la "perierea" interviului, il arata autorului si ia acceptul lui pentru forma de prezentare. Abia dupa ceeaa il publica...In interviul de mai sus, abunda cuvinte puse aiurea in diverse fraze, cat si confuzia intelegerii lor...

 

visul american

lasati balaoachesii si pirandele lor sa guste si ei din visul american...oricum majoritatea americanilor au o culoare a pielii similara...sunt convins ca ei s-ar integra mai usor acolo decat in UE

 

Tiganii si America

Domnilor, aceasta este cea mai buna sansa de reintegrare sociala a etniei tiganesti.
Ei nu au parasit niciodata arealurile europene cu orientare masiv Sociala.
In America cu un dezvoltat simt al proprietatii si oameni care nu tolereaza multe( pleci in vacanta si iti ocupa tiganii proprietatea..... La intoarcerea proprietarului + Politia li se v-a face o suplimentare cu metal greu, copper jacket lead bullet, sau dupa cum spunea un coforumist ani grei de privare de libertate pentru nimicuri...) asa ca or sa se intoarca cu coada intre picioare, si au sa aprecieze meleagurile Mioritice sau nu v-or avea de ales si v-or pune mana sa munceasca si v-or intra in randul fortei muncitoare...
Nu stii te invatam , nu poti te ajutam, nu vrei te obligam....

 

Sunteti optimist

Parazitii nu vor munci niciodata.

 

Din punct de vedere "didactic" idealul ar fi vizele pentru US si

Canada. astfel, americanni (in special) vor primi lectia cuvenita, iar romanii bronzati vor continua imigrarea ilegala, via Mexic, fara nici ce ma mica problema.
Romanii spalaciti, isi vor lua viza ca si pina acum, nu este extrem de complicat, nu?
Si toata lumea este multumita!

 

bre!!!!

Da mult timp va ia pina postati.

 

canada

fara vize in canada - avem destui de deportat si nu este suficient ue - sua si canada ne poate ajuta

si in canada sunt mall-uri

 

si canada

maimutele din canada asteapta cu drag maimutele noastre, doar sunt majoritare (in canada, nu)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor