Joe Biden vine in Romania ca sa submineze Rusia?

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 20:53
3685 citiri
Joe Biden vine in Romania ca sa submineze Rusia?
Foto: shoutybear.wordpress.com

Vizita de saptamana viitoare in Romania a vicepresedintelui american Joe Biden nu va avea legatura cu scutul antiracheta, ci cu lupta dintre Rusia si SUA pentru influenta in Europa, Romania oferind singura linie directa catre "punctul sensibil" al Rusiei, scrie think tankul american Stratfor.

Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informatii din SUA, supranumit "CIA-ul din umbra", explica intr-o analiza care sunt motivele pentru care Joe Biden va efectua in perioada 20-24 octombrie un turneu in Polonia, Cehia si Romania.

Nu vine pentru scut?

Potrivit Stratfor, Romania va fi ultima tara vizitata in cadrul acestei deplasari, iar oficialul american nu va veni pentru a reduce din preocuparile Romaniei privind scutul antiracheta.

"Romania nu are niciun motiv sa se simta abandonata de SUA pentru ca nu a fost niciodata parte a sistemului care urma sa aiba elemente in Cehia si Polonia. Pe de alta parte, Romania gazduieste o serie de baze ale SUA din 2005, unde exista echipament de prepozitionare si putand fi transformate cu repeziciune in baze functionale deplin pe timp de criza", se arata in analiza.

"In timp ce interesele SUA privind Orientul Mijlociu au fost initial motivul principal pentru o relatie stransa intre Bucuresti si Washington - Romania fiind un spatiu european excelent pentru necesitatile de proiectare ale fortei aviatice in Orientul Mijlociu - Romania ofera acces direct in 'punctul moale' al Rusiei", puncteaza Stratfor.

"Romania are singurul punct de acces geografic altenativ la campia nord europeana, intre Rusia si continenul european, avand in vedere ca lantul carpatic blocheaza aceasta ruta. Este vorba despre depresiunea basarabiana (Campia Romana, n.r.), aflata intre Muntii Carpati si Marea Neagra", atrage atentia analiza.

Romania, interesata agresiv de Republica Moldova

Potrivit Stratfor, Romania "a aratat un interes agresiv in a-si proiecta propriile interese in R. Moldova, pe care Moscova o considera inca parte a propriei sfere de influenta".

"De aceea, vizita lui Biden in Europa Centrala face parte dintr-o perpetua batalie dintre Rusia si SUA pentru influenta in Europa, dar are legatura si cu problema geopolitica mai ampla a Iranului.

Tinand cont de faptul ca Rusia ia in considerare continuarea colaborarii cu Teheranul, SUA il trimit pe Biden in Europa Centrala ca mesaj ca poate continua sa joace dur chiar acolo unde Rusia este afectata cel mai mult", puncteaza Stratfor.

In ceea ce priveste etapele din Polonia si Cehia, acestea vor avea ca scop definirea relatiilor acestor tari cu Statele Unite, dupa decizia administratiei Obama de a renunta la proiectul de scut antiracheta promovat de George W. Bush.

Precizand ca Cehia se afla intr-o situatie "mai putin critica", Biden va incerca in timpul vizitei in aceasta tara "sa ii asigure pe cehi ca Statele Unite sunt in continuare un jucator in regiune si ca nu este necesar (...) sa nu ia in considerare Statele Unite ca aliat in materie de securitate", potrivit Stratfor.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#vizita Joe Biden Romania, #Biden Romania subminare Rusia, #interese Romania Republica Moldova , #vizita