De la "Scrisoarea lui Neacsu" la WikiLeaks (Opinii)

Marti, 29 Martie 2011, ora 16:47
3893 citiri
De la "Scrisoarea lui Neacsu" la WikiLeaks (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Pe cand ma pregateam eu sa scriu ca daca m-ar chema stat, as lua-o pe Irina Columbeanu si de la Iri, si de la Monica, pentru ca asemenea parinti nu sunt in stare sa creasca nici o capra fara sa o traumatizeze pentru tot restul vietii, subiectul a fost azvarlit cat colo de cablogramele diplomatilor americani.

Datorita stenogramelor WikiLeaks, natiunea a ramas lipita de televizor, iar sentimentul ca se insinueaza in asternuturi inaccesibile la prima vedere, pentru a le contoriza, i-a fost accentuat. Asa statea si Elena Ceausescu conectata la inregistrarile din dormitorul Violetei Andrei, pentru ca la poporul roman informatia e putere, iar puterea, viciu. Mai ales in absenta consistentei reale a propriei vieti.

In alte vremuri, judele Brasovului primea o nota informativa de la un cetatean din Campulung care-i dadea de stire ca vin turcii. Era vorba despre un ideal de aparat, de solidaritate, sentimente devenite mituri. Acum, daca ar exista vreo amenintare de care sa aiba cunostinta Opozitia, ar gandi ca vine la tanc, si chiar le-ar arata cotropitorilor calea pana la Cotroceni.

Dar amenintarea vine din interior, am mai spus-o, prin urmare cum Inalta Poarta s-a rebranduit, deoarece turcii construiesc autostrazi, fac agricultura si turism, si halesc pe cai moderne mult din potentialul natarailor din alte tari, am identificat un tantar din care am facut armasar, si noi, si alte popoare care nu au sentimentul invingatorului, si ne-am dus sa ne plangem. Judele Brasovului s-a mutat la Washington si-i semnalam pe toate canalele diverse pericole insumate intr-unul singur, noi insine.

Nu am constatat, insa, vreun firisor de disconfort din partea celor care s-au dus sa miaune pe la Ambasada SUA. E drept ca nici nu mi-am imaginat ca dupa aceste dezvaluiri fara nicio valoare (ati descoperit cumva ceva ce nu stiati sau nu banuiati?) o sa-i apuce rusinea pe ei sau pe americani si o sa-si ceara scuze pentru ca sunt lamentabili.

Politicienii nostri nu cunosc acest sentiment - ii doare in fund de saracia natiunii, cum sa sesizeze ei ca au un comportament slugarnic? - , iar americanii sunt atat de obisnuiti sa li se duca trena, sau daca n-au, sa li se inventeze una lunga, sa incapa toti la dansa, incat povestea, in cel mai bun caz, ii face sa caste.

Simptomatica mi s-a parut reactia actualului ambasador, Mark Gitenstein: "Nu am niciun comentariu, aveti cablogramele, le puteti citi singuri, ele vorbesc de la sine".

Nu numai o confirmare, ci si o bataie de joc care nu stiu daca se inscrie in uzantele diplomatice (domnul Gitenstein il reprezinta la Bucuresti pe domnul Obama), dar ce mai conteaza? Ilustreaza perfect locul pe care ni l-am asumat si de care tinem cu dintii: mister Licurici, poate aveti o scama!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#WikiLeaks dezvaluiri Romania , #Wikileaks