Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Revista presei: WikiLeaks dezvaluie culisele jocurilor politice de la Bucuresti

Marti, 29 Martie 2011, ora 08:01
3107 citiri
Revista presei: WikiLeaks dezvaluie culisele jocurilor politice de la Bucuresti
Foto: Arhiva

Scurgerile WikiLeaks care radiografiaza o Romanie aflata in mijlocul unei batalii crancene, de multe ori inconstiente, pentru putere, sunt dezbatute si marti de toata presa centrala.

Telegramele, rezultate in urma unor discutii purtate, in ultimii cinci - sase ani, de reprezentanti ai ambasadei americane cu politicieni, sefi de institutii sau alti oficiali romani sunt aduse in atentia opiniei publice de Romania Libera, intr-un aticol titrat, simplu, "Scrisorile pierdute".

Cablogramele oficialilor americani la Bucuresti sunt dezbatute si de jurnalistii de la Adevarul, care subliniaza ca WikiLeaks reprezinta "O cruciada impotriva anticoruptiei".

"Cum s-a dus Culcer sa-l toarne pe Sassu la Ambasada SUA" este titlul pe care il da Jurnalul National unui text care prezinta cum Directorul Departamentului Stiri din TVR, Rodica Culcer, s-a plans ambasadorilor americani de presiunea politica ce a impiedicat-o sa difuzeze un alt film cu fostul ministru al Agriculturii, Traian Remes.

Dezvaluirile despre moguli si politicieni, anuntate de Realitatea TV l-au facut pe Sorin Ovidu Vantu sa vina in graba la sediul teviziunii pentru ca, impreuna cu 40 de bodyguarzi sa opreasca publicarea telegramelor Wikileaks, scriu jurnalistii de la Evenimentul Zilei, intr-un material titrat "Vantu a 'batut' cu bodyguarzii la Realitatea TV sa opreasca 'aiurelile' Wikileaks".

Pe de alta parte, Gandul trateaza in continuare cazul mitei de la Bruxelles, in care este implicat europarlametarul roman Adrian Severin. "Adrian Severin si-a dat demisia din PSD ca sa-i scuteasca pe colegii sai de 'vina' de a-l demite, completeaza jurnalistii.

Romania Libera: Scrisorile pierdute

Scurgerile WikiLeaks fac o radiografie detaliata, cu nume si prenume, a politicienilor romani, aratand tenatia unora de a-si trada colegii de partid si interesul national pentru o cariera fulminanta.

Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA la Bucuresti arata ingrijorarea produsa de anumite tendinte de apropiere a unor lideri politici romani de Moscova, fie ca este vorba despre fostul ministru al Finantelor Varujan Vosganian sau fostul candidat la Presedintie, Mircea Geoana, face Romania Libera un rezumat al cablogramelor.

Totodata, in telegrame se vorbeste de culisele suspendarii lui Traian Basescu. In primavara lui 2007, Mircea Geoana nu pierdea nici o ocazie sa explice, public, de ce seful statului merita suspendat. In spatele usilor inchise insa, acelasi Geoana negocia o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendare, potrivit telegramelor WikiLeaks.

O alta nota diplomatica contine si discutii ale unor lideri PSD cu oficiali ai Ambasadei SUA, in care principala tema erau alti pesedisti. Presedintele partidului, Victor Ponta, povesteste cum Viorel Hrebenciuc facea munca de culise pentru a descuraja votul uninominal, iar deputatul Georgian Pop le explica oficialilor americani de ce este Adrian Nastase "povara" si de ce exista "persoane proaste si lacome" in PSD.

Totodata, cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale din 2009, oficialii Ambasadei SUA la Bucuresti trasmiteau la Washington o telegrama despre PNL si proaspatul sau lider, Crin Antonescu. Americanii citeaza "analisti si insideri din partid" care il percepeau pe candidatul liberal la prezidentiale ca "neconvingator" si incapabil de a gasi idei proaspete pentru a salta partidul.

Adevarul: WikiLeaks: cruciada impotriva anticoruptiei

Intr-o alta nota diplomatica, ambasadorii se refera la reforma Justitiei din Romania. Anul 2007 a fost unul extrem de dificil pentru sistemul judiciar, iar ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, pare sa fi jucat un rol activ in stoparea derapajelor.

Momentul de cotitura a fost remanierea guvernamentala din 4 aprilie 2007, cand Monica Macovei a fost inlocuita cu liberalul Tudor Chiuariu, care pana atunci condusese Departamentul de Lupta Antifrauda al Guvernului, se arata intr-o nota diplomatica publicata de Adevarul.

Dragos Tudorache, pe atunci seful echipei privind Justitia din Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, i-a spus ambasadorului ca noul ministru, Tudor Chiuariu, "habar n-are ce are de condus" si nu are "niciun fel de reputatie printre magistrati", adaugand ca acestia "il vor manca de viu daca incearca sa deschida gura".

Ambasadorul mai consemneaza ca Tudor Chiuariu este un "avocat cu studii in Iasi, care a lucrat 2-3 ani ca avocat pentru firmele de constructii ale liderului liberal si baronului local Relu Fenechiu". Tudorache mai avertiza ca plasarea Agentiei Nationale de Integritate sub controlul Senatului "va fi de natura sa dea parlamentaruilor puterea de a tine ANI departe de interesele lor financiare".

Jurnalul National: Cum s-a dus Culcer sa-l toarne pe Sassu la Ambasada SUA

Totodata, o telegrama diplomatica prezinta cum directorul Departamentului Stiri din TVR, Rodica Culcer, s-a dus pe 18 octombrie 2007 sa se planga oficialilor americani de presiunea politica care a impiedicat-o sa difuzeze un alt film cu fostul ministru al Agriculturii, Traian Remes.

Rodica Culcer le-a spus oficialilor ca a doua zi dimineata dupa ce primele imagini cu Remes au fost difuzate, Alexandru Sassu i-a zis ca "orice jurnalist ar fi facut la fel", dar dupa-amiaza, Sassu si-a schimbat declaratia, precizand intr-un memo intern ca difuzarea unor imagini similare legate de Remes "nu e corecta, legala si oportuna", puncteaza cablograma, publicata de Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Vantu a "batut" cu bodyguarzii la Realitatea TV sa opreasca "aiurelile" Wikileaks

Descinderea furibunda a lui Sorin Ovidiu Vantu, insotit de bodyguarzi, duminica seara la sediul Realitatii ar fi avut ca scop incercarea de a opri publicarea cablogramelor Wikileaks.

Inca din cursul zile, cand a vazut promo-ul facut de Realitatea TV cu privire la "dezvaluirile despre moguli si politicieni", Vantu s-a aratat iritat. Surse din trustul Realitatea Media, citate de Evenimentul zilei, spun ca mogulul a telefonat la oamenii sai si a incercat sa opreasca dezvaluirile despre influenta sa in lumea politica si in special pe langa Mircea Geoana.

Fara succes insa, deoarece controlul editorial al televiziunii este detinut de Sebastian Ghita, noul manager al Realitatea TV. Furios, mogulul s-a repezit, blindat cu 40 de bodyguarzi, la sediul Realitatea TV. Scopul sau a fost sa il scoata pe Sebastian Ghita din Realitatea si sa isi ia televiziunea inapoi.

Gandul: Adrian Severin si-a dat demisia din PSD ca sa-i scuteasca pe colegii sai de "vina" de a-l demite

Pe de alta parte, in plin scandal cu telegramele WikiLeaks, Gandul anunta sa europarlamentarul Adrian Severin si-a dat demisia din partid, chiar de ziua sa.

Adrian Severin a vorbit, luni, in sedinta PSD Bucuresti, care i-a "judecat" cazul, ca a fost victima "linsajului si crucificarii de presa", ca nu a facut nimic ilegal sau imoral si ca intelege sa-si dea demisia ca sa nu arunce pe umerii colegilor "vina" de a-l exclude.

Severin a facut acest gest chiar in ziua in care isi sarbatoreste ziua de nastere. Inlacrimat, Marian Vanghelie i-a urat la multi ani si sala a inceput sa-l aplaude.

Adrian Severin este implicat intr-un scandal de coruptie, dupa ce jurnalistii Sunday Times au facut publica o inregistrare in care europarlamentarul roman cere bani pentru promovarea unui amenament. El spune insa ca nu intentioneaza sa demisioneze din PE si ca va ramane un social-democrat independent.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#dezvaluiri wikilekas romania, #cablograme wikileaks romania basescu, #adrian severin demisie psd , #Wikileaks
Comentarii
Poza ulivia
ulivia
rank 1
SE VEDE LUMINITA DE LA CAPATUL TUNELULUI,LUI BASESCU TRAIAN NU-I MAI REUSESCU NICI UNA DIN INSELATORIILE PUSE LA CALE IN CEL MAI PUR STIL SECURISTYO-KGB-ist.