Seful STS: Riscul unui "Wikileaks" tehnic in Romania este nul

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 21:03
1795 citiri
Seful STS: Riscul unui "Wikileaks" tehnic in Romania este nul

Riscul scurgerii unor informatii prin mijloace tehnice din bazele de date ale unor autoritati publice din Romania este aproape nul, insa un "Wikileaks" uman este posibil oricand, a declarat directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale(STS), Marcel Opris.

"Din perspectiva STS, riscul de scurgere a informatiilor este aproape nul, zero. De altfel, riscul de scurgere a informatiilor din sisteme informatice prin mijloace tehnice nu este undeva mai ridicat de 5% nici in lume, pentru ca 95% din scurgerile de informatii apartin strict personalului care lucreaza in interiorul sistemelor. Deci daca analizam acel 5%, pe zonele administrate de STS riscul este aproape nul", a declarat generalul Marcel Opris.

Potrivit sefului STS, in prezent, riscul real este ca interfetele publice ale unor autoritati sa fie blocate.

"Acesta este riscul real, nu culegerea de date din sistemul informatic. Deci un Wikileaks tehnic nu exista, exista doar posibilitatea unui Wikileaks uman si aici nu este atributul nostru. Riscul este ca anumite interfete sa nu mai fie disponibile publicului, ceea ce este iar un lucru grav si in zona aceasta atat noi, cat si cei cu care cooperam, suntem preocupati sa gestionam cat mai bine acest lucru. Pe sistemele de comunicatii riscul este zero, in sistemele interne ale administratiei publice, cele ale finantelor publice, ale sanatatii, ale Ministerului de Interne, adica cele grele care gestioneaza foarte multe, riscul este zero. Pe interfetele publice exista riscuri, dar acestea sunt gestionabile. Aceste interfete se refera la interfetele pentru declaratiile fiscale, interfata publica a casei de sanatate, interfata publica a sistemului de evidenta a populatiei, sau ale administratiilor locale ,care au diverse forme de contact cu populatia. Noi tinem sub control acest risc", a spus Opris.

De asemenea, directorul STS a adaugat ca au fost tentative de blocare a sistemelor, insa un atac masiv nu a fost inregistrat pana acum in Romania.

"Mici tentative au existat si au fost inlaturate. Un atac masiv nu a fost pana acum in Romania pe aceste interfete publice. Exista un mediu al oamenilor care lucreaza in acest domeniu si care incearca sa creeze diverse scenarii, dar cu adevarat un caz in care un sistem national destinat publicului sa fie doborat nu a fost. Insa, repet, un Wikileaks uman este posibil oricand. Cazurile la care faceti referire, cele cu cardurile bancare de la CEC, sunt cazuri umane. Este vorba despre prestatia unor angajati, care au utilizat resursele puse la dispozitie pentru management in scopuri de frauda", a precizat Marcel Opris.

Proiectul broadband, prin care toti cetatenii sa aiba acces la Internet, este foarte avansat

In acelasi interviu, seful STS a vorbit si despre strategia nationala de broadband, care isi propune sa asigure pana in anul 2020 tuturor cetatenilor Romaniei acces la Internet.

"Exista un grant, un program european, care are o valoare de 84 de milioane de euro, la Ministerul Comunicatiilor, si un alt grant la Ministerul Agriculturii, de 24 de milioane de euro. Grantul de la Ministerul Comunicatiilor ar fi trebuit sa rezolve problema accesului la internet in zonele defavorizate acolo unde nu exista operatori comerciali care sa asigure acest lucru sau in care exista un singur operator care are monopol si furnizeaza la pret discretionar. Iar proiectul de la Agricultura isi propusese sa sprijine mediul rural prin dezvoltarea de retele locale in asa fel incat oamenii sa aiba accesul la internet (...) Acum acest proiect este foarte avansat, insa asta nu inseamna ca statul va infiinta o companie de comunicatii", a afirmat Opris.

Din 2015, toate masinile destinate pietei din Europa vor avea un sistem e-call

Generalul Marcel Opris a vorbit si despre sistemul e-call, care va deveni obligatoriu pentru toate statele europene incepand cu anul 2015.

"Sistemul e-call va duce la o crestere a securitatii cetateanului, in sensul in care in situatia unor situatii neprevazute, de genul exploziei unui cauciuc care rastoarna masina, atunci apelul pleaca instantaneu mai ales in situatia in care omul nu poate reactiona. Echipajele ajung foarte repede la acel loc si foarte precis. Acest sistem comunica cu precizia GPS-ului pozitia vehicului. De asemenea, are prioritate pentru ca acest sistem nu se declanseaza decat atunci cand se intampla ceva serios. Se va sti ce anume s-a distrus cat de cat si ce resurse ar trebui sa intervina, astfel incat autoritatile sa stie ce resurse sa mobilizeze", a explicat Marcel Opris.

De asemenea, Opris spune ca acest sistem va scurta timpul de interventie al autoritatilor la 8 minute si nici nu va genera "apeluri false", de genul celor inregistrate in prezent prin sistemul 112. "

Potrivit lui Opris, sistemul e-call va trebui sa devina operational in toate statele europene incepand cu anul 2015. "Acest sistem trebuie implementat atat de operatori, centrele de urgenta, cat mai ales de industria auto pana cel tarziu la 1 ianuarie 2015".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Opris STS WikiLeaks tehnic, #STS WikiLeaks tehnic uman , #Wikileaks