WikiLeaks: Americanii, de partea Frontului Salvarii Nationale

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 22:34
3003 citiri
WikiLeaks: Americanii, de partea Frontului Salvarii Nationale

Cea mai veche telegrama din pachetul WikiLeaks, datand din 2 februarie 1990, transmisa de la Ambasada SUA din Moscova, recomanda sustinerea Frontului Salvarii Nationale, in lipsa unei alternative coerente si in pofida faptului ca avusese loc prima mineriada.

Jack Matlock era in februarie 1990 ambasadorul SUA in URSS si unul dintre cei mai avizati experti americani in probleme sovietice, fiind trimis de la Moscova la Bucuresti intr-o vizita de evaluare a situatiei politice din Romania imediat postrevolutionara, se arata in cablograma publicata de Adevarul.

Dupa cum se subintelege din textul telegramei in care a sintetizat rezultatele vizitei, evenimentele confuze din Romania (tocmai avusese loc prima mineriada) si mesajele contradictorii pe care le primea Washingtonul de la ambasada sa de la Bucuresti au impus trimiterea unui expert presupus neutru, pentru a oferi o opinie suplimentara celor furnizate de diplomatii aflati la post in Romania.

Jack Matlock a purtat mai intai discutii cu personalul Ambasadei SUA de la Bucuresti, iar apoi cu ministrul de Externe, Sergiu Celac, adjunctul sau, Romulus Neagu, ministrul Justitiei, Teofil Pop, ministrul Cultelor, Nicolae Stoicescu, cu lideri ai partidelor traditionale (taranisti, national-liberali si social-democrati) si cu lideri ai doua sindicate nou-infiintate.

"Nici unul dintre oficialii romani cu care am vorbit nu a aratat vreo gandire de tip comunist in comentarii. Ambasada a protestat puternic fata de devastarea sediului taranistilor de catre suporterii Frontului si cred ca protestul nostru a fost notat in mod corespunzator. Daca asemenea actiuni devin obicei, va trebui, evident, sa reevaluam situatia", descrie diplomatul american impresiile sale dupa discutiile cu oficialii romani.

Citeste si:
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit marţi, 7 decembrie, de Camera Deputaţilor, fiind depăşit termenul de dezbatere şi vot....
Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Relația de iubire dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și tânăra Irina Tănase (28 de ani) traversează o criză după ce fostul lider PSD a plecat de la domiciliul cuplului, simțindu-se trădat...
Comentarii
bogdan4153
rank 2
bum
rank 5
ce banditi ! ce nenorociti ! daca era un raport cinstit , sau facut in stare de ebrietate , tot la wc ar fi sfarsit ! toate formalitatile au fost facute de ochii lumii si miza raportului a fost sub - zero -