WikiLeaks - Basescu: Contractul cu EADS pentru frontiere e corupt si aproape inutil

Joi, 31 Martie 2011, ora 20:49
3082 citiri
WikiLeaks - Basescu: Contractul cu EADS pentru frontiere e corupt si aproape inutil
Foto: Arhiva

O telegrama a ambasadei americane la Bucuresti care a ajuns la site-ul WikiLeaks arata ca presedintele Traian Basescu a caracterizat drept "corupt si aproape total inutil" contractul cu firma europeana EADS pentru securizarea frontierelor romanesti, intr-o discutie cu insarcinatul cu afaceri al SUA.

"Intr-o nota mai pozitiva, un contract de supraveghere al frontierelor acordat fara licitatie catre EADS si valorand in jur de 800 de milioane de dolari e de asemenea cercetat atent.

Presedintele Basescu a spus recent insarcinatului cu afaceri ca acel contract e corupt (cum suspectam si noi) si aproape total inutil", se arata in cablograma publicata de Kamikaze.

"Nota pozitiva" e data de faptul ca EADS e o companie europeana, care concureaza cu firmele americane chiar pe piata romaneasca.

In aceeasi telegrama din 2005, in care sunt descrise cu lux de amanunte situatia politica din Romania, nivelul investitiilor si chestiuni la ordinea zilei in acel moment, ca lupta anticoruptie, americanii se plang si despre problemele companiei americane Bechtel, cea care primise contractul pentru Autostrada Transilvania.

"Pe parea negativa, noul guvern a intarziat in a-si indeplini unele obligatii contractuale cu firmele americane si in a adresa contractele de privatizare dubioase realizate de ultimul guvern, care dezavantajeaza clar o serie de clienti americani. In acest caz, proiectul de autostrada de 2.5 miliarde de dolari care leaga zona central-sudica a Romaniei de granita ungara a stagnat pana la punctul anularii pentru luni de zile. Chiar daca aproximativ 90 de milioane de dolari s-au platit, Bechtele are inca de primit sume substantiale pentru munca facuta", se mai arata in document.

#Basescu EADS corupt, #Basescu contract EADS , #Wikileaks