Premierul Tariceanu a sustinut contractul Bechtel cand cerea ambasadei SUA sa-i aranjeze o vizita la Washington, dar l-a atacat ca sa-si arate loialitatea fata de UE.
Ambasada SUA la Bucuresti a facut in mod constant presiuni asupra Guvernului pentru a asigura finantarea Autostrazii Transilvania, se arata intr-o noua cablograma WikiLeaks, publicata de Adevarul.
Problema contractului pentru construirea Autostrazii Bechtel apare constant in timpul intrevederilor dintre oficialii americani si cei romani, reiese din documentele WikiLeaks.
Compania americana Bechtel a primit fara licitatie acest contract in valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, in 2003, pe cand Guvernul era condus de PSD-istul Adrian Nastase. Afacerea a intrat in arsenalul folosit de Opozitie, in campaniile electorale din 2004, pentru a ataca PSD.
WikiLeaks - Oficial SUA: Nu dam drumul la vize, pana nu permiteti adoptiile
Bechtel apare si in prima cablograma transmisa Casei Albe dupa victoria-surpriza a lui Basescu din decembrie 2004. La 15 decembrie se spune despre acesta ca este un "interlocutor sincer si de incredere al ambasadei", dar ca "pozitia general proamericana a lui Basescu nu l-a impiedicat sa critice acordarea contractului Bechtel fara licitatie".
In nota imediat urmatoare se explica faptul ca Basescu a criticat si alte contracte date de PSD in conditii de netransparenta, chiar daca a fost vorba de companii din UE.
Datoriile se ridicau in acel moment la 80 de milioane de euro, iar noua putere facuse plati de doar 16 milioane de euro.
In opinia ambasadei, "inchiderea lucrarilor ar trebui sa le scoata din cap guvernantilor romani ideea ca pot lua la nesfarsit pranzul gratis fara sa plateasca".
In discutiile cu oficiali americani, premierul Calin Popescu Tariceanu a descris afacerea Bechtel ca pe "un contract bun negociat de mainile murdare ale fostului Guvern".
WikiLeaks: Oligarhii din Romania, uneltele Rusiei
"Fiindca a fost incredintat fara licitatie, el nu este eligibil pentru finantare de la BEI. Mai mult, fostul Guvern a ignorat planurile UE de a construi o autostrada care sa traverseze Romania pe la sud de traseul Bechtel, Coridorul 4", a explicat Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu a mai spus ca Banca Mondiala a facut un studiu pe Autostrada Bechtel si, pe costurile de baza, proiectul face sens. "Cu toate acestea, el se teme ca Romania nu va putea obtine finantare pentru ambele rute, si pentru Bechtel, si pentru traseul european. Romania, ca viitor stat european, trebuie sa tina cont de prioritatile UE.
O rasturnare de abordare apare la intalnirea din 8 februarie dintre premier si ambasadorul Taubman: "Absolut surprinzator, premierul a calificat evolutia lucrarilor la autostrada ca pe o imensa problema si a amenintat ca va anula contractul si va scoate proiectul la licitatie daca nu se face nimic pentru a imbunatati situatia". "Nu se vede ca Bechtel ar avea capacitatea de a-si face treaba", a insistat premierul, potrivit telegramei.