WikiLeaks, despre UDMR: Partid corupt, misogin si divizat

Vineri, 20 Mai 2011, ora 14:36
4976 citiri
WikiLeaks, despre UDMR: Partid corupt, misogin si divizat
Foto: Arhiva

Intr-o noua nota diplomatica marca WikiLeaks, din 22 iulie 2005, angajatii Ambasadei SUA la Bucuresti fac o radiografie amanuntita a liderilor maghiarilor din Romania.

Partidul etnic al maghiarilor din Romania, UDMR, care a participat la guvernare din 1996, este considerat "corupt, misogin si divizat", iar Tinutul Secuiesc este prezentat ca un nou Kosovo in telegrama WikiLeaks, publicata de Jurnalul National.

Ambasada oferea Departamentului de Stat informatii biografice despre mai multi etnici maghiari din interiorul si exteriorul UDMR care au un impact asupra vietii politice si care apar in mod regulat in presa sau in rapoartele ambasadei.

Marko Bela prefera PSD

In viziunea ambasadorilor americani, Marko Bela "ramane cel mai important politician UDMR". "El a refuzat sa intre in dialog cu Uniunea Civica Maghiara - UCM, o factiune radicala din UDMR. El si cei din jurul lui si-au aratat in mod repetat ingrijorarea ca prin proprii candidati impotriva UDMR, UCM risca sa divida voturile etnicilor maghiari. (...)

Aceasta ar putea face mai dificil pentru orice partid etnic maghiar sa indeplineasca cele cinci procente necesare pentru a intra in Parlament. Grupul lui Marko din UDMR a luat in mod repetat masuri pentru ca UCM sa nu candideze ca partid", se arata in nota diplomatica.

De asemenea, ambasadorii subliniaza ca Marko este cunoscut ca preferand sa lucreze cu guvernele conduse de PSD.

"Dupa victoria surprinzatoare a lui Basescu din 2004, 'informatorii UDMR ne-au spus ca Marko nu a avut alta optiune decat sa intre in negocieri cu PNL-PD. Aceasta se potriveste perfect cu filosofia lui ca partidul poate avea succes mai mare prin modificari progresive si prin cooperare cu ambele blocuri politice", se precizeaza in telegrama WikiLeaks.

Borbely, dezamagit de victoria lui Basescu

Ambasadorii mai scriu ca "Laszlo Borbely era vadit dezamagit de victoria lui Basescu din noiembrie 2004".

"El nu a ezitat sa informeze oficialii ambasadei in ziua urmatoare victoriei lui Basescu ca UDMR va continua cooperarea cu PSD, desi cateva saptamani mai tarziu UDMR a intrat in coalitia condusa de Alianta Liberal-Democrata", se arata in telegrama secreta.

La loc de frunte in UDMR este, de asemenea, Laslo Tokes, episcop reformat.

"Totusi, agenda sa radicala de a presa UDMR sa ceara autonomie deplina pentru etnicii maghiari l-a izolat in timp, mai ales ca alti lideri UDMR au abordat una moderata. In acelasi timp, prestigiul sau a scazut pe plan intern si international, pe masura ce au aparut acuzatii de deturnare de fonduri si colaborare cu Securitatea", spun ambasadorii.

Tinutul Secuiesc, noul Kosovo

Intr-o alta telegrama din 16 octombrie 2006, oficialii americani au trimis la Washington a analiza legata de autonomia Tinutului Secuiesc.

Sub presiunea mai multor partide etnice radicale unguresti si a nevoii de a pastra suficient suport in Parlament, UDMR a devenit mai vehementa in ultimul timp in cererile sale pentru o mai mare autonomie teritoriala pentru etnicii maghiari, scriau americanii.

"Este prima oara cand UDMR a facut presiuni publice pentru autonomie teritoriala, in trecut cerand autonomie culturala. De ce autonomie acum? Intr-o intalnire din aceasta toamna cu ofiterul politic, senatorul Csaba Sogor, senatorul Peter Eckstein Kovacs si Viktor Sata, consilier personal al presedintelui UDMR Marko Bela au remarcat ca cererea crescanda a UDMR pentru autonomie se datoreaza elementelor radicale tot mai numeroase din comunitatile maghiare, inclusiv Uniunea Civica Maghiara si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. Aceasta presiune din partea altor formatiuni politice si a elementelor radicale din UDMR l-au fortat pe presedintele UDMR Bela sa adopte o pozitie mai agresiva".

De asemenea, in timpul unei intalniri din 10 august 2007 cu oficialii americani, consilierul pentru politica externa al lui Marko, Kinga Tontsch, a admis ca senatorul Attila Verestoy si Peter Eckstein-Kovacs au creat factiuni separate in interiorul UDMR.

O telegrama din 26 noimebrie 2008, arata ca in timpul unei vizite in zonele locuite de maghiari din Transilvania, liderii UDMR au declarat ca vor participa la guvernare, indiferent de cine va castiga alegerile si au admis ca PD-L nu este o alegere principala, din cauza conflictului legat de autonomia ungurilor in Transilvania.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#udmr wikilekas corupt misogin divizat, #udmr wikileaks kosovo tinut secuiesc , #Wikileaks