WikiLeaks: Peste 1.000 de dosare ale Securitatii, distruse

Marti, 29 Martie 2011, ora 23:01
5275 citiri
WikiLeaks: Peste 1.000 de dosare ale Securitatii, distruse
Foto: Arhiva

Wikileaks a facut publica o cablograma din 2007, legata de Legea lustratiei in Romania si de rolul CNSAS, in care se arata ca trei oficiali ai institutiei au informat ofiterul politic al ambasadei americane ca au gasit dovezi cum ca cel putin 1.000 de dosare ale Securitatii au fost distruse.

Dezvaluirea a venit dupa ce presedintele Traian Basescu a facut o vizita la Consiliul pentru Arhive si a anuntat ca transferul arhivelor Securitatii a fost finalizat, pentru ca statul sa fie "curat" inainte de aderarea la Uninunea Europeana, se arata in cablograma publicata de Jurnalul National.

Cu toate acestea, mai mult de 100.000 de dosare au ramas in custodia serviciilor secrete, fiind clasificate "de importanta nationala".

Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, impreuna cu Dragos Petrescu, membru CNSAS, si directorul Departamentului Investigatii, dr Germina Nagat, i-au spus ofiterului politic al ambasadei intr-o intalnire, pe 15 decembrie, ca ei au gasit in mod constant dovezi de alterare a arhivelor, afirmand ca "au dovezi pentru cel putin 1.000 de dosare distruse", subliniaza nota diplomatica.

Secasiu a mai precizat ca o larga coalitie s-a format impotriva institutiei "cu voci de la stanga si de la dreapta, acuzand CNSAS de nelegitimitate". El a reclamat faptul ca politicienii au concluzionat ca CNSAS este o "institutie de care nu mai este nevoie".

Cei trei s-au plans, de asemenea, si de atacurile media concertate pentru discreditarea muncii institutiei. Secasiu a mai spus oficialilor americani: "Componenta CNSAS, in care intra si doi reprezentanti de la fiecare partid politic major, a 'depolitizat' deciziile CNSAS legate de dosarele personale", o afirmatie pe care, spun cei de la Ambasada SUA, multi observatori politici de la Bucuresti o contrazic.

"Totusi, relativ putine dosare fac referire la politicieni actuali", completeaza telegrama WikiLeaks.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#telegrame wikilekas romania, #dosare securitate distruse wikilekas , #Wikileaks
Comentarii
Poza Mos Ion Roata
Mos Ion Roata
rank 5
Numai 1000 de dosare au fost distruse? Din 1989 si pana azi? Copii sunt americanii daca au inghitit galusca asta...