Apocalipsa dupa Traian Igas (Opinii)

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 11:48
2098 citiri
Apocalipsa dupa Traian Igas (Opinii)
Foto: noielite.ro

Cred ca joi, in pauza de masa, stateam pe net si cautam stiri despre intemperiile catastrofale care se anuntau de cateva zile. Stiam ca ANM avertizase Romania cu un cod galben de fenomene periculoase si astepatam un nou sfarsit de saptamana plin de zapada.

Surpriza, insa! Ajung pe un site, unde dau peste o veste care mi-a facut parul maciuca iar pielea mi s-a zgribulit ca si cum sa fi stat in ger o saptamana. O informatie, care cita Ministerul Administratiei si Internelor, ne anunta ca, in urmatoarele zile, autoritatile vor emite un cod rosu de "fenomenen meteo periculoase", fiind posibil ca Romania sa fie afectata de caderi masive de zapada, precum cele din 1954. Infricosator, la prima vedere. Dau telefon si acasa si pe la cunoscuti, spunandu-le tuturor ce am citit si sfatuindu-i sa fie prudenti.

Nu ma dau batut insa, caut sa ma linistesc un pic. Intru si pe site-ul ANM, sa iau o informatie din sursa oficala. Acolo, intr-adevar, eram averitzati ca ne asteapta un weekend cu fenomene meteo periculoase, dar nici vorba de vreo atentionare "cod rosu", pentru nameti ca-n '54.

Deruta era maxima, nici nu mai stiam ce sa cred, avand impresia ca sunt captiv intr-un joc de teoria conspiratiei, in care autoritatile ne ascund adevarul. Stiam ca tara vecina, Bulgaria, fusese sub atentionare "cod rosu", in urma cu o saptamana, si faceam diverse corelatii intre cele doua situatii.

Sapand mai adanc in retea, am gasit si sursa stirii care m-a dus in agonie. Traian Igas, celebrul ministru "branconier", declarase pentru Evenimentul Zilei ca "s-ar putea ca, in perioada urmatoare, sa avem parte de zapezi ca-n '54". Cand o asemenea informatie iese din gura unui ministru, nu mai poti da vina pe apetitul pentru senzational al presei. Numai ca, a venit si ziua cand a intrat in vigoare "codul galben" al ANM, dar inca mai caut si acum cei 5 metri de zapada promisi de Traian Igas.

Pe deasupra, stau si ma uit cu tristete la frigiderul plin cu salam si slanina, dezamagit ca nu voi avea prilejul sa stau in casa o saptamana si sa ma infrupt din ele.

Cam atat stiu si eu din ceea ce s-a intamplat in 1954. Ca Bucurestiul a fost paralizat, oamenii ieseau din casa prin tuneluri sapate pe sub usi, iar stratul de zapada a atins in anumite locuri si inaltimi de 5 m. Daca Igas s-a incumetat sa faca o previzune de fenomene meteo ca in acele vremuri, automat m-am gandit la cei 5 metri de zapada care amenintau sa ma tina captiv in casa pentru cateva zile. Marturisesc mi-e frica sa ies din casa prin vreun tunel sapat pe sub usa de la intrare. Am trait, in aceste zile obsedat de trei cuvinte, "5 metri zapada".

N-am gasit cei 5 metri de zapada, cand am iesit azi din casa, in schimb, am dat de o declaratie a lui Traian Igas din aceste zile, in care incearca sa explice de unde a venit confuzia cu "zapada ca-n 54". Ministrul spune ca a acordat o declaratie unui reporter de la Evenimentul Zilei si, la un moment dat, a fost intrebat daca este de parare ca este posibil sa avem parte de zapada ca-n 1954. Ministrul a raspuns senin ca "da, se poate". Un fel de "yes, we can", putin cizelat de eruditul nostru ministru. El zice ca se scuza, dar ce trebuie sa intelegem noi din asta?

Cand spui "da, se poate", inseamna ca exista o mare doza de probabilitate pentru ca ceea ce spui tu sa se adevereasca. Insa eu am alta teorie si nu crred ca gresesc. Ministrul Igas a raspuns la intrebare, fara a sti, probabil, ce s-a intamplat in '54. O fi crezand si el ca a fost un viscol, acolo, banal, ca-n toti anii. Multumiri pentru ministru de la toti retaileri care nu reusisera sa vanda atatea lopeti si spargatore de gheata, in toata existenta lor pe plaiuri mioritice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Igas zapezi 1954, #caderi zapada romania, #cod rosu Romania Igas , #zapada