Romania, sub zapada: Trece viscolul, vine gerul - Vezi situatia in tara

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 23:58
27746 citiri
Romania, sub zapada: Trece viscolul, vine gerul - Vezi situatia in tara

Meteorologii au emis pentru miercuri noi coduri de vreme rea in jumatate de tara. Atentionarile vizeaza Bucurestiul si 14 judete din sud si sud-est, aceleasi regiuni lovite de viscol si la sfarsitul saptamanii trecute. Sase judete au fost sub incidenta codului rosu, pana miercuri la ora 22:00.

Inspectoratele scolare au luat decizia ca scolile si gradinitele din zonele aflate sub incidenta codului portocaliu sa fie inchise miercuri, masura extinzandu-se si pentru ziua de joi. Si unii studenti stau acasa - la nivel national, Universitatea Bucuresti si SNSPA au anuntat ca suspenda cursurile.

De asemenea, traficul rutier a fost intrerupt, miercuri, pe doua autostrazi si mai multe drumuri nationale. Si pe drumurile judetene exista restrictii.

Descarca aplicatia Ziare.com si ai direct pe telefon informatii despre vreme si starea drumurilor, plus toate alertele meteo!

Ziare.com va prezinta situatia din tara in format LIVE TEXT

23:58 - In sud-estul tarii, circulatia feroviara se desfasoara in conditii de ninsoare abundenta si vant puternic, informeaza CFR Calatori.

Compania isi cere scuze pentru perturbarile aparute in circulatia trenurilor si ii roaga pe toti pasagerii ca, inainte de calatorie, sa apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intentioneaza sa calatoreasca.

CFR Calatori informeaza ca, din cauza conditiilor meteorologice, trenurile care sosesc/pleaca in/din Bucuresti din/spre zona care s-a aflat sub avertizare de Cod Rosu pot inregistra intarzieri majore.

23:45 - MAI a transmis un comunicat cu bilantul actiunilor zilei, inclusiv un material video la o interventie a zece jandarmi care au mers pe jos 4 kilometri pentru a duce alimente si medicamente unor persoane blocate in localitatea Verguleasa.

Bilantul si video pot fi vizionate pe site-ul MAI

23:43 - Ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca, joi, ii va propune premierului Victor Ponta si ministrului interimar de Interne, Gabriel Oprea, eliberarea din functie a doi prefecti si a unui subprefect, pentru deficiente in operatiunile de deszapezire. Schimbarile de prefecti si subprefecti nu pot fi efectuate decat prin hotarare de guvern.

"O sa anunt maine despre cine este vorba, pentru sa bruma aceea de implicare pe care o mai are imi este necesara in noaptea asta. Din punctul meu de vedere, doi prefecti si un subprefect trebuie sa plece, dar vreau ca in noaptea asta sa munceasca. Au aratat ca nu au responsabilitate, nu au informatii, ca nu sunt in lumea reala", a spus Dragnea, la Antena 3.

23:28 - Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI) a inregistrat miercuri, in intervalul 6.00 - 22.00, 765 de solicitari, dintre care 422 pentru urgente, niciuna nefiind insa pentru hipotermie, a anuntat managerul SABI, dr. Alis Grasu, la comandamentul de iarna de la Primaria Capitalei, potrivit Mediafax.

23:00 - Ca urmare a formarii unor suluri de zapada pe firul doi al sectiei Valea Seaca - Focsani - Mizil, patru trenuri au inregistrat intarzieri intre 120 si 150 de minute, informeaza CFR Calatori.

22:50 - Guvernul va oferi orice sprijin necesar Primariei Capitalei in operatiunile de deszapezire, chiar daca eforturile principale se indreapta spre judetele mai afectate, deoarece "daca se blocheaza Capitala, ne blocam cu totii", a declarat premierul Victor Ponta, aflat la sediul primariei, informeaza Mediafax.

22:20 - O cisterna cu acetona s-a rasturnat, miercuri seara, pe DN 79, in zona localitatii Les, din judetul Bihor. Traficul din zona a fost deviat, din cauza pericolului de explozie, informeaza Mediafax.

O cisterna cu acetona s-a rasturnat in Bihor - Pericol de explozie si intoxicatie

"O cisterna a iesit in afara partii carosabile si, pentru ca exista pericol de explozie sau intoxicatie, politistii au blocat drumul si au deviat circulatia pe la Tinca, pe drumul judetean 792 A", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.

22:11 - Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a postat o fotografie pe Facebook, miercuri dupa-amiaza, in care apare primarul orasului New York, Bill de Blasio, in timp ce da la o parte zapada din fata casei sale.

21:59 - Sorin Oprescu a spus, la comandamentul de iarna de la Primaria Capitalei, la care a participat si Victor Ponta, ca meteorologii au dreptate din ce in ce mai mult.

"Sunt momente cand nu putem sa facem pluguirea cu baterii intregi de masini pentru simplul motiv ca circulatia a fost infernala. 761 de oameni ai strazii sunt adapostiti. Cantinele sociale functioneaza si mai mult de atat homeless-ii astia ii si imbracam. Spitalele sunt pregatite cu paturi pentru cazurile sociale. Mergem impreuna cu ambulanta de ani buni", a mentionat edilul.

21:43 Premierul Victor Ponta sustine ca toate contractele de dezapezire au fost incheiate anul trecut si ca va verifica daca astfel de contracte au fost atribuite pe 23 si 24 ianuarie 2014 in Bacau si Vrancea.

"Probabil chiar maine unul dintre vicepremieri sau ministrul Apararii (Mircea Dusa-n.red.) va merge la Braila si oriunde constatam ca sunt oameni care, nu neaparat cu rea-credinta, dar nu sunt cei mai buni manageri in asemenea situatii, nu au autoritate, nu au experienta sau competenta, evident ca ii vom inlocui", a spus Ponta la Romania TV, potrivit Mediafax.

21:41 - CNADNR a informat ca pe DN 10, intre limita municipiului Buzau si cea a judetul Covasna, km 2+100 - km 94+800, a fost impusa o restrictie de tonaj pentru vehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone.

21:30 - Vicepremierul Liviu Dragnea a apreciat ca situatia este destul de complicata in judetele Constanta si Buzau. La Braila au fost doar cateva probleme, cum ar fi autoturisme blocate de viscol, insa ele au fost rezolvate.

Romania sub zapada: Urmeaza demiteri la Braila? Cum sa-i coordonezi pe toti si sa ramai inzapezit!?

"Se fac eforturi supraomenesti. La Dragos Voda e o situatie la fel de grava, 50 masini au fost blocate in viscol, insa s-a rezolvat in urma cu jumatate de ora. Toata lumea lucreaza, toata lumea e conectata - nu am primit greseli majore din partea companiei de drumuri", a mentionat Liviu Dragnea, la Digi 24.

Mai mult, el a apreciat ca a lucrat bine cu prefectii de Tulcea, Iasi si Calarasi, in schimb este nemultumit de treaba facuta de cel din Braila. In plus, exista o nota care urmeaza sa fie aprobata de premier in legatura cu perdeaua forestiera de pe autostrazi si drumuri nationale, proiect care ar putea incepe la primavara.

"La 90 de km la ora nu fac fata parazapezile. La autostrazi, imediat ce viscolul inceteaza, se intervine in forta. Ele sunt cele mai expuse, nu sunt protejate in niciun fel, astfel ca va fi concentrare foarte mare de forte pe autostrazi", a punctat vicepremierul.

21:00 - Premierul Victor Ponta va merge, miercuri seara, la Primaria Capitalei, pentru a vedea daca Sorin Oprescu are nevoie de ajutorul Guvernului pentru operatiunile de deszapezire, informeaza B1 Tv.

20:55 - Raed Arafat a spus la Romania Tv ca au murit opt persoane din cauza frigului, acesta fiind cel mai recent bilant.

20:34 - Digi 24 informeaza ca stratul de zapada depaseste 3 metri in unele zone din Filipesti, judetul Braila.

20:23 - Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a sustinut la Realitatea Tv ca a existat o buna coordonare de la centru, astfel ca situatia nu este la fel de disperata ca in alti ani. "Cred ca lucrurile au fost coordonate mult mai bine - Au fost mai putin oameni izolati", a spus oficialul.

19:30 - Comandamentul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Constanta a anuntat, miercuri seara, ca au fost inchise toate drumurile, incepand cu ora 15.00, dupa emiterea codului rosu.

19:28 - Centrul Infotrafic a mentionat ca din cauza viscolului si a vizibilitatii reduse, a fost luata masura inchiderii temporare a traficului rutier, in ambele sensuri, pe tronsonul Fetesti - nodul rutier Medgidia al autostrazii A2 si pe tronsonul Ovidiu - Agigea al autostrazii A4. In prezent, pe toata lungimea autostrazii A2 Bucuresti - Constanta nu se circula, precizeaza sursa citata.

19:04 - CFR Calatori a transmis ca trenul IR 1588, care circula pe ruta Constanta - Bucuresti Nord, a fost anulat, iar celor 17 pasageri le-a fost returnata contravaloarea biletelor achizitionate la acest tren. De asemenea, trenul IR 1589, care circula pe ruta Brasov - Bucuresti Nord - Constanta, este anulat pe segmentul Bucuresti Nord - Constanta, iar pasagerii au primit asistenta.

Calatorii din trenul IR 1652, care circula pe ruta Suceava-Bucuresti si care stationeaza in gara Sihlea ca urmare a avarierii plugului locomotivei, au fost preluati, in conditii de siguranta, de un alt tren aflat in circulatie, continuandu-si calatoria.

19:00 - CNADNR a transmis ca din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusa, ninsoare abundenta si zapada troienita, circulatia rutiera a fost inchisa pe DN 23A intre localitatile Gologanu - Bordeasca- Tataranu - Ciorasti, km 0+000 - km 34+241.

18:26 - Adrian Vlaicu, consilier CFR Calatori, a mentionat ca situatia trenului stationat in gara Sihlea nu s-a rezolvat, insa locomotiva de rezerva a ajuns, asa ca se asteapta deblocarea plugului locomotivei. "Trenul este alimentat cu energie electrica, asa ca exista caldura", a spus reprezentantul companiei la B1 Tv.

18:20 - Lucian Simion, prefectul de Tulcea, a spus ca nu are o situatie exacta, "in sensul in care primarii nu au raportat localitati inchise, pentru ca viscolul a crescut in intensitate doar in ultimele ore, asa ca nu aveau cum sa dispuna de informatii", a transmis edilul, la B1 Tv.

18:06 - Florina Georgescu de la ANM a avertizat ca viscolul este foarte puternic in zonele sub incidenta codului rosu, iar diferenta fata de judetele cu cod portocaliu este ca vantul bate cu o viteza cu 5-15 km/h mai mica.

"Vremea va avea aceleasi caracteristici chiar daca se va ridica codul rosu, ele raman sub cel portocaliu, impreuna cu celelalte judete aflate deja sub cod portocaliu. Ramane viscolul, dar si vizibilitatea redusa, iar temperaturile vor scadea", a spus meteorologul, la Antena 3.

18:00 - Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a explicat la Antena 3 de ce a intarziat proiectul "perdelelor" de protectie a drumurilor.

"Sunt 30 milioane de lei pentru 870 km, s-au facut studii de fezabilitate pentru A1 si A2 - incep procedurile de plantare a copacilor in luna martie. A mai fost o problema, anume exproprierile, insa procedurile sunt finalizate, vom primi o alocare suplimentara de buget pentru a incepe plantarea. Efectul se va resimti peste 5-7 ani. Insa e important de remarcat ca nu s-a facut nimic in acest sens din 2012", a precizat oficialul.

17:50 - CNADNR a anuntat inchiderea traficului rutier pe alte trei sectoare de drumuri nationale: DN 4 intre localitatile Frumusani - Oltenita, DN 31 intre localitatile Manastirea - Oltenita si DN 41 intre localitatile Oltenita - Greaca.

17:40 - Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la Antena 3, ca in Bucuresti se circula in conditii de iarna: "Nu am avut decat 20 mici incidente cu masini asezate aiurea, dar fiecare a durat putin, asa ca nu au oprit traficul prea mult"

"Intrarile si iesirile din Bucuresti sunt pregatite, atunci cand autostrazile si DN-urile se deschid. Alta prioritate imediata este accesul la spitale, ambulante, scoli si gradinite, dupa care ne apucam si de trotuare, dar mai trebuie sa facem si statiile de RATB, ca sa nu alunece cineva", a mai spus edilul.

17:30 - CNADNR a anuntat ca circulatia rutiera este inchisa pe DN 10 intre limita municipiului Buzau - limita judetului Covasna, pe DN 1B intre limita de judetului Prahova - limita municipiului Buzau, dar si pe DN 2B intre limita de judet Buzau - limita de judet Braila, se arata intr-un comunicat.

17:20 - Judetul Constanta va avea cele mai mari probleme, miercuri seara, potrivit directorului ANM, Ion Sandu.

"Judetul Constanta, pana la ora 22.00, va avea cele mai grele probleme. Temperatura ajunge la - 8 grade C, ploaia care a fost, si este inca, se transforma in lapovita, urmeaza caderi masive de zapada care se depune pe conductorii electrici, iar vantul va fi cel mai puternic din toata zona avertizata cu cod rosu. Prin urmare, s-ar putea ca in aceasta seara judetul Constanta sa aiba cele mai mari probleme", a spus Sandu, la Comandamentul de iarna de la Guvern, citat de Agerpres.

17:15 - Compania CFR a anuntat ca, pe magistrala Bucuresti - Constanta, trenurile circula tractate doar cu locomotive Diesel, din cauza rafalelor puternice de vant care depasesc 70-80 Km/h.

17:05 - Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a anuntat ca, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, compania Lufthansa a anulat cursa 3080/3081 Dusseldorf - Bucuresti - Dusseldorf.

In rest, se mai arata in comunicat, pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfasoara normal, in conditii de iarna.

16:50 - Directorul ANM, Ion Sandu, a anuntat, in cadrul Comandamentului de iarna de la Palatul Victoria, ca, dupa ridicarea avertizarii cod portocaliu de viscol, urmeaza doua nopti geroase, joi seara si vineri seara, in care temperaturile vor cobori pana la -15 grade Celsius.

16:40 - CNADNR a anuntat ca, incepand cu ora 14:30, circulatia rutiera este inchisa pe reteaua de drumuri nationale din judetele Calarasi, Braila, Constanta si Tulcea.

16:30 - Pierderile pentru economia nationala ar putea depasi 300 de milioane de euro, in perioada 25 ianuarie - 1 februarie, din cauza blocajelor transportatorilor rutieri, provocate de conditiile meteorologice, informeaza Agerpres.

Romania, sub zapada: Blocajele transportatorilor rutieri ar putea genera pierderi de 300 milioane euro

16:20 - RATB a transmis ca nu exista linii de transport suspendate sau cu traseu modificat, din cauza ninsorilor, insa unele mijloace de transport au viteza de circulatie redusa din cauza conditiilor meteorologice.

16:15 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca, la ora 15:45, traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a doua autostrazi si pe 27 drumuri nationale.

16:10 - CNADNR a anuntat ca a fost inchisa circulatia rutiera pe DN 2A, intre localitatile Urziceni si Ion Roata.

16:05 - Ministrul Educatiei, Remus Pricopie: "Am cerut Inspectoratului Scolar General Bucuresti sa lase scolile inchise si maine". Astfel, in Capitala si in 14 judete, scolile vor fi inchise si joi. In ce priveste situatia pentru vineri, o decizie urmeaza sa fie luata joi dupa-amiaza.

240 de mii de copii din Bucuresti raman acasa si joi.

Romania, sub zapada: Scolile si gradinitele vor fi inchise si joi in Bucuresti si 14 judete

15:55 - Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a decis instituirea starii de alerta incepand de miercuri, ora 15:00, si in judetele Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea, avand in vedere avertizarea de cod rosu de viscol.

Victor Ponta: Am extins starea de alerta - 7 judete vizate

15:47 - Numarul de politisti din structurile de ordine publica mobilizati in judetele Buzau, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta si Tulcea a fost suplimentat cu 2.500, in conditiile avertizarii meterologice de cod rosu pentru sase judete, informeaza Politia Romana.

15:38 - Toate drumurile nationale din judetul Tulcea au fost inchise din cauza viscolului si vizibilitatii reduse, o masura similara fiind luata si pentru drumurile nationale din judetul Calarasi, anunta centrul Infotrafic.

15:21 - Premierul Victor Ponta, la comandamentul de iarna de la Guvern, cere sa fie luate toate masurile pentru ca autoritatile sa fie mereu in alerta. Toata lumea ramane in dispozitiv pana cand se termina episodul cu vreme rea.

15:19 - In Constanta, oras aflat sub cod rosu, ploua, anunta Realitatea Tv.

15:08 - Cererea insemnata de gaze inregistrata in aceasta perioada la nivel national este asigurata in mod corespunzator, potrivit Transgaz. La nivel national, consumul de gaze este mai mare cu 24% fata de o zi normala, iar importurile de gaze s-au triplat, pentru ca alimentarea cu gaze a populatiei si a industriei sa fie echilibrata.

14:55 - CFR Calatori informeaza ca, in jurul orei 12:50, la trecerea de nivel cu calea ferata din localitatea Gugesti, dotata cu instalatie de semnalizare automata, trenul InterRegio 1750 Suceava - Bucuresti Nord a lovit un vehicul care s-a angajat in trecerea acesteia fara sa se asigure.

Incidentul nu s-a soldat cu victime, iar pasagerii din tren si echipa de locomotiva au fost in afara oricarui pericol. In urma impactului, locomotiva si componente ale infrastructurii feroviare au fost avariate.

Trenul si-a reluat circulatia in conditii de siguranta in jurul orei 13:40, insa in jurul orei 13:50, acelasi tren, in apropriere de urmatoarea statie - Sihlea, a lovit zapada lasata intr-un pasaj rutier de utilajele auto de deszapezire, producandu-se avarierea plugului locomotivei.

Trenul stationeaza in gara Sihlea, pana la sosirea locomotivei de ajutor din Buzau si a echipei de interventie care va demonta plugul locomotivei. Pe perioada stationarii si a interventiei, in tren este asigurata alimentarea cu energie electrica, astfel incat pasagerii sa beneficieze de caldura si sa nu fie afectati de timpul nefavorabil.

14:51 - CNADNR a dispus masuri pentru asigurarea controlata a traficului, care presupun monitorizarea permanenta a locului in care se afla convoaiele si deplasarea controlata a acestora dinspre Bucuresti spre sapte directii: Pitesti, Lehliu, Ploiesti, Urziceni, Oltenita, Alexandria si Giurgiu.

Masurile prevad: monitorizarea permanenta a locului in care se afla convoaiele; asigurarea permanenta a intretinerii pe timp de iarna cu utilajele specializate din dotare si materiale antiderapante, pe traseul convoaielor; monitorizarea permanenta a conditiilor meteo rutiere pentru asigurarea conditiilor de siguranta pentru deplasarea convoaielor; asigurarea in cadrul DRDP a unei echipe de monitorizare a deplasarii convoaielor in trafic controlat, care sa cunoasca in permanenta locatia, timpii de deplasare si problemele tehnice si logistice care pot interveni; comunicarea permanenta intre agentii Politiei Rutiere, ISCTR, ARR si responsabilii CNADNR SA, pentru asigurarea coordonarii convoaielor.

14:35 - Judetul Buzau are un nou prefect, in persoana Mariei Buleandra. Fostul prefect, Gabriel Balta, a fost demis deoarece nu a putut raspunde intrebarilor presei cu privire la localitatile izolate din judet.

Marti seara, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va numi, in sedinta de miercuri, un alt prefect in judetul Buzau. "Vreau ca si in teritoriu toata lumea sa isi faca datoria si vreau mai multa competenta. Pe cei care nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor ii inlocuim. La Buzau inteleg ca lucrurile nu au mers bine si, la propunerea ministrului de Interne, maine o sa numim un alt prefect la Buzau, capabil sa faca fata la aceste incercari. E valabil pentru toti ceilalti reprezentanti ai Ministerului de Interne si ai Guvernului", a spus Ponta.

14:24 - Centrul Infotrafic informeaza ca la ora 14:00 traficul rutier este intrerupt pe tronsoanele a doua autostrazi si pe 14 drumuri nationale: A2 Bucuresti - Fetesti; A3 Bucuresti - Ploiesti; DN 1D Urziceni - Adancata (de la limita cu judetul Prahova) ; DN 2 tronsoanele Sinesti - Ciocarlia (in judetul Ialomita) si Buzau - Mihailesti - Gologanu (in judetul Buzau) ; DN 22 tronsoanele Ramnicu Sarat (judetul Buzau) - Braila si Tulcea - Mihai Viteazul - Ovidiu (din judetul Constanta) ; DN 22A Harsova - Saraiu (judetul Constanta) - Cataloi (judetul Tulcea).

Alte drumuri inchise sunt: DN 22D Macin - Horia; DN 22E Garvan - I.C. Bratianu; DN 23B Maicanesti - Ciorasti (judetul Vrancea) ; DN 24D Balabanesti - Tulucesti (din judetul Galati) ; DN 2A Giurgeni - Constanta (judetul Constanta) ; DN 2C Slobozia (judetul Ialomita) - Buzau (in judetul Buzau) ; DN 2N Dumbraveni - Caiata (judetul Vrancea) ; DN 3 Belciugatele (judetul Calarasi) - Calarasi; DN 3A Lehliu-Gara (judetul Calarasi) - Fetesti-Gara (judetul Ialomita) ; DN 31 Oltenita - Manastirea (judetul Calarasi).

14:22 - La ora 15:00 va avea loc un comandament de iarna la Guvern.

14:06 - Constanta, Arges si Valcea au decis suspendarea cursurilor si joi. In Constanta sunt inchise toate institutiile de invatamant, in afara de gradinitele cu program prelungit, iar in Arges cursurile se vor recupera in semestrul al II-lea.

14:00 - Cursurile se vor relua joi in Capitala, informeaza un comunicat de presa al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Si purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu, a anuntat, la Antena 3, ca scolile din Capitala se vor deschide de joi, asa ca vacanta de trei zile a elevilor a luat sfarsit. Capitala se afla, totusi, pana joi dimineata, sub o atentionare meteo cod galben de ninsori si viscol.

13:38 - Centrul Infotrafic informeaza ca la ora 13:30 traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a doua autostrazi si pe zece drumuri nationale: A2 Bucuresti - Fetesti; A3 Bucuresti - Ploiesti; DN 1D Urziceni - Adancata (de la limita cu judetul Prahova) ; DN 2 tronsoanele Sinesti - Ciocarlia (in judetul Ialomita) si Buzau - Mihailesti - Gologanu (in judetul Buzau) ; DN 22 tronsoanele Ramnicu Sarat (judetul Buzau) - Braila si Tulcea - Mihai Viteazul - Ovidiu (din judetul Constanta) ; DN 22A Harsova - Saraiu (judetul Constanta) - Cataloi (judetul Tulcea) ; DN 22D Macin - Horia; DN 22E Garvan - I.C. Bratianu; DN 24D Balabanesti - Tulucesti (din judetul Galati) ; DN 2A Giurgeni - Constanta (judetul Constanta) ; DN 2C Slobozia (judetul Ialomita) - Buzau (in judetul Buzau) ; DN 3A Lehliu-Gara - Drajna Noua (judetul Calarasi).

Avand in vedere avertizarea cod rosu de vreme severa, centrul Infotrafic recomanda cu insistenta tuturor categoriilor de conducatori auto sa renunte la efectuarea oricarei deplasari in zonele vizate. Vantul lateral foarte puternic prognozat de meteorologi, coroborat cu micsorarea aderentei drumurilor din cauza zapezii, ghetii si a poleiului, poate determina pierderea controlului asupra stabilitatii autovehiculelor. De aceea este neaparat necesar sa se circule cu atentie sporita si sa se recurga permanent la adaptarea vitezei de deplasare la conditiile concrete de drum si trafic.

Romania, sub zapada: Cod rosu de viscol pentru sase judete

13:21 - Prefectul de Tulcea, Eduard Simion, a anuntat inchiderea tuturor drumurilor din judet pe durata codului rosu.

13:06 - Pe aeroporturile din Bucuresti, traficul aerian se desfasoara normal, in conditii de iarna.

Nicio cursa nu este anulata pe Aeroportul Henri Coanda din cauza conditiilor meteo. Unele zboruri pot inregistra intarzieri de pana la 30 de minute la decolare, determinate de necesitatea degivrarii aeronavelor, potrivit unui comunicat al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti.

Pe aeroporturile Capitalei sunt asigurate conditiile pentru desfasurarea in deplina siguranta a operatiunilor aeriene. Pistele, platformele si caile de rulare ale Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportului International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu sunt deschise si operationale.

Urmareste aici in timp real situatia zborurilor de pe Otopeni: http://www.bucharestairports.ro/otp

13.02 - ANM a instituit cod rosu pentru judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Tulcea, Constanta, in perioada 15:00- 22:00.

12:54 - Centrul Infotrafic anunta ca miercuri, la ora 12:30, traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a doua autostrazi si pe sapte drumuri nationale: A2 Bucuresti - Fetesti; A3 Bucuresti - Ploiesti; DN 1D Urziceni - Adancata (de la limita cu judetul Prahova) ; DN 2 tronsoanele Sinesti - Ciocarlia (in judetul Ialomita) si Buzau - Mihailesti - Gologanu (in judetul Buzau) ;DN 22 Ramnicu Sarat (judetul Buzau) - Braila; DN 22D Macin - Horia; DN 22E Garvan - I.C. Bratianu; DN 24D Balabanesti - Tulucesti (din judetul Galati) ; DN 2C Costesti - Padina (in judetul Buzau).

12:44 - Premierul Victor Ponta anunta ca este posibil sa fie prelungita starea de alerta. Guvernul va aproba acordarea de ajutoare umanitare de urgenta pentru persoanele afectate de zapada din judetele Braila, Buzau, Galati, Vaslui si Vrancea. Ajutoarele vor fi acordate gratuit, sub forma unor produse, scoase din rezervele de stat.

Ponta: Este posibil ca starea de alerta sa fie extinsa

12:40 - La Palatul Victoria are loc o sedinta de Guvern in care se anunta cele mai recente masuri pentru contracararea efectelor viscolului si ninsorilor.

12:07 - Centrul Infotrafic informeaza ca circulatia autovehiculelor este intrerupta pe ambele sensuri de deplasare ale D.N. 66 Targu Jiu - Petrosani, in localitatea Plopsoru, din cauza unui accident rutier, in care sunt implicate un autoturism si un ansamblu de vehicule. In urma producerii acestui eveniment, doua persoane au decedat, iar alte doua sunt ranite si incarcerate.

11:50 - Populatia si agentii economici din Barlad au ramas, miercuri, fara apa potabila, dupa avarierea unei magistrale de alimentare a orasului. Avaria a fost detectata de luni insa s-a incercat repararea sa fara intreruperea furnizarii apei. Reprezentanti ai societatii Aquavas dau asigurari ca furnizarea apei va fi reluata in cursul dupa-amiezii de miercuri.

11:46 - Peste 240 de militari cu 17 mijloace tehnice actioneaza, in prezent, pentru ajutorarea persoanelor din zonele afectate de caderile masive de zapada, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

La Maicanesti si Ciorasti, in judetul Vrancea, 100 de militari cu patru autocamioane deszapezesc caile de acces, iar in localitatea Gemenele, din judetul Braila, militarii insotesc o echipa ENEL care actioneaza pentru remedierea defectiunilor la reteaua de distributie a curentului electric.

In judetul Braila, la Scortaru Nou, si in judetul Valcea, la Glavile, se actioneaza pentru deszapezirea cailor de comunicatii.

18 militari din Brigada 10 Geniu, de la Braila, cu 3 autocisterne si un autocamion, transporta 60 de tone de motorina pe rutele Braila-Faurei-Galbenu si Braila-Faurei-Jirlau, in sprijinul autoritatilor publice locale.

Militarii continua actiunile in localitatile Lupele si Pechea (judetul Galati), Faurei (judetul Braila) si pe DN 22 Ramnicu-Sarat - Braila (judetul Buzau) si DJ 678 (judetul Valcea).

11:35 - DN22, care face legatura intre Braila si Buzau, a fost inchis din cauza viscolului. Centrul Infotrafic informeaza ca, din cauza viscolului si vizibilitatii reduse, incepand cu ora 11:15, a fost luata masura inchiderii traficului rutier, in ambele sensuri, pe D.N. 22 intre localitatile Ramnicu Sarat (judetul Buzau) si Braila.

11:34 - 30 de persoane sunt blocate intr-un tren in localitatea Tataresti, judetul Calarasi.

11:30 - O femeie in varsta de 33 de ani din Barlad a nascut in tren, miercuri dimineata, intr-o gara din apropierea municipiului Vaslui. Sful de tren a taiat cordonul ombilical copilului. Mama si micutul sunt in stare buna si au fost transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui.

11:13 - Centrul Infotrafic anunta ca la ora 10:45 traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a doua autostrazi si pe doua de drumuri nationale: A2 Bucuresti - Fetesti; A3 Bucuresti - Ploiesti; DN 1D Urziceni - Adancata (de la limita cu judetul Prahova) ; DN 2 tronsoanele Sinesti - Ciocarlia (in judetul Ialomita) si Buzau - Mihailesti - Gologanu (in judetul Buzau).

De asemenea, pe mai multe drumuri nationale sunt instituite restrictii de tonaj: DN 22 Ramnicu Sarat (Buzau) - Braila, peste 7,5 tone; DN 22 Mihai Viteazul - Ovidiu (din judetul Constanta), peste 3,5 tone; DN 24D Balabanesti - Tulucesti (din judetul Galati), peste 3,5 tone; DN 2C Pogoanele - Costesti (din judetul Buzau), peste 3,5 tone; DN 3B Calarasi - Fetesti (din judetul Ialomita), peste 7,5 tone; DN 5B Giurgiu - Ghimpati (din judetul Giurgiu), peste 7,5 tone; DN 7C intre kilometrii 57 si 104 (in zona localitatii argesene Arefu), peste 7,5 tone.

Infotrafic recomanda cu insistenta tuturor categoriilor de conducatori auto sa renunte la efectuarea oricarei deplasari in zonele vizate.

11:02 - Reprezentantii ANM avertizeaza ca urmeaza zile friguroase. "Viscolul inceteaza maine la pranz insa urmeaza cateva zile cu temperaturi foarte geroase, pana la -20 de grade". Este posibila instituirea unui nou cod rosu.

10:51 - Circulatia rutiera a fost inchisa pe DN 2, intre localitatile Afumati - Urziceni - Buzau, km 26-280 - km 100+600.

10:47 - ANM il informeaza pe premierul Victor Ponta, venit in vizita de lucru, ca noul strat de zapada cazut in perioada vizata de codurile galben si portocaliu poate fi de 30 pana la 50 de centimetri. Zona Dobrogei va fi cea mai afectata. Pe mare se va inregistra o furtuna puternica.

Romania, sub zapada: Ponta explica situatia viscolului, pe intelesul tuturor: Azi e rau

10:40 - Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, le cere agentilor economici sa-si curete zapada din fata magazinelor. "Dorim ca si agentii economici, proprietarii, administratorii de blocuri sa ne ajute si sa reuseasca in perioada urmatoare sa-si degajeze zapada din fata blocurilor sau agentilor economici. Numai ieri s-au aplicat foarte multe amenzi, peste 105 mii de lei si vreo 300 de somatii adresate agentilor economici, care nu inteleg ca au in atributiuni si degajarea zapezii din fata firmelor pe care le au in administrare. Deja, departamentul de control, prin toti salariatii sunt in control la toti agentii economici, ca sa-si rezolve aceasta problema, cu zapada pe care o au in fata firmelor".

10:30 - IGSU sfatuieste cetatenii sa aiba pregatite unelte pentru degajarea zapezii si rezerve de alimente si apa. Pentru a fi pregatiti sa reziste acasa, IGSU recomanda cetatenilor sa pregateasca o rezerva de alimente, apa si combustibil, sa pastreze la indemana uneltele pentru degajarea zapezii, sa asigure mijloace diferite pentru incalzit si prepararea hranei si sa pregateasca mijloace de iluminat independente de reteaua electrica.

Persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente sunt sfatuite sa isi asigure din timp stocurile necesare, pentru a nu se afla in imposibilitatea de procurare a acestora.

10:04 - Prefectul de Braila, Gheorghi Obreja, este blocat intre localitatile Ramnicelu si Gemenele. Acesta a plecat de dimineata din Braila pentru a verifica starea drumurilor in zonele cele mai afectate de viscol. Potrivit propriilor marturisiri, acesta a ramas blocat in urma frezei ce curata drumul, intrucat viscolul a acoperit deja soseaua.

09:57 - Centrul Infotrafic anunta ca a fost inchis traficul rutier pe Autostrada A3 Bucuresti - Ploiesti si pe A2, tronsonul kilometric 12 - 65 (Bucuresti - Lehliu). Segmentul Lehliu - Fetesti (km 65 - 143) al acestei autostrazi era deja inchis, astfel incat pe autostrada A2 nu se circula pe tronsonul Bucuresti - Fetesti.

De asemenea, a fost oprita circulatia autovehiculelor si pe DN2, tronsoanele Sinesti - Ciocarlia (judetul Ialomita) si Buzau - Mihailesti - Glodeanu (judetul Buzau).

09:44 - Un barbat de 42 de ani din localitatea Aldeni, a fost gasit inghetat, marti, la marginea localitatii Baesti, judetul Buzau. Barbatul nu a mai raspuns la telefon de luni de la ora 18:00. Un alt barbat a disparut in urma cu patru zile, in zona fermei Frasinu, de langa municipiul Buzau.

09:32 - O cisterna de 200 de tone s-a prabusit pe DJ961 din Arad si exista pericol ca aceasta sa explodeze.

09:28 - Autoritatile au decis sa inchida autostrada A3.

09:12 - CFR Calatori anunta ca miercuri dimineata sunt 177 de trenuri anulate si restrictii de trafic pe opt linii, afectate de formarea sulurilor de zapada.

09:06 - Autoritatile au inchis circulatia pe DN2 Buzau-Mihailesti.

09:00 - Marti noapte au actionat pe strazile din Bucuresti 250 de utilaje de deszapezire pe strazi si s-au facut 1.579 de drumuri pentru transportarea zapezii stranse, a anuntat primarul Sorin Oprescu. De la inceputul ninsorii pana in prezent au fost imprastiate 12.458 de tone de material antiderapant si drumarii au stocuri consistente.

08:44 - CNADNR anunta ca, incepand cu ora 06:30, din cauza viscolului si a vizibilitatii extrem de reduse, a fost inchisa circulatia pe drumul national DN 1D Jilavele-Urziceni, km 27+000- km 42+333.

08:17 - Centrul Infotrafic informeaza ca, incepand cu ora 07:45, in judetul Giurgiu, a fost luata masura restrictionarii circulatiei autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, pe D.N. 5B, intre localitatile Giurgiu si Ghimpati, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

08:01 - In Bucuresti ninge deja destul de consistent si bate vantul. Pe principalele artere din Capitala se circula bine, in conditiile in care multi bucuresteni si-au lasat masinile in parcare si au ales sa mearga la munca cu mijloacele de transport in comun.

Foto: Arhiva Ziare.com

07:47 - Centrul Infotrafic informeaza ca din cauza vantului puternic, incepand cu ora 07:30, a fost luata masura inchiderii porturilor Midia, Constanta Nord si Constanta Sud Agigea din judetul Constanta, atat pentru traficul maritim cat si pentru cel fluvial.

07:29 - Sorin Oprescu se declarat nemultumit de "tristii" din Capitala care isi lasa "masinile in mijlocul strazii, ca nesimtitii".

07:26 - Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, anunta ca strazile din Capitala, precum si statiile RATB si cele de tramvai au fost curatate.

07:21 - Din cauza viscolului si vizibilitatii reduse, incepand cu ora 6:30, a fost luata masura inchiderii traficului rutier, in ambele sensuri, pe D.N. 1D din judetul Ialomita, intre localitatile Urziceni si Adancata (limita cu judetul Prahova).

07:19 - "A inceput vantul sa bata cu tarie, viscoleste zapada. Sunt zone unde probabil peste vreo ora vor fi trimise utilaje de deszapezire. Din ce stiu eu, nu mai avem nicio localitate izolata, nu avem probleme cu alimentarea cu energie electrica", a declarat Ghoerghe Obreja, prefectul de Braila.

07:18 - Se va distribui ceai cald pasagerilor in garile cu flux mare de calatori de pe raza Sucursalelor Feroviare: Constanta, Galati, Bucuresti, Craiova, la nevoie Brasov si Iasi, potrivit unui comunicat CFR Calatori, remis Ziare.com.

07:16 - Purtatorul de cuvant al ISU Vrancea, Cristina Duta, anunta ca toate drumurile nationale din Vrancea au fost deschise. In judet mai sunt insa localitati la care nu se mai poate ajunge.

07:12 - Prefectul de Galati a declarat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca locuitorii din judet, care se afla sub incidenta codului portocaliu, "au nevoie urgenta de paine si de apa".

06:49 - Traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsonul Lehliu - Fetesti al Autostrazii Soarelui si pe un sector de drum national - DN 24D Balabanesti - Tulcesti, in judetul Galati.

06:40 - Pe mai multe drumuri nationale sunt instituite restrictii de tonaj. Semnalam aici: DN 22 Ramnicu Sarat (Buzau) - Braila (7,5 tone) ; DN 22 Mihai Viteazul - Ovidiu (Constanta) (3, 5 tone) ; DN 2C Pogoanele - Costesti (Buzau) (3,5 tone) ; DN 3B Calarasi - Fetesti (Ialomita) (7,5 tone).

06:30 - A fost impusa o restrictie de circulatie pe DN7C (Transfagarasan) pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone pe tronsonul kilometric 57 - 104, in zona localitatii argesene Arefu. Autoritatile amintesc, insa, ca pana la sfarsitul lunii iunie, sectorul de drum cuprins intre km. 104 (Piscu Negru) si km. 130+800 (balea Cascada) este inchis, ca in fiecare iarna.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cod rosu viscol, #stare alerta ninsori, #zapada trafic blocat, #drumuri inchise zapada, #drumuri blocate ninsoare, #scoli inchise ninsoare , #zapada