Viscol si gheata - Romania va fi un patinoar imens (Galerie foto)

Joi, 02 Februarie 2012, ora 23:58
23316 citiri
Viscol si gheata - Romania va fi un patinoar imens (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Iarna loveste din nou Romania. Dupa cateva zile de ger naprasnic, joi toata ziua a nins usor, insa ce este mai rau de abia de vineri se anunta.

Autoritatile au inceput sa vorbeasca despre nametii din februarie 1954, cand oamenii au sapat tunele pentru a iesi din casa, iar zapada a depasit doi metri inaltime.

Igas: S-a anticipat ca vor fi nameti mai mari ca in 1954!

Meteorologii insa nu sunt atat de pesimisti - au emis doar un cod galben de ninsori si viscol, valabil de vineri dimineata pana duminica seara.

Potrivit ANM, aria ninsorilor va cuprinde treptat toate regiunile, incepand din sud-vest, local stratul de zapada va depasi 20 de centimetri, iar vantul va avea la rafale viteze de peste 60 de km/h.

Cu toate acestea, in intreaga tara se circula deja greu, multe drumuri au fost inchise. Numarul persoanelor care au murit in urma gerului care a afectat Romania in ultima perioada a crescut, ajungand la 23.

Inainte de a pleca la drum, puteti suna la Comandamentul Central de Iarna din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, la numarul de telefon 021.93.60, unde veti obtine informatii legate de traseul pe care urmeaza sa-l parcurgeti, precum si starea acestuia.

Ziare.com v-a prezentat LIVE situatia drumurilor din tara si efectele zapezii:

22:30: "Inspectorii scolari sunt cei care decid la fata locului ce masuri trebuie sa ia. Azi, de exemplu, au fost inchise 180 de scoli. Dar nu putem sa stim de pe o zi pe alta ce se va intampla.

O scoala poate sa aiba caldura azi si poate sa nu aiba maine. De regula, comunicarea nu este dinspre parinti spre scoli, ci invers. Scolile ii anunta daca se fac sau nu orele. Dar, in situatii extreme, cand copiii nu pot ajunge la scoala din cauza conditiilor meteo, parintii pot motiva absentele astfel", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la Realitatea Tv.

21:42: Autoritatile au inchis preventiv 10 dintre drumurile nationale care strabat tara, iar politistii sunt gata sa opreasca traficul pe autostrazi, imediat ce se instaleaza viscolul.

21:07: Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, recomanda fabricilor de paine din Bucuresti sa-si faca provizii pentru vreme rea, subliniind ca zonele in care se afla acestea vor fi, alaturi de arterele principale, prioritare la deszapezire, noteaza Newsin.

20:45: Inspectorii de munca sau angajatorii pot dispune intreruperea programului de munca in perioadele cu temperaturi extreme, acest lucru fiind prevazut in legislatia muncii.

20:30: In ultimele zile, pe retelele de socializare au aparut imagini cu drumuri troienite, cu malul Marii Negre inghetat ori cu turturi de cativa metri. Deliciul internautilor il face insa o imagine de pe Facebook, in care este prezentat un Tico care tracteaza un Ferrari.

20:21: Politia Rutiera avertizeaza: 14 drumuri nationale din Vrancea sunt in pericol de a fi inzapezite, noteaza Adevarul.

20:09: Directorul ANM Ion Sandu a negat o afirmatie din presa, potrivit careia, in cazul unui cod rosu, acesta va fi anuntat cu trei ore inainte. "Am discutat despre posibilitatea transformarii in anumite judete, mai ales in sud-estul tarii, a zapezii in ploaie. Daca se intampla asa ceva, este pericol pentru polei si pentru transporturi. De cod rosu nu am pomenit" a explicat Ion Sandu la Romania Tv.

19:47: Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca se va face tot ce este posibil pentru persoanele afectate de ninsori si de vremea rea din aceste zile.

Raed Arafat: Vom face tot ce putem pentru persoanele afectate de ninsori

"Nimeni nu poate sa promita ca vom putea face 100% aceste lucruri. Una este sa fim pregatiti, alta este sa putem. Unele lucruri sunt total imprevizibile, sa vedem daca vom putea face fata", a spus Raed Arafat intr-o interventie la B1 TV.

19:31 - Guvernul a aprobat in sedinta de joi acordarea unui ajutor de urgenta pentru asigurarea furnizarii energiei termice in Mangalia, a anuntat premierul Emil Boc, citat de Newsin.

19:18 - Federatia Romana de Baschet a decis, joi, amanarea tuturor meciurilor din etapa a XX-a feminina si masculina, din Divizia A, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, noteaza B1 Tv.

19:13 - "Efectul informarii a fost unul bun: faptul ca nu am avut asa multe masini in trafic ne-a ajutat sa mentinem situatia constanta. Cand suntem disciplinati in ceea ce priveste traficul rutier, lucrurile pot sa decurga normal. Daca respectam regulile si ceea ce ne spune politistul in strada, cred ca lucrurile pot fi tinute sub control", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

19:09 - Doua dintre navele de pe Dunare au fost blocate, urmeaza ca si a treia - cea sub pavilion romanesc - sa fie deblocata.

19:04 - "Pe calea ferata au fost inchise mai multe curse, au ajuns la 64. Daca vremea se mentine rea, vom inchide mai multe linii, pentru a nu avea oameni blocati in tren", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, intr-o interventie la Romania Tv.

18:58 - CFR anunta ca s-a redeschis circulatia feroviara pe sectia CF Medgidia - Tulcea.

18:50 - "Romania ar putea deveni un imens patinoar in weekend", a declarat seful ANM Ion Sandu, intr-o interventie la Romania Tv.

18:41 - Vor fi inchise doar scolile unde sunt probleme din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile si nu va fi luata o decizie la nivel national in acest sens, a anuntat premierul Emil Boc, citat de Newsin.

18:37 - Un barbat a murit, din cauza hipotermiei, in judetul Salaj.

18:21 - Claudiu Palaz, prefectul din Constanta, a declarat, intr-o interventie la Romania Tv, ca Mangalia nu are caldura din cauza incompetei autoritatilor locale.

18:11 - Un fenomen extrem de periculos ar putea afecta sudul tarii in acest weekend: ploaie inghetata. Acesta va determina aparitia poleiului si va pune in dificultate circulatia rutiera, dar poate afecta si cablurile electrice, intrerupand alimentarea, potrivit Romania Tv.

18:00 - Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, potrivit Comandamentului Central de Iarna, la aceasta ora (17:30) circulatia este intrerupta, din cauza zapezii si viscolului, pe urmatoarele drumuri nationale:

DN22 Ramnicu Sarat - Braila;

DN2C Costesti - Slobozia;

DN23B Maicanesti - Codresti, in judetul Vrancea.

17:35 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta ca pe drumul national DN 2, sectorul Urziceni - Buzau, a fost restrictionat traficul vehiculelor cu masa totala maxima admisa mai mare de 3,5 tone.

17:23 - Vestile sunt bune pentru iubitorii sporturilor de iarna: partiile de schi din Alba se prezinta in conditii perfecte, anunta Adevarul.

17:14 - Claudiu Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei, a dat asigurari la comandamentul de urgenta de la Palatul Victoria ca exista resursele necesare pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale in urmatoarea perioada, desi consumul a ajuns la un nivel record.

16:59 - Subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a subliniat ca interventiile SMURD si ale MAI, care au ridicat de pe strazi 363 de persoane in ultimele 24 de ore, au tinut la minimum numarul de decese din cauza hipotermiei. "Numarul de decese putea fi mult mai mare", a atentionat Arafat.

Boc: Sa nu aud "am fost luati prin surprindere", exclus acest lucru

16:51 - "Nu cred ca este normal sa iesiti in public si sa ziceti ca Politia nu si-a facut datoria. Dumneavoastra sunteti cei care trebuie sa dati dispozitii si sa faceti mobilizarea", a declarat ministrul de Interne, Traian Igas, apostrofand prefectii pentru ca unii dintre ei s-au plans ca Politia nu isi face datoria.

16:43 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta ca s-a inchis traficul pe drumul national DN 2C, sectorul cuprins intre Padina - Slobozia.

16:35 - "Un lucru foarte clar sa fie. Colaborati cu CNADNR si Transporturile pentru inchiderea drumurilor care se varsa in autostrazi, pentru a nu ne trezi din nou cu oameni blocati in zapada", i-a avertizat premierul Emil Boc pe prefecti, dupa ce Anca Boagiu a reclamat ca in unele zone autoritatile locale nu s-au coordonat cu CNADNR.

16:26 - Toate aeroporturile sunt deschise. Nu se inregistreaza anulari, insa se inregistreaza intarzieri pe cele doua aeroporturi din Bucuresti.

16:17 - 41 de trenuri au fost anulate din cauza temperaturilor scazute, care afecteaza liniile.

16:15 - Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a anuntat ca, din cauza "unor cetateti mai curajosi, care cred ca se poate bate cu natura", au fost inchise cateva drumuri mai repede. De asemenea, ministrul i-a mustrat pe prefectii care "au deschis drumuri judetene care descarca trafic catre autostrazi si drumuri nationale. Noi luam aceste decizii", a spus Boagiu.

16:10 - "Prognoza arata ca, desi valorile termice vor continua sa creasca in toata tara, vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata, in special in jumatatea de nord. Apoi va urma din nou o racire. E posibil ca de luni incolo sa fie prelungita avertizarea de vicol, dar nimeni nu poate spune pana duminica ce fel de cod va fi", a declarat, joi, directorul ANM, Ion Sandu, la comitetul de urgenta de la Palatul Victoria.

15:49 - Un barbat in varsta de 33 de ani a fost gasit mort, joi, pe o strada din localitatea Cotmeana, din judetul Arges. Cel mai probabil, barbatul si-a pierdut viata din cauza gerului.

15:47 - "Nu anticipam sa emitem cod rosu de ninsori in urmatoarele 2-3 zile. Este posibil sa ploua in noaptea de vineri spre sambata sau in zilele de sambata si duminica", a declarat la Antena 3 Florinela Georgescu, sef Prognoze Meteo.

15:42 - Opt persoane au murit in tara in ultimele 24 de ore din cauza gerului, informeaza Ministerul Sanatatii.

15:37 - In Craiova, 50 de persoane fara adopost au fost cazate in centrele de urgenta in ultimele zile din cauza frigului, anunta Gazeta de Sud.

15:30 - O persoana a fost ranita, pe DN 1B, in Prahova, in urma unui accident rutier, in care au fost implicate trei autoturisme.

15:22 - Codul galben de ninsori si viscol ar putea fi prelungit duminica, insa datele meteo nu arata, cel putin pana in 8 februarie, maximul prognozabil, schimbari majore care sa dea motive de panica pentru populatie, a declarat, joi, directorul ANM, Ion Sandu, citat de Mediafax.

15:17 - In judetul Cluj, circulatia a fost reluata pe DN1C Dej - Baia Mare, in zona Catcau. Traficul a fost intrerupt aproximativ 20 de minute, din cauza unei autocisterne care s-a rasturnat, potrivit Centrului Infotrafic.

15:08 - Trei nave sunt blocate pe Dunare, anunta Romania Tv.

14:55 - Proba practica a examenului pentru obtinerea permisului de conducere a fost suspendata, in Bucuresti, in zilele de 3 si 6 februarie, se arata intr-un anunt al Prefecturii Capitalei, potrivit caruia intreruperea se poate prelungi, in functie de evolutia conditiilor meteo.

14:50 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania informeaza ca, impreuna cu Politia de Frontiera, Politia Rutiera si autoritatile bulgare, a fost luata decizia de a se deschide controlat punctul de trecere a frontierei Giugiu - Ruse, astfel incat sa poata fi fluidizat traficul atat pe Centura Bucuresti (relatia cu A1 Bucuresti - Pitesti si A2 Bucuresti - Constanta), cat si pe DN 5 Bucuresti - Giurgiu.

14:45 - Incepand cu ora 14:00 a fost deschisa circulatia pe drumul national DN 22F Izvoarele-Nalbant pentru vehicule cu masa totala maxima admisa mai mica de 7,5 tone. Circulatia este restrictionata pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 7,5 tone pe DN 2 Bucuresti - Buzau si pentru cele cu masa totala maxima admisa mai mare de 3,5 tone pe DN 2B Buzau - Braila.

14:40 - 4.000 de militari sunt mobilizati pentru deszapeziri, in intreaga tara, urmand ca alti 4.000 sa fie disponibili in cazul in care va fi nevoie, anunta Antena 3.

14:30 - In ultimele 24 de ore, la serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov au fost inregistrate peste 1.200 de apeluri pentru urgente din cauza frigului, a declarat, la Antena 3, Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanta. Oficialul i-a rugat pe romani sa nu mai sune la 112 decat in cazul urgentelor reale.

14:25 - Traficul tuturor vehiculelor prin punctul de frontiera Giurgiu, de la granita cu Bulgaria, a fost suspendat incepand cu ora 10:30. Autoritatile bulgare citate de Focus anunta ca masura va ramane in vigoare pana la imbunatatirea conditiilor meteorologice.

14:15 - "Se circula greu prin Bucuresti, din cauza aglomeratiei. Se imprastie material antiderapant", a anuntat, la comandamentul de iarna de la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu. "Este posibil sa ne confruntam cu ninsori abundente si trebuie sa fim pregatiti", a adaugat edilul.

14:00 - Portul Medgidia a fost inchis, din cauza ninsorilor.

13:55 - La comandamentul de iarna de la Primaria Sectorului 2, primarul Neculai Ontanu a cerut pregatirea utilajelor pentru interventie, asigurarea stocurilor de materiale, constituirea echipelor de interventie si de lucru in locuri cat mai accesibile, precum si asigurarea depozitelor de hrana in centrele de copii, batrani si gradinite.

13:40 - Traficul pe drumul national DN 2C Costesti (BZ) - Padina (BZ), km 0+000-48+000, a fost inchis, informeaza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

13:35 - Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a cerut mobilizare maxima la nivelul tuturor institutiilor abilitate sa intervina pentru curatarea drumurilor si reducerea efectelor ninsorii. Reprezentantii patronatelor rutiere si-au desemnat reprezentanti in comandamentul de iarna de la nivelul Guvernului. "Din punctul nostru de vedere, cuvantul cheie este responsabilitate", a spus Anca Boagiu, in cadrul unei conferinte de presa.

13:30 - Pe Dunare se inregistreaza zone inghetate, ce obstructioneaza navigatia. Zona inghetata a ajuns joi la 30%, respectiv 50% din suprafata fluviului in dreptul oraselor Ruse si Silistra.

13:20 - Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului, a anuntat ca aproximativ 1.400 de oameni fara adapost sunt pe strazi sau in scarile de blocuri. "Incercam sa-i adunam pe toti si sa-i ducem la adaposturi", a spus edilul, la inaugurarea unui nou camin pentru persoanele fara adapost, in Bucuresti.

13:10 - Ministerul Economiei da asigurari ca pentru urmatoarele zile sunt asigurate sursele necesare de gaze naturale, astfel incat alimentarea consumatorilor sa se deruleze fara sincope, pentru joi estimandu-se un consum asemanator cu cel de miercuri, de 72,7 milioane mc.

13:05 - Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Urgenta, Alin Maghiar, i-a sfatuit pe romani sa evite deplasarile si, daca sunt nevoiti sa plece de acasa, sa-si ia toate masurile pentru a nu ramane inzapeziti. "Nu recomandam parasirea mijloacelor de transport in cazul inzapezirilor, in afara cazurilor in care in apropiere exista constructii", a declarat oficialul IGSU.

13:00 - Autostrada Soarelui a fost redeschisa traficului rutier, dar patru drumuri nationale sunt in continuare inchise circulatiei.

12:55 - Potrivit B1 TV, s-au creat ambuteiaje pe Bulevardul Lujerului, pe Iuliu Maniu, Calea Victoriei si Bulevardul Basarabiei. De asemenea, s-au inregistrat numeroase tamponari din cauza faptului ca soferii s-au grabit si si-au pierdut rabdarea.

12:50 - In Bucuresti au iesit in trafic utilajele de deszapezire.

12:45 - Potrivit purtatorului de cuvant RATB, Brandusa Raeceanu, autobuzele din linia 106 nu pot efectua tot traseul cartierul Rosu, in acest moment fiind sistat.

12:40 - CFR Calatori a luat decizia de a anula azi, 2 februarie, 29 de curse de tren. Decizia a fost luata din cauza gerului si a viscolului. Cele mai multe dintre cursele anulate, 17, circula in Moldova.

12:30 - Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat, la Antena 3, ca a primit atentionarile meteo si a precizat ca primarii de sector si Primaria Capitalei sunt insarcinati cu dezsapezirea. Prefectul si-a exprimat insa ingrijorarea ca, in urma temperaturilor scazute, cablurile de curent sa inghete si sa existe intreruperi ale curentului electric.

12:20 - "In urmatoarele zile va ninge, dar mai putin cantitativ decat pana acum", a declarat, la Antena 3, Florinela Georgescu, meteorolog la ANM. Specialistul a avertizat insa ca vor fi intensificari ale vantului, la munte viteza acestuia depasind 90 km/ora. "Nici vorba sa asistam din nou la zapezi ca in 1954", a precizat meteorologul.

12:18 - Autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone nu au voie pe DN22 Ramnicu Sarat - Braila si pe DN2C Costesti - Padina, iar autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone nu au voie pe DN2(E85) Bucuresti - Buzau si pe DN5 Bucuresti - Giurgiu.

12:15 - In Oltenia, Muntenia si in sudul Banatului ninsori si intensificari ale vantului vor fi inca din cursul zilei de joi, au precizat meteorologii.

12:00 - 363 de persoane fara adapost au fost preluate de echipajele medicale in ultimele 24 de ore, anunta Antena 3. 186 dintre ele au avut nevoie de ingrijiri medicale.

11:50 -Potrivit datelor transmise de statiile meteorologice din judetul Suceava, in noaptea de miercuri spre joi cea mai scazuta temperatura, de minus 31 de grade Celsius, s-a inregistrat la Statia meteo din municipiul Radauti.

11:40 - In zona Muntilor Apuseni s-a luat decizia inchiderii scolilor deoarece exista mai multe catune in care copiii mergeau pe jos la scoala, iar zapada face drumurile impracticabile.

11:30 - Frontiera Romaniei cu Bulgaria ar putea fi inchisa din cauza conditiilor meteo periculoase, anunta Realitatea TV.

Viscolul si ninsoarea au inchis 180 de scoli

11:20 - "In 20 de judete se desfasoara activitatea in conditii de normalitate, 16 judete au sub 10 unitati de invatamant inchise. In judetul Alba sunt 46 unitati de invatamant cu cursuri suspendate, in Botosani sunt 28 si in Constanta sunt inchise 26 de unitati de invatamant", a declarat Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, la Romania TV.

11:10 - Autoritatile anunta ca pe A1 Bucuresti - Pitesti pe carosabil s-a format gheata intre kilometrii 49 si 86, iar stratul de zapada masoara aproximativ 2 centimetri.

11:00 - Numarul persoanelor care au murit in urma gerului care a afectat Romania in ultima perioada a crescut, ajungand la 22, a anuntat joi Ministerul Sanatatii.

10:30 - Termometrul de la "Ceasul Rau" din Focsani arata minus 20 de grade Celsius, insa in noaptea de miercuri spre joi, temperatura aerului a inregistrat chiar si minus 25 de grade Celsius.

10:20 - Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, Autostrada Soarelui a fost inchisa pe tronsonul Lehliu-Fundulea, pe ambele sensuri. Autoritatile au luat masura inainte ca vremea sa se inrautateasca si sa evite situatia de saptamana trecuta cand mai multi soferi au ramas inzapeziti.

10:15 - Un barbat de 40 de ani, din Uricani, a murit miercuri noaptea in urma unui soc hipotermic. Barbatul a fost gasit pe strada, cazut pe jos, pe raza localitatii Campu lui Neag si cu toate ca medicii au intervenit imediat nu a mai putut fi salvat.

10:10 - Primarul Sorin Oprescu a convocat comandamentul de iarna, pentru ora 13:30, iar la MAI, Guvernul a convocat comitetul de urgenta, care se va reuni la ora 16:00.

10:00 - Un barbat in varsta de 62 de ani a decedat, in noaptea de miercuri spre joi, in locuinta sa din comuna prohoveana Manesti, cel mai probabil din cauza hipotermiei, iar un alt barbat din judet, in varsta de 83 de ani, a fost gasit mort pe albia unui rau din Valea Calugareasca.

Ce urmeaza

De vineri, ninsorile se extind in toata tara. Vantul va fi moderat cu intensificari in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si temporar in restul teritoriului, iar la munte va sufla tare.

Si in Capitala se va simti o incalzire a vremii dar si asa este deosebit rece pentru aceasta data.

Meteo: Cod galben de ninsori si viscol in intreaga tara

Cerul va fi noros, temporar va ninge, iar vantul va avea unele intensificari. Temperatura maxima va fi in jur de minus 7 grade.

In prima zi de weekend nu va fi nici urma de soare si iar precipitatii sub forma de ninsoare vor cadea in toata tara. In unele zone vintul va avea unele intensificari din sud-est. Temperaturile maxime continua sa creasca, vor fi cuprinse in general intre minus 10 si minus 2 grade, mai ridicate in sudest unde pot fi si pozitive: 1 grad cu plus la Tulcea si 3 grade tot cu plus la Constanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#zapada Romania, #nou val zapada, #Romania drumuri blocate zapada, #ger frig , #zapada
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Boc , la lopata , romania are nevoie de tine!!!