Iarna cinicilor nostri (Opinii)

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 19:29
2285 citiri
Iarna cinicilor nostri (Opinii)

Ii gasim la toate colturile. Guvernantii si reprezentantii lor in teritoriu, prefectii, care nu mai vad nimic dincolo de drumul national.

Alesii locali, de la judet la comuna, pentru care si treburile locale sunt doar nationale.

Localnicii in putere jelind langa casele celor fara de putere si holbandu-se la nameti ca babele la drobul de sare.

Jurnalistii, care, in functie de pozitia sponsorului in structura politica a statului, monteaza convenbabil secvente de realitate.

Analistii si comentatorii de toate speciile, asijderea celor de mai sus, limitand sau extinzand proportiile urgiei dupa cum le dicteaza interesul si culoarea politica cu care s-au asortat.

Toti laolalta incearca sa ne convinga ca vinovatiile sunt mereu si mereu la ceilalti. Si pentru a demonstra asta sunt capabili de un cinism ce depaseste in amploare tragedia ce-o traiesc mii de concetateni de-ai lor.

Solidaritatea? O utopie si un slogan. Precum si cel cu romanul onest, patriot, primitor, empatic si tolerant, de fapt simple epitete ce se opresc in cele mai multe cazuri la poarta propriei gospodarii.

Stim prea bine ce nu-i iarna: ea nu-i ca vara si nici ca toamna sau ca primavara. E, cum a dat Dumnezeu, ca iarna. Uneori mai blanda, alteori manioasa, nabadaioasa si indarjita. Cum e asta de-acum.

Dar nu inseamna ca, daca iarna-i nu-i ca vara, trebuie sa ne lasam in voia ei pana ce trece de la sine, precum asteptam sa treaca si criza economica, mai intai la aia de-au provocat-o.

Guvernantii nostri au luat insa in brate zicatoarea prezidentiala asteptand dezghetul ce va sa vina si el odata si-odata. Cum sa recunoasca ei o stare exceptionala cand avem de-a face cu "minoritati", cand nu-s troienite si izolate decat vreo cateva mii de gospodarii acolo din cele 7,3 milioane cate are tara, vreo 120 de localitati dintr-un total de 14.000, cand au murit doar vreo 80 de oameni, beti si astia de bucuria iernii pe ulita probabil, cand 30 de drumuri nationale si 111 drumuri judetene au fost blocate, cand 53 de localitati (aprox. 33.000 de persoane afectate) sunt lipsite de curent electric. E simpla statistica.

Intr-o atare stare de lucruri, conform legislatiei in vigoare (OUG 21/2004), se declara situatie de urgenta. Starea de alerta, cum se spune in respectivul act normativ, este parte a situatiei de urgenta si ea manifesta intai prin avertizarea, prevenirea populatiei si limitarea efectelor situatiei create, iar apoi prin inlaturarea consecintelor.

Daca legea mai are vreo semnificatie in tara asta, atunci e clar ca nu poti declara stare de alerta fara ca in prealabil sa declari situatia de urgenta.

Presedintelui Basescu nu i s-a intins nicio capcana, ci el ne intinde noua una, creand cu buna stiinta confuzie intre starea de urgenta (situatie exceptionala ce prezinta o amenintare fundamentala la adresa tarii) si situatia de urgenta (eveniment exceptional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare si intensitate ameninta viata si sanatatea populatiei, mediul inconjurator, valorile materiale si culturale importante, iar pentru restabilirea starii de normalitate sunt necesare adoptarea de masuri si actiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare si managementul unitar al fortelor si mijloacelor implicate).

Indolenta unora dintre noi nu justifica neimplicarea autoritatilor statului, indiferent de nivelul la care ele functioneaza. Dar cel mai grav lucru ce s-a intamplat in iarna aceasta naravasa a fost politizarea fara precedent pe spezele suferintei a mii de cetateni ai acestei tari, vinovati probabil ca nu si-au ales "corect politic" primarii si presedintii de consilii judetene.

Indolentei celor lipsiti de cel mai elementar simt civic, de empatie cu semenii lor aflati la necaz i s-au adaugat indolenta, dispretul si defaimarea generalizatoare cu care ii trateaza si guvernantii.

Printre atatea "isme" ideologice partizane, cel care razbate cel mai vanjos la suprafata este cinismul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#zapada Romania 2012, #deszapezire Romania, #sinistrati zapada, #zapada Vrancea , #zapada