Nu armata trebuie sa deszapezeasca sosele! - Cum se procedeaza in Danemarca si Norvegia

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 09:30
24816 citiri
Nu armata trebuie sa deszapezeasca sosele! - Cum se procedeaza in Danemarca si Norvegia
Foto: jurnaluldebuzau.ro

De sase zile, de cand a venit iarna in Romania, guvernantii se lauda ca au scos mii de militari si jandarmi sa dea zapada cu lopata. Orice alt european in afara de romanul de rand probabil ca ar interpreta aceasta decizie ca o umilire a fortelor armate din tara sa.

Conform relatarilor din mass-media, Guvernul a semnat contracte de sute de milioane de euro pentru deszapezire. Rezultatul? De sase zile televiziunile de stiri ne arata autostrazi blocate, cu zeci de masini (si cetateni!) pe ele, nameti ce depasesc nivelul gardurilor, batrani izolati in locuinte, fara medicamente, paine sau apa, si multi militari si jandarmi care dau zapada de pe sosele sau le duc ceai cald sinistratilor.

"In zonele supuse codurilor de avertizare meteo si ale celor preconizate a intra sub incidenta acestor coduri, ministrul apararii nationale a dispus masuri pentru pregatirea pentru interventie a 6.700 de militari si 1.000 de mijloace tehnice, in rezerva fiind pregatite, in zonele adiacente, 600 de militari si 100 de mijloace tehnice", se precizeaza intr-un comunicat remis presei de MApN, marti seara.

De asemenea, ministrul Mircea Dusa l-a desemnat pe seful Statului Major al Fortelor Terestre sa coordoneze actiunile din zonele afectate de ninsori abundente, iar de la inceputul perioadei, ministerul a executat 64 de misiuni, cu circa 1.300 de militari si 136 mijloace tehnice.

Mai mult, la Guvern se organizeaza comandamente peste comandamente si se inrosesc codurile meteo, dar pentru ca toate astea nu mai au impactul scontat in ochii oamenilor care se confrunta cu realitatea, ministrii au ajuns sa mearga ei insisi prin zapada, cu televiziunile dupa ei, iar premierul s-a dus peste cei de la ANM.

Ziare.com a contactat doi romani care de ani buni traiesc in tari nordice, unde zapada este la ea acasa. Din relatarile acestora intelegem ca in Danemarca si Norvegia nici armata nu e scoasa pe strazi sa munceasca in locul firmelor platite pentru a deszapezi si nici politicienii nu isi fac campanie electorala pe seama sinistratilor. Ca o simpla coincidenta, in ambele tari premierii sunt femei.

Horia Cornean, Aalborg (Danemarca): Nu e treaba armatei sa curete zapada

Chiar azi avem si noi o furtuna frumoasa de zapada. Eu am luat autobuzul de dimineata, am ajuns cu ceva intarziere, dar asta e. Trenurile au si ele pana la 30 de minute intarziere din cauza viscolului, iar avioanele tot cam asa.

In Danemarca dezapezirea e asigurata in toata tara de concernul Falck. Pe langa interventii de urgenta legate de calamitati naturale, Falck mai asigura si un sistem de alarma pentru locuinte, un serviciu de ambulanta, de tractare in caz de pana, etc.

Autostrazile sunt protejate, dar exista situatii de viscol extrem care duc uneori la inchiderea lor pentru cateva ore, pentru a facilita interventia utilajelor firmei Falck. Azi (luni, n.red.) de exemplu, pana la aceasta ora nu a fost inchisa nicio autostrada.

Si in Danemarca avem un comandament de iarna, dar este format din politia rutiera si Falck. Nu apare niciun politician la TV si nici nu e treaba lor sa se bage in fata. Daca situatia e grava si vorbim de furtuni violente, politia face anunturi la radio si TV.

Asa se explica si de ce primii pe care-i acuzi aici daca ai ramas inzapezit sunt cei de la Falck, nu politicienii. Politicienii de aici fac politica intr-un mod fundamental diferit de cel dambovitean, e imposibila o comparatie.

Sigur, angajarea concernului Falck costa statul danez bani buni, insa cum spuneam si inainte, responsabilitatile sunt clar definite, utilajele sunt pregatite, oamenii sunt antrenati. Nu e treaba armatei sa curete zapada.

Vremea este deseori proasta aici, dar organizarea excelenta si responsabilitatea clar atribuita fac ca sa nu fie necesara prezenta 24 h/24 h la televizor a doamnei prim-ministru Helle Thorning-Schmidt, spre deosebire de eroicul ei omolog roman.

Ce cred despre faptul ca premierul Victor Ponta juca baschet pe cod rosu? Helle Thorning-Schmidt ar juca mai degraba bridge. Glumesc, dar heirupismul glorios si imaginea de Tatucul/Mamica Poporului nu fac parte din fisa postului unui prim-ministru danez.

Cristi Corobana, Oslo (Norvegia): Doar Ceausescu scotea armata la munci agricole

Scandinavii in general si norvegienii in special iubesc zapada, nu doar pentru ca aproape toti schiaza, ci si pentru ca zapada aduce putina lumina in timpul noptii polare. Din luna decembrie si pana in februarie in nordul Scandinaviei soarele nu mai rasare. Localnicii s-au obsnuit sa nu vada lumina zilei timp de 3-4 luni.

Precizez ca eu sunt inginer de telecomunicatii, nu sunt expert in infrastructura, dar documentatia tehnica pentru deszapezire, cu costurile aferente din Norvegia, se gaseste pe Internet.

Aici, administratiile locale (primariile) au responsabilitatea curatirii drumurilor de zapada. Tot ele inchid scolile daca e cazul. Pe trotuare, iarna se arunca pietricele mici impotriva alunecarii. Politia inchide strazi pe sectiuni mai ales in caz de accidente (au existat cazuri de tiruri care au luat foc prin tunele, etc).

Nu e treaba armatei sa deszapezeasca, doar Ceausescu scotea armata la munci agricole... Armata poate trimite elicoptere sau utilaje ca sa salveze vieti in zonele izolate si unde salvarile/utilajele civile nu pot ajunge. Ca sa fac o paranteza, de ce nu s-a dus armata sa salveze vietile celor din avionul cazut in Muntii Apuseni?

Cat despre zapada, in opinia mea, armata ar trebui sa trimita factura pentru deszapezire la firmele care au contracte sa faca asta. Irosirea banului public inseamna coruptie.

Prim ministrul Norvegiei este doamna Erna Solberg. In urma cu 2 saptamani a fost un mare incendiu care a distrus cateva case intr-un oras la 200 km de Oslo. Mai multi oameni au suferit arsuri. A doua zi, premierul a vizitat zona afectata, s-a interesat la companiile de asigurari cand vor fi despagubiti proprietarii si i-a vizitat pe raniti la spital.

In Norvegia, empatia guvernamentala se simte la vot. Anul trecut, fostul prim ministru si-a "aranjat" un clip electoral lucrand o zi ca taximetrist in Oslo, fara garda, cu ochelari de soare, sustinand ca nu poate fi recunoscut. Norvegienii au taxat aceasta aroganta si partidul lui Jens Stotenberg a pierdut alegerile.

Daca norvegienii ar fi nevoiti sa stea ore in sir in trenuri, blocati pe autostrada sau izolati in case, fara paine si curent electric, sigur ca i-ar sanctiona pe politicieni, desi aceste lucruri nu se intampla.

Dar nu politicienii norvegieni se ocupa de mersul trenurilor sau de functionarea companiei de electricitate!

Sa va dau un exemplu. Acum doua saptamani trenul de mare viteza care leaga Oslo de aeroport a fost blocat timp de 30 minute intr-o gara din cauza unei defectiuni la sistemele de semnalizare feroviara. Am fost anuntati prin statia de amplificare a trenului sa coboram si sa luam taxiurile pana la aeroport, pentru ca va dura mai mult de o ora sa repare. Compania feroviara a platit costul taxiurilor si ne-a dat niste vouchere cu care companiile aeriene ne-au dat bilete la zborul urmator, tuturor celor care pierduseram avionul.

Cum lucreaza firmele de deszapezire in alte tari:

Norvegia:

Suedia:

Canada:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#militari zapada, #deszapezire Danemarca Norvegia, #militari deszapezire , #zapada