Romania, sub zapada: Sfaturi de la IGSU pentru cetateni

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 11:12
1886 citiri
Romania, sub zapada: Sfaturi de la IGSU pentru cetateni
Foto: Evenimentul Zilei

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta face apel la cetateni sa nu plece la drum decat daca este necesar, sa aiba pregatite unelte pentru degajarea zapezii, rezerve de alimente si apa, medicamentele necesare pentru tratamente, dar si mijloace de iluminat independente de reteaua electrica.

"Avand in vedere atentionarea meteorologica cu valabilitate in data de 29.01.2014, pentru intervalul orar 06.00 - 23.00, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta face un apel catre toti cetatenii sa se informeze permanent asupra conditiilor meteo folosind toate mijloacele de informare si sa nu porneasca la drum decat daca este necesar, iar in acest caz sa echipeze autovehiculele corespunzator anotimpului de iarna", se arata intr-un comunicat de presa al IGSU.

Totodata, IGSU face un apel catre femeile care ar trebui sa nasca in perioada imediat urmatoare si gravidele cu risc, sa se cazeze in localitatile unde sunt spitale, pentru a putea fi asistate medical in timp util.

Pentru a fi pregatiti sa reziste acasa, IGSU recomanda cetatenilor sa pregateasca o rezerva de alimente, apa si combustibil, sa pastreze la indemana uneltele pentru degajarea zapezii, sa asigure mijloace diferite pentru incalzit si prepararea hranei si sa pregateasca mijloace de iluminat independente de reteaua electrica.

Persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente sunt sfatuite sa isi asigure din timp stocurile necesare, pentru a nu se afla in imposibilitatea de procurare a acestora.

Romania, sub zapada: Se intorc ninsorile si viscolul, scoli inchise si drumuri cu restrictii LIVE

Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta, cu toate echipajele disponibile, inclusiv cele de pompieri paramedici, sunt pregatite sa intervina pentru salvarea persoanele aflate in situatii dificile, prin toate operatiunile necesare, respectiv evacuare, transport si asistare.

In Capitala, pentru informarea rapida a cetatenilor, ISU Bucuresti a transmis avertizarea meteorologica, insotita de cateva recomandari, pe cele 37 de panouri electronice dispuse in zonele cu trafic intens.

IGSU mai recomanda anuntarea oricarei situatii de urgenta, generata de fenomenele meteorologice, in cel mai scurt timp, la numarul unic 112, precum si urmarirea buletinelor meteorologice si a recomandarilor facute de autoritatile centrale si locale.

14 judete sub cod portocaliu de viscol

Bucurestiul si 14 judete, respectiv Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati si jumatatea de sud a judetelor Arges si Dambovita, sunt miercuri, pana la ora 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol.

Potrivit avertizarii, viscolul va fi puternic in cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente si viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 - 70 de kilometri pe ora. In judetele Buzau, Braila, Ialomita Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea, vantul va avea la rafala peste 70 - 80 de kilometri pe ora. Zapada va fi troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

De asemenea, judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Valcea, Olt, Gorj, Dolj si Mehedinti, precum si jumatatea de nord a judetelor Dambovita si Arges sunt miercuri sub avertizare cod galben de viscol.

In Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si centrul Moldovei, miercuri, intre orele 06.00 si 23.00, va ninge si se va depune strat nou de zapada, local consistent. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-55 kilometri pe ora, temporar viscolind si troienind zapada.

Incepand de miercuri, ora 23.00, va intra in vigoare o alta avertizare, valabila pana joi, la ora 10.00.

Astfel, avertizarea cod portocaliu va fi restransa, de miercuri noapte, la opt din cele 14 judete, respectiv Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati.

De asemenea, de miercuri noapte pana joi dimineata va fi prelungita avertizarea cod galben pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dambovita, Iasi, Vaslui, Bacau si Covasna.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#IGSU cetateni lopeti alimente , #zapada