O zi cu viscol in Romania: Drumuri blocate, curent picat si impunsaturi intre autoritati

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 23:30
8322 citiri
O zi cu viscol in Romania: Drumuri blocate, curent picat si impunsaturi intre autoritati

Vremea rea a afectat si sambata mai multe regiuni din Romania. Multe drumuri au fost inchise si sute de oameni au ramas fara curent electric si pana cand vantul nu se va stavili nici nu se intrevede o schimbare a situatiei in zonele afectate.

Meteorologii au emis avertizare de cod galben de zapada si viscol pentru judetele din sudul si sud-estul tarii, inclusiv municipiul Bucuresti, care este valabil pana duminica dimineata.

In acest timp, autoritatile paseaza vina de la una la alta. Daca vineri Liviu Dragnea ameninta conducerea CNADNR cu demiterea, doar pentru a lauda-o nici 24 de ore mai tarziu, un alt conflict pare sa izbucneasca intre ministrul Radu Stroe si primarul general al Capitalei, Sporin Oprescu.

Edilul l-a acuzat pe ministru de jigniri si dezinformari dupa ce Stroe a spus ca in Bucuresti nu exista stocuri de materiale antiderapante.

Daca doriti sa plecati la drum puteti obtine informatii privind starea retelei de drumuri nationale de la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/264.33.34; 021/9360.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT situatia din tara:

22:00 - Sambata seara, la ora 22:00, sunt inchise urmatoarele drumuri, potrivit CNADNR.

2. Drumuri nationale cu circulatia intrerupta:

- DN 11A Adjud (VN)- Barlad (VS)

- DN 22 Ramnicu Sarat (BZ) - Baile (BZ). Incepand cu data de 25.01.2012 ora 04:15 se inchide DN 22 km 0+000 - 30+000. Se actioneaza cu 2 Autofreze, 2 Incarcatoare si 3 Unimog cu plug.

- DN 23A Focsani(VN) - Ciorasti (VN)

- DN 23B Maicanesti (VN) - Ciorasti (VN)

- DN 24A Murgeni (VS) - Husi (VS)

- DN 24D BARLAD (VS) - Vanatori (GL)

- DN 26 Blagesti (VS) - Murgeni (VS)

- DN 2L Tisita (VN) - Satu Nou (VN)

- DN 2N Bogza (VN) - Dumitresti (VN)

Drumuri nationale cu restrictie de circulatie:

- DN 23 Nanesti (VN) - Maicanesti (VN) - se restrictioneaza circulatia rutiera pentru autovehiculele avand masa >7,5 to.

- DN 24A Barlad (VS) - Murgeni (VS) - se restrictioneaza circulatia rutiera pentru auto avand masa >3,5to.

- DN 24B Husi (VS) - Albita (VS) - se restrictioneaza circulatia pentru autovehiculele cu masa >3,5 tone.

20:00 - CNADNR a anuntat ca numarul drumurilor nationale blocate a scazut la 10. Acestea sunt:

- DN 11A (Int DN 2 cu DN 11A- int DN 11A cu DN 24)

- DN 22 (Ramnicu Sarat-Baile)

- DN 23 (Focsani - Nanesti)

- DN 23A (Focsani - Ciorasti)

- DN 23B (Maicanesti-Ciorasti)

- DN 24A (Murgeni - Husi)

- DN 24D (BARLAD - Int. DN 24D cu DN 26)

- DN 26 (lim jud Galati - Murgeni)

- DN 2L (Tisita - Satu Nou)

- DN 2N (Bogza-Dumitresti)

Drumurile nationale cu circulatia ingreunata sunt DN 23 (Nanesti - Maicanesti), DN 24A (Barlad - Husi) si DN 24B (Husi - Vama Albita).

18:40 - ANM a emis o noua avertizare de cod galben, valabila de sambata seara, de la ora 19.00, pana duminica dimineata, la ora 9.00. Practic, a fost restransa perioada in care vor fi intalnite fenomene meteorologice puternice, codul emis anterior fiind valabil pana duminica la pranz.

Meteorologii au anuntat ca, in aceasta perioada, in estul Munteniei, in Dobrogea si in sudul Moldovei va mai ninge, in general slab, iar vantul va prezenta intensificari cu viteze la rafala de 45-55 km/h, local si temporar viscolind sau spulberand zapada.

18:00 - Secretarul de Stat Anghel Andreescu a precizat, intr-o conferinta de presa, ca, la aceasta ora, mai sunt doar 8 judete afectate, nu exista persoane disparute, iar 9 oameni au fost salvati.

Legat de infrastructura rutiera, dintre cele 63 de drumuri blocate, au ramas 51, per total, cele nationale s-au redus de la 15 la 8, iar cele judetene, de la 44 la 43. Oficialul a precizat ca se lucreaza in continuare pentru deszapezirea acestora si ca au mai ramas doar 3 localitati fara energie electrica.

Iata situatia drumurilor inchise:

Iasi: 15 drumuri judetene (DJ)

Neamt: 3 DJ

Bacau: 2 DJ

Covasna: un DJ

Buzau: un drum national (DN) si 2 DJ

Vaslui: 2 DN si 11 DJ

Galati: un DJ

Vrancea: 4 DN si 9 DJ

De asemenea, Andreescu a spus ca au fost aplicate 348 de amenzi contraventionale pentru soferi si operatori.

17:40 - Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a aratat jignit de dezinformarea legata de situatia din Bucuresti.

"Ma refer la declaratia ministrului de Interne, Radu Stroe, potrivit careia nu exista stocuri de materiale antiderapante. Sunt injurii aduse administratiei. Insa dumnealui si-a cerut scuze prin telefon, cred ca a fost dezinformat.

Inca de la declansarea deszapezirii, m-am asigurat ca exista stocurile de material antiderapant, am verifciat personal impreuna cu vicepremierii bazele respective. Conform inspectiei, exista 14.990 de tone de sare depozitate disponibile, 2.400 de clorura de calciu solida, 920 tone de clorura de calciu lichida si 200 de tone de nisip", a explicat Oprescu.

Oprescu, jignit de Radu Stroe: A fost dezinformat, m-a sunat sa-si ceara scuze

In plus, el a spus ca in Bucuresti se circula normal, insa in conditii de iarna, si ca arterele cu circulatia ingreunata sunt in numar de 28.

17:00 - Echipele de interventii au actionat in mai multe cazuri de urgente medicale din judetele afectate de ninsori, unii dintre pacienti, care au suferit infarct sau accident vascular cerebral, fiind preluati cu elicoptere si transportati la spitale, a declarat, sambata, secretarul de stat Catalin Chiper.

16:32 - Meteorologul Gabriela Bancila, de la ANM, a spus ca in urmatoarele ore ninsorile nu vor fi foarte abundente, insa vantul va continua sa sufle cu putere. La noapte, situatia nu se va agrava, iar duminica dupa-amiaza slabesc ninsorile si se duc spre sud-estul extrem. Luni, ninsorile vor veni in vest, nord si centru, insa nu vor fi asociate cu intensificari ale vantului, iar marti se vor deplasa catre jumatatea nordica a tarii. Marti va fi lapovita si chiar ploaie, astfel ca s-ar putea forma polei, iar miercuri va ploua in aproape toata tara.

16:23 - Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii Nationale, remis Ziare.com, militari din Brigada 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor", de la Focsani, actioneaza sambata, in sprijinul persoanelor afectate de caderile masive de zapada, la solicitarea Prefecturii judetului Vrancea. Astfel, doi militari cu un mijloc autosenilat de evacuare medicala (MEDEVAC) au intervenit in localitatea Ciuslea, judetul Vrancea, pentru evacuarea unei persoane cu nevoi de dializa, iar alti doi militari, cu un camion DAC 665T, s-au deplasat in localitatea Homocea pentru a evacua alte 11 persoane ce necesita efectuarea dializei.

Un echipaj format din doi militari, cu un mijloc autosenilat de evacuare tehnica, sprijina deplasarea unei echipe ENEL in zona localitatilor Botarlau si Suraia, judetul Vrancea, in vederea remedierii avariilor survenite la reteaua electrica a celor doua localitati. Pe parcursul zilei sambata, un detasament format din 13 militari din Batalionul 85 Sprijin Logistic de la Barlad, cu un autocamion DAC 665T, a actionat in localitatea Carja, comuna Murgeni, pentru deblocarea si tractarea unei ambulante si, ulterior, pentru evacuarea si transportul la spitalul din Barlad al unui copil de 9 ani.

De asemenea, tot la solicitarea Prefecturii judetului Vaslui, zece militari din Batalionul 202 Aparare CBRN, cu un autocamion, au actionat in localitatea Vetrisoaia pentru evacuarea si transportul la Spitalul din Husi a trei persoane cu nevoi de dializa.

16:09 - Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, la Romania Tv, a declarat ca "mai sunt doar 8 drumuri inchise, din cele 13, nu sunt localitati izolate, pentru ca exista variante ocolitoare, prin care se permite accesul".

16:06 - Primarul General, Sorin Oprescu, a convocat comandamentul de iarna sambata, la ora 17:00, la sediul Primariei Municipiului Bucuresti.

15:55 - Pana la aceasta ora, nuciunul dintre drumuri nu a fost deblocat, insa se circula mai bine pe celelalte rute, astfel ca doar pe DN 23 (Nanesti - Maicanesti) si DN 24A (Barlad - Husi) se mai conduce cu dificultate.

14:45 - CNADNR a transmis, intr-un comunicat remis Ziare.com, care sunt drumurile nationale inchise:

- DN 11A (Int DN 2 cu DN 11A- int DN 11A cu DN 24)

- DN 22 (Ramnicu Sarat-Baile)

- DN 23 (Focsani - Nanesti)

- DN 23A (Focsani - Ciorasti)

- DN 23B (Maicanesti-Ciorasti)

- DN 24 (Tisita - Tecuci- Barlad)

- DN 24A (Murgeni - Husi)

- DN 24B (Husi - vama Albita)

- DN 24D (Barlad - Int. DN 24D cu DN 26)

- DN 25A (Hanu Conachi - Nanesti)

- DN 26 (lim jud Galati - Murgeni)

- DN 2F (Lim jud Bacau - Vaslui)

- DN 2L (Tisita - Satu Nou)

- DN 2M (Focsani-Cimpineanca)

- DN 2N (Bogza-Dumitresti)

Drumurile nationale cu circulatia ingreunata la aceasta ora sunt:

- DN 23 (Nanesti - Maicanesti)

- DN 24 (Vaslui - Iasi)

- DN 24A (Barlad - Husi)

- DN 28 (TOMESTI - ALBITA )

14:00 - Secretarul de Stat din Ministerul Afacerilor Interne, Catalin Chiper, a facut declaratii de presa in legatura cu situatia din judetele aflate sub cod galben de ninsori si viscol.

"De dimineata, au fost salvate 3 persoane, una in judetul Bacau, una din Vaslui si una din Botosani. Sunt 7 localitati fara energie electrica, cu 1.000 de consumatori, 3 din Vaslui (Ganesti, Bunesti, Podu Oprii), 2 din Vrancea (Suraia, Botarlau), 2 din Buzau (Valcele, Balta Alba). Legat de caile de comunicatii rutiere, 15 drumuri nationale si 35 de drumuri judetene sunt inchise, pe anumite tronsoane. Nu avem trenuri blocate si nici aeroporturi. Se mentin porturile de la Constanta inchise din cauza vantului", a precizat Chiper.

De asemenea, el a adaugat ca peste 120 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate sambata, in intervalul orar 8.00-13.00, la nivel national. Dintre acestea, opt au fost aplicate din cauza lipsei anvelopelor de iarna, una pentru lipsa dispozitivului antiderapant lanturi, 112 alte abateri, iar doua sanctiuni au fost aplicate operatorilor de drumuri, in judetul Dolj.

13:30 - Centrul Infotrafic informeaza ca, in jurul orei 13.00, a fost reluat traficul rutier pe DN24 Tisita (judetul Vrancea) - Tecuci (judetul Galati) - Barlad (judetul Vaslui), cu mentiunea ca in unele zone autovehiculele circula alternativ, pe un fir, insotite de echipaje de politie.

Circulatia rutiera este inca intrerupta, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe urmatoarele drumuri nationale:

- DN22 Ramnicu Sarat - Baile (judetul Buzau);

- DN23A Focsani - Ciorasti (judetul Vrancea);

- DN23B Maicanesti - Ciorasti (judetul Vrancea);

- DN2N Bogza - Dumitresti (judetul Vrancea);

- DN11A Barlad (judetul Vaslui) - Podul Turcului (judetul Bacau) - Adjud (judetul Vrancea);

- DN24B Husi - Albita (judetul Vaslui);

- DN26 Murgeni - Blagesti (judetul Vaslui);

- DN25A Hanu Conachi (judetul Galati) - Nanesti (judetul Vrancea);

- DN23 Focsani - Nanesti (judetul Vrancea);

- DN2L Tisita - Satu Nou (judetul Vrancea);

- DN24A Murgeni - Husi (judetul Vaslui);

- DN2F Vaslui - limita cu judetul Bacau;

- DN24D Barlad (judetul Vaslui) - Vanatori (judetul Galati);

- DN2M Focsani - Odobesti (judetul Vrancea).

De asemenea, traficul greu este restrictionat pe urmatoarele tronsoane de drumuri nationale:

- DN2 Obrejita - Tisita (judetul Vrancea), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone;

- DN23 Nanesti - Maicanesti (judetul Vrancea), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone;

- DN28A Pascani - Motca (judetul Iasi), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone;

- DN24 Crasna - Iasi, restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone;

- DN24A Barlad - Murgeni (judetul Vaslui), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone;

- DN24B Crasna - Husi (judetul Vaslui), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone;

- DN28 Tomesti (judetul Iasi) - Albita (judetul Vaslui), restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.

Conducatorii auto sunt sfatuiti sa evite deplasarile in zonele unde este prognozata vreme nefavorabila, iar daca acestea nu pot fi amanate, sa se intereseze (inainte de a porni la drum) in privinta starii suprafetei carosabile a drumurilor si cu privire la conditiile meteorologice si sa isi echipeze corespunzator autovehiculele pentru circulatia in conditii de iarna.

Pentru evitarea unor situatii neplacute, conducatorii auto trebuie sa respecte indicatiile politistilor care actioneaza pe toate arterele rutiere pe care exista probleme cauzate de conditiile meteorologice nefavorabile.

12:00 - Dispeceratul CNADNR informeaza ca, la aceasta ora, circulatia rutiera este intrerupta, din cauza zapezii si viscolului, pe urmatoarele drumuri nationale:

- DN 11A (Int DN 2 cu DN 11A- int DN 11A cu DN 24)

- DN 22 (Ramnicu Sarat-Baile)

- DN 23 (Focsani - Nanesti)

- DN 23A (Focsani - Ciorasti)

- DN 23B (Maicanesti-Ciorasti)

- DN 24 (Tisita - Tecuci- Barlad-Crasna)

- DN 24A (Murgeni - Husi)

- DN 24B (Husi - vama Albita)

- DN 24D (BARLAD - Int. DN 24D cu DN 26

- DN 25A (Hanu Conachi - Nanesti)

- DN 26 (lim jud Galati - Murgeni)

- DN 2F (Lim jud Bacau - Vaslui)

- DN 2L (Tisita - Satu Nou)

- DN 2M (Focsani-Cimpineanca)

- DN 2N (Bogza-Dumitresti)

11:55 - Centrul Infotrafic a anuntat ca DN 24 a fost reinchis (din cauza vantului care viscoleste zapada pe suprafata carosabila) pe raza judetului Vrancea. Astfel, pe DN24 circulatia rutiera este intrerupta pe tronsonul Crasna (judetul Vaslui) - Tecuci (judetul Galati) - Tisita (judetul Vrancea).

11:06 - Ministerul Afacerilor Interne a anuntat, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca in ultimele 24 de ore, peste 700 politisti, pompieri salvatori, jandarmi si politisti de frontiera au desfasurat misiuni de interventie in zonele afectate grav de ninsori si viscol, actionand cu prioritate pentru salvarea persoanelor cu nevoi medicale sau a celor blocate in trafic.

"In intervalul mentionat, 27 de persoane aflate in dificultate au fost salvate/evacuate de catre personalul Ministerului Afacerilor Interne. Nu au fost inregistrate persoane disparute sau decedate", se mai arata in comunicat.

11:05 - Raed Arafat a spus, intr-o interventie telefonica la Romania Tv, ca doua elicoptere SMURD sunt in misiune, la Barlad, pentru a transporta la Iasi o persoana care a suferit infarct miocardic, iar celalalt la Galati, care a fost trimis initial pentru doua cazuri. Insa o persoana a refuzat sa se urce in elicopter, astfel ca se asteapta ambulanta.

10:45 - Restrictionarea traficului pe DN 2 pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone, decizie luata vineri la pranz de autoritatile judetului Buzau, a condus la formarea unei coloane de TIR-ruri pe soseaua de centura a municipiului.

Coloana de tiruri pe centura municipiului Buzau

09:30 - Prefectul judetului Vaslui a mentionat ca se poate circula din nou pe DN24. Astfel, potrivit centrului Infotrafic, la aceasta ora drumul a fost deblocat pe raza municipiului, insa ramane inchis intre Crasna (judetul Vaslui) si Tecuci (judetul Galati).

09:27 - Adresandu-i-se lui Mircea Pop, directorul CNADR, la intalnirea Comandamentului de iarna, vicepremierul Liviu Dragnea a spus ca a facut treaba buna, insa comunicarea a fost mai rea.

09:25 - Mircea Pop, directorul CNADNR, a precizat ca exista utilaje pe toate drumurile si ca, in functie de vreme, cele inchise ar putea fi circulate din nou, pana noaptea.

09:20 - Raed Arafat, subsecretar in Ministerul Santatii, a facut bilantul cazurilor care au necesitat interventia SMURD.

"A fost o nastere in ambulanta la Iasi, o tanara cu amputatie de membru superior, care a fost transportata la Bucuresti si cred ca e inca in sala de operatie la Spitalul Floreasca, mai avem un caz in Galati, suntem in discutii pentru mobilizarea unui elicopter, daca vremea ne permite. Orice caz care ajunge greu sa fie anuntat", a anuntat oficialul.

09:15 - Ministrul de Interne, Radu Stroe, a reiterat ca sunt 63 de drumuri inchise, iar pana la ora 7, Politia a dat 1.158 de amenzi, 1.155 pentru conducatorii auto si trei pentru administratorii de drumuri, la Maramures si Tulcea, pentru ca nu au reusit sa se aprovizioneze si cu alte substante chimice pentru a arunca material antiderapant.

09:10 - Presedintele Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ca a extins codul galben de viscol si ninsoare pana la ora 20.00, sambata, fiind afectate 19 judete si municipiul Bucuresti. Ulterior, dupa aceasta ora se va emite o alta avertizare similara, care va fi valabila pana duminica, la pranz, dar nu va cuprinde si Oltenia.

09:00 - Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat, de la comandamentul de iarna convocat la Guvern, ca au fost inchise porturile maritime din Constanta si Agigea din cauza vantului puternic, 16 drumuri nationale si 47 drumuri judetene, iar 11 localitati au ramas fara energie electrica, fara sa fie insa inregistrate cazuri de persoane disparute sau decedate.

Trafic: Drumurile pe care circulatia este intrerupta, din cauza zapezii - UPDATE

In plus, doua autobuze fara pasageri sunt blocate, insa se lucreaza pentru a fi deblocate.

Porturile de la Marea Neagra au fost inchise

De altfel, nu exista puncte de frontiera sau de operare aero-medicala inchise si nici trenuri blocate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#drumuri blocate zapada, #drumuri inchise zapada, #Romania zapada localitati, #localitati afectate zapada , #zapada
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Ce spune Dragnea și ce este în realitate! A pomenit chiar și acum de