Romania, sub zapada - Codul portocaliu, in vigoare pana marti

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 23:55
14635 citiri
Romania, sub zapada - Codul portocaliu, in vigoare pana marti

Zeci de mii de oameni raman izolati in zeci de localitati, casele sunt inghitite de nameti, mii de persoane stau fara curent electric, zeci de drumuri sunt in continuare blocate. Asa se prezinta Romania, dupa multe zile de ninsori abundente, si sub cod portocaliu.

Si vestile nu sunt deloc bune pentru zilele urmatoare. Meteorologii anunta ca urmeaza din nou ninsori abundente si au emis cod portocaliu de duminica seara si pana luni pentru judetele din sud-vestul tarii, cod extins luni pe tot sudul tarii.

Cele mai afectate judete sunt Vrancea si Buzau. Aici, casele au fost efectiv inghitite de nameti inalti de peste doi metri. Drumurile nu mai exista practic, iar multi localnici nu mai au alimente, in conditiile in care magazinele sunt goale.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT situatia din tara

21,30 - 10.866 de lucratori din cadrul MAI actioneaza pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice. In caz de nevoie, alti 7.000 sunt pregatiti sa intervina, a declarat, in cadrul unui briefing de presa, secretarul de stat din MAI, Mihai Capra.

Oficialul MAI a precizat ca, la nivel national, sunt blocate 83 de drumuri judetene, iar 45 de localitati sunt izolate. De asemenea, se inregistreaza probleme in alimentarea cu energie electrica in 13 localitati din judetul Buzau.

La randul sau, subsecretarul de stat in ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a precizat ca, au fost inregistrate, in total, 68 de decese din cauza hipotermiei, 42 dintre acestea fiind persoane gasite in strada, restul fiind persoane aflate in locuinte improvizate sau fara incalzire.

21.16 - un consilier local din Scutelnici, Buzau, este in comotie cerebrala. Nici macar echipajele SMURD nu pot ajunge la el.

Echipa Clubului Off Road Romania, care a intreprins, duminica, o actiune umanitara in zona Godeanu - Stilistea, satele Scutelnici, Arcanu, a ramas inzapezita. 30 de persoane sunt cazate in biroul primarului si in cel al viceprimarului, cele 14 masini 4x4 ale echipei fiind in imposibilitatea de a parasi zona, din cauza drumurilor blocate de zapada.

21.05 - incepand cu ora 21:05 a fost inchisa circulatia pe drumul national DN 41 Oltenita - Daia.

19.30 - incepand cu ora 19:30 a fost restrictionata circulatia pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 7,5 tone pe urmatoarele drumuri nationale:

- DN 1 Bucuresti - Brasov

- DN 1A Bucuresti - Sacele

- DN 71 Baldana - Sinaia

- DN 73 Brasov - Pitesti

19.00 - incepand cu ora 19:00, a fost restrictionata circulatia pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 7,5 tone pe urmatoarele drumuri nationale:

- DN2 - pe tronsonul Bacau - Buzau (doar pe sensul spre Buzau)

- DN 24B - pe tronsonul Albita-Crasna si in continuare DN 24 Crasna- Tecuci - Tisita (doar pe sensul spre Tisita)

- DN 26 pe tronsonul Murgeni - Galati (doar pe sensul spre Galati)

Totodata, a fost inchis traficul pe DN 2C Costesti - Slobozia.

18.15 - incepand cu ora 18:15, a fost restrictionata circulatia pe DN 2 Bucuresti - Buzau pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 3,5 tone

18.00 - Codul portocaliu de viscol si ninsoare a intrat in vigoare.

17.50 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta utilizatorii retelei de drumuri nationale din Romania ca, incepand cu ora 17.30, a fost restrictionata circulatia pe DN 2 Bucuresti - Ramnicu Sarat pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 7,5 tone.

17.05 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta utilizatorii retelei de drumuri nationale din Romania ca incepand cu ora 17:00

a fost inchisa circulatia pe DN 2A Urziceni - Slobozia din cauza conditiilor

meteo nefavorabile.

17.00 Autoritatile romane au decretat, luni dupa-amiaza, stare de alerta in judetul Vrancea, care va fi in vigoare pana marti. 25 de localitati din zece comune sunt blocate, si meteorologii anunta noi ninsori si viscol in aceasta zona.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a analizat nota de fundamentare venind din partea prefectului judetului Vrancea, care este si seful comitetului judetean pentru starea de urgenta, si a decretat stare de alerta incepand cu luni, la ora 12.00, pana marti, la ora 14.00. Dupa aceasta perioada, cererea urmeaza a fi reanalizata.

Aceasta stare presupune alocarea unor fonduri suplimentare consiliilor judetene pentru deszapezire si pentru achizitii publice in regim de urgenta, fara licitatie.

16.20 - Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, incepand cu ora 15:30, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, Politia Rutiera a luat masura opririi traficului rutier pe A2 Bucuresti - Constanta, pe sectorul Bucuresti - Fetesti.

15.50 - Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, cere instituirea starii de urgenta in judet, unde 52 de localitati sunt inca ingropate sub zapada.

Desi, spune Mocanu, 99% din localitatile din Buzau, cu exceptia a trei, sunt accesibile si se poate ajunge la ele, starea de urgenta este necesara deoarece in 52 de localitati casele sunt ingropate in zapada. Mai mult, populatia nu mai are acces la retelele de alimntare cu apa si la fantani, scolile si institutiile de invatamant sunt suspendate, iar viata persoanelor in varsta si copiilor e periclitata.

15.05 - Codul portocaliu se va afla in vigoare in urmatoarele intervale de timp:

- in intervalul 12 februarie ora 18.00 - 13 februarie ora 12.00 pentru judetele Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea

- in intervalul 13 februarie ora 12.00 - 14 februarie ora 02.00 pentru judetele

Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Vrancea, Galati, Tulcea, Constanta

- in intervalul 13 februarie ora 12.00 - 14 februarie ora 14.00 pentru judetele

Arges, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Vrancea, Galati, Tulcea, Constanta

Avand in vedere aceasta avertizare, CNADNR anunta ca duminica, incepand cu ora 16.00, exista posibilitatea inchiderii drumurilor nationale din urmatoarele judete: Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea.

14.45 - Potrivit unui comunicat de presa al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), incepand cu ora 15.00 se vor restrictiona urmatoarele sectoare de drumuri nationale:

DN7 - pe tronsonul Deva - Bucuresti

DN1 - pe tronsonul Sebes - Bucuresti

DN66 - pe tronsonul Simeria - Filiasi

DN6 - pe tronsonul Timisoara - Bucuresti

14.20 - Intr-o videoconferinta cu prefectii, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a spus ca se asteapta ca prefectii sa actioneze ferm si rapid pentru a ajuta oamenii aflati in dificultate din cauza ninsorilor si viscolului, si sa evite sa semene panica prin intermediul presei, intrucat "Romania nu intra in apocalipsa, ci in cod portocaliu de ninsoare".

Gabriel Berca i-a instruit pe prefecti sa coopteze profesorii si oamenii Bisericii, pentru a forma consilii care sa se miste in judet si sa identifice problemele. "La nivel local, formati acele consilii largite care pot sa cuprinda profesori, oameni ai Bisericii, miscati-va in teren... grupul de suport al prefecturii care sa antreneze aceasta activitate si sa identificam in fiecare sat unde avem oameni bolnavi sau inzapeziti, sa actionam punctual", a spus ministrul.

"Autoritatile locale poarta intreaga raspundere pentru supravietuirea oamenilor.

Vreau sa aveti sprijin la fata locului si din partea Bisericii si a scolilor", a intarit ministrul, declarandu-se indignat ca "suntem la cativa ani de la instituirea acestor proceduri si nu se stie ce rol are prefectul, primarul etc".

13:50 - Din cauza vremii, interventiile aeriene ale SMURD-ului au fost suspendate pentru moment. Coordonatorul SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita, a precizat ca oricum, numarul solicitarilor din ultimele ore a scazut, iar problemele aparute au putut fi rezolvate si fara interventie aeriana.

13:35 - Noul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a declarat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa faca fata valului de ninsori care urmeaza sa cada.

13:20 - Din cauza viscolului si a zapezii, un TIR a derapat pe autostrada Bucuresti - Pitesti, la kilometrul 18. Totodata, un autoturism Ford s-a rasturnat pe A1 in apropiere de kilometrul 16, din cauza zapezii. Nicio persoana nu a fost ranita.

13:05 - Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a solicitat ministrului Administratiei si Internelor ca autoritatile locale sa inceapa la nivelul populatiei o campanie de informare privind semnificatia codurilor de alerta meteorologica, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

12:57 - Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) din Giurgiu a luat decizia ca luni si marti toate unitatile scolare de pe raza judetului sa ramana inchise din cauza avertizarilor meteorologice. Numarul elevilor afectati de aceasta masura depaseste 37.000, informeaza Adevarul.

12:50 - Prefectul judetului Vrancea, Sorin Hornea, a declarat, duminica, pentru B1 TV, ca in judet "nu este apocalipsa", insa situatia se poate inrautati daca viscolul si ninsorile blocheaza drumurile judetene.

Prefectul judetului Vrancea a declarat ca cea mai mare problema in judet este mentinerea cailor de comunicatii in functiune.

12:30 - Presedintele CJ Buzau, Victor Mocanu, a solicitat presedintelui Traian Basescu, premierului si Ministerului Administratiei si Internelor instituirea starii de urgenta in judet.

12:15 - Ministerul Sanatatii propune producatorilor romani de medicamente sa sprijine autoritatile prin donatii de medicamente si produse medicamentoase pentru judetele afectate de ninsori si temperaturile scazute, au anuntat reprezentantii institutiei.

11:50 - Secretarul de stat in MAI, Mihai Capra, a declarat ca Serbia a solicitat inchiderea granitei cu Romania. "Serbia a solicitat inchiderea granitei cu Romania, in dreptul judetului Mehedinti, avand in vedere conditiile meteo. Dupa cum stiti viscolul incepe din zona de sud-vest in judetele Caras si Mehedinti, ceea ce inseamna ca prognozele meteo se vor adeveri", a declarat Mihai Capra.

11:25 - Primarul Sorin Oprescu a organizat, duminica dimineata, o conferinta de presa la primarica Capitalei, in cursul careia a detaliat masurile dispuse pentru ca luni dimineata sa se poata circula in conditii normale in Bucuresti.

"Raman in atentie intrarile la starea de salvare, intrarea la scoli trebuie debarasata. Mai mult, incet-incet se aseaza gheata, desi temperaturile vor fi in crestere. Daca se respecta atmosfera asta afara ca temperatura, avem o sansa sa nu se formeze gheata aia nenorocita pe strazile laterale", a spus Oprescu.

11.10 - Mihai Capra a anuntat ca exista informatii ca in Vrancea se va institui stare de alerta.

11:05 - Secretarul de stat pentru Relatia cu Institutiile Prefectului, Mihai Capra, a declarat, duminica, la MAI, ca 36 de localitati sunt in continuare izolate, in timp de 16 nu au energie electrica.

10:50 - Duminica dimineata, 13 masini off-road au plecat catre satele din apropierea Buzaului pentru a oferi ajutoare localnicilor, pentru care au fost pregatiti 250 de saci cu alimente si apa, informeaza B1Tv.

Ajutoarele au ajuns in zonele de pe langa Buzau care au fost afectate de viscol. La actiune participa 26 de persoane, toate membre ale unui club de off-road.

10:30 - Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a convocat o videoconferinta cu prefectii din 31 de judete, pe tema ninsorilor abundente anuntate in urmatoarele zile.

10:05 - Pe raza Sectorului 4 au fost infiintate patru puncte pentru colectarea de ajutoare destinate persoanele din zonele afectate de caderile de zapada din ultima perioada.

Astfel cei care doresc sa faca donatii au la dispozitie cele patru puncte de colectare, amplasate in urmatoarele zone: Bd. Gh. Sincai - Metrou Tineretului; Piata Sudului - Nitu Vasile; Bd. C-tin Brancoveanu - Metrou; Unirii - Bd. Dimitrie Cantemir - Metrou.

9:45 - O tanara gravida din satul doljean Godeni a fost transportata cu caruta in localitatea invecinata, de unde a fost preluata de o Salvare. Familia tinerei a sunat aseara la 112 si o autospeciala de la statia de Ambulanta din Melinesti a incercat sa se deplaseze pana in localitate, insa medicii spun ca le-a fost imposibil sa ajunga la solicitare, din cauza zapezii. Astfel ca tanara a fost urcata in caruta si transportata pana in satul Spineni, informeaza Adevarul.

9:25 - Numarul localitatilor izolate din judetul Buzau s-a redus dupa ce utilajele si militarii mobilizati pentru salvarea oamenilor au fost suplimentati. In prezent, mai sunt 12 localitati buzoiene blocate in nameti.

9:10 - Comietetul Judetean pentru situatii de urgenta din Vrancea a solicitat MAI acordul pentru declararea starii de alerta.

8:45 - Circulatia este inchisa, din cauza zapezii, pe urmatoarele drumuri: A2 Drajna - Fetesti pe sensul catre Bucuresti; DN1D Albesti Paleologu - Urziceni; DN 23B Maicanesti - Ciorasti; DN61 Ghimpati - Gaesti; DN 65A Pitesti - Rosiorii de Vede - Turnu Magurele

Vin din nou ninsorile abundente

Meteorologii au anuntat ca revin ninsorile si viscolul. Acestia au emis sambata doua atentionari de ninsori abundente: una de cod galben si alta de cod portocaliu.

Atentionarea este valabila pentru perioada 12 februarie, ora 18.00 - 13 februarie, ora 12.00.

In intervalul mentionat se asteapta ninsori abundente in partea de sud-vest a tarii, iar vantul va avea intensificari cu viteze de pana la 55 de kilometri pe ora, se arata pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie. Temporar, vantul va viscoli si va spulbera zapada.

Codul portocaliu este valabil pentru judetele Olt, Valcea, Dolj, Gorj, Mehedinti si Caras-Severin. Noul strat de zapada ce se va depune in aceste zone va depasi local 30 de centimetri.

Codul galben a fost emis pentru toate judetele din Muntenia, dar si pentru Galati, Vrancea, Covasna, Timis si Hunedoara, precum si pentru zona de munte a judetelor Brasov si Sibiu.

Aici va ninge si stratul de zapada nou depus va depasi local 15 centimetri. Vantul va sufla cu viteze de pana la 50 de kilometri pe ora, spulberand pe alocuri zapada.

Totodata, in intervalul 13 februarie, ora 12.00 - 14 februarie, ora 14.00, codul portocaliu de ninsori abundente va cuprinde si intreaga parte de sud si de sud-est a tarii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#zapada ninsori, #Romania zapada inghet, #sinistrati zapada , #zapada