Zapada de peste un metru si risc insemnat de avalansa in Fagaras

Luni, 07 Februarie 2011, ora 15:04
854 citiri
Zapada de peste un metru si risc insemnat de avalansa in Fagaras
Foto: Arhiva

Stratul de zapada are peste un metru grosime in masivul Fagaras, salvamontistii argeseni avertizand luni ca riscul de producere a avalanselor este insemnat in zona de creasta, toate traseele turistice de mare altitudine fiind inchise.

Potrivit sefului Serviciul Public Salvamont (SPS) Arges, Ion Sanduloiu, in zona Balea Lac - Cota 2000, stratul de zapada are 102 centimetri grosime, din care 10 centimetri zapada viscolita, de tip pulver.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de avalansa este de gradul al doilea, moderat, fiind prezent doar pe acumularile din valcelele abrupte, dar salvamontistii avertizeaza ca vantul a viscolit zapada, depozitand-o si in unele zone joase, unde, punctual, riscul este mai mare.

In aceste conditii, traseul principal de creasta, precum si toate traseele turistice care acced in creasta masivului Fagaras, indiferent de altitudine, raman inchise.

Conform scalei europene de risc de avalansa, in cazul gradului al treilea de risc, insemnat, stratul de zapada este putin stabilizat pe numeroase pante suficient de inclinate, declansarea fiind posibila chiar si printr-o slaba supraincarcare, in anumite situatii existand riscul declansarii spontane de avalanse medii si chiar mari.

In cazul gradului al doilea de risc, moderat, declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii cu schiori sau turisti, nefiind asteptate declansari spontane de avalanse de mare amploare.

Turistii aflati in dificultate trebuie sa sune la Dispeceratul National Salvamont, folosind sintagma 0salvamont prin apasarea tastelor corespunzatoare literei, un dispecer urmand sa redirectioneze apelul catre formatia Salvamont pe raza careia se afla persoanele care au nevoie de ajutor. De asemenea, la acest numar pot fi cerute si informatii privitoare la starea traseelor turistice.

Cinci turisti au fost surprinsi de o avalansa, in urma cu o zi, pe varful Batrana din masivul Iezer-Papusa, unul dintre ei, care nu a fost acoperit de zapada, reusind sa alerteze autoritatile.

In cautarea celorlalti patru au plecat mai multe echipe de salvamontisti, insa turistii au reusit intre timp sa se salveze si sa ajunga la cea mai apropiata cabana.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#risc avalansa Fagaras, #zapada metru Arges , #zapada