Zapada in tara Mioritei (Opinii)

Marti, 14 Februarie 2012, ora 22:54
2563 citiri
Zapada in tara Mioritei (Opinii)
Foto: Ziare.com

Codurile galben si portocaliu au fost anuntate cu zile si ore inainte ca fenomenele extreme sa inceapa, dar este evidenta dezorganizarea si incapacitatea de care autoritatile locale dau dovada in coordonarea activitatilor legate de minimalizarea efectelor sinistrului.

In tara in care Balada Miorita este predata in scoli ca piesa de referinta a culturii orale a poporului, prosalvind astfel pasivitatea in fata unor dezastre cunoscute, caderile de zapada din ultima perioada sunt o adevarata calamitate fara precedent.

Nu fac referire mai jos la cei cu adevarat aflati in dificultate, cei batrani sau invalizi, bolnavi. Tara nu este reprezentata doar de acestia. Ma refer la ceilalti, valizii. Imi place sa cred ca marea majoritate a cetatenilor tarii sunt oameni sanatosi, in putere, care pot la o adica sa faca cate ceva in situatiile deosebite, precum aceasta din ultimele zile.

Toate posturile de televiziune prezinta imagini cu case acoperite de zapada, cu sate blocate sub nameti, cu oameni care se plang de urgia abatuta asupra lor. Dar niciun post nu a transmis o stire cu un primar care, avertizat de iminenta instituire a codului portocaliu de ninsoare si viscol, sa fi organizat o "adunare obsteasca" cu vreo 20-30 de oameni in putere din satul lui, cu care sa mearga pe la cei neputinciosi si sa ii ajute sa vada lumina zilei - la propriu - de sub zapada.

In contextul in care an de an procentul de absorbtie a fondurilor europene se scrie cu o singura cifra, nu am vazut nicio stire despre o primarie care sa fi achizitionat din timp un utilaj care sa poata fi folosit la deszapezire. Si pentru asta e bun si un tractor impreuna cu accesoriile aferente: plug de zapada, lanturi, etc.

Una este sa vezi un primar aratand spre un tractor puternic, in fundal, care sa spuna ca "De doua zile facem carare, dar acu' nici asta nu mai face fata" si alta e sa il auzi ca se plange ca nu au aia sau aialalta. In general nu au nimic.

Barbati care se lamenteaza in fata domnisoarelor duioase de la televiziune despre faptul ca nu mai au lemne, ca nu mai au de mancare, numai barbati nu pot fi numiti. Sa fim seriosi, ca nimeni nu se aprovizioneaza cu lemne mergand in luna februarie cu sacosa; asta se face toamna, cumparand din timp pentru toata iarna.

Si iarasi, la tara, oamenii nu merg zilnic la supermarket pentru aprovizionare. Mai exista in camara si malai, fasole, cartofi, branza la borcan, jumari din porcul taiat la Craciun, vreo doua oua, muraturi. Oricum, destule ca sa poti trece peste cate o perioada mai grea, fie si fara paine proaspata. Oare sa fi crescut nivelul de trai astfel incat tot omul din Gheraseni sa isi faca aprovizionarea din hipermarketul din Buzau, la 20 de kilometri?

Bunicii mei de la tara imi povesteau ca ori de cate ori era ninsoare ca acum, peste noapte ieseau din casa cat de des si mai dadeau la zapada pe cate o carare, astfel incat sa nu se aseze strat mare. Si faceau asta si uitandu-se sa nu fie urme proaspete de lup in curte. Iar dimineata puteau ajunge pana la fantana, pana la grajdul cailor, pana la cotetul gainilor. Si apoi, ziua, se facea "obstea", cu care barbatii in putere plecau pe la cei mai nevolnici. Dar asta era demult, cand parintii domnisoarelor infrigurate de la tv erau copii...

Pacat ca in sate s-a interupt curentul electric, ca altfel, Gheorghe ar fi vazut la televizor cum pe afara - "A! Marie! Uite casa noastra!"- vin jandarmii cu televiziunea, chiar si primul ministru cu o lopata si incep sa ii deszapezeasca. Si apoi, in lumina blitzurilor, in fata camerelor de filmat, si-ar fi dat mana cu salvatorii, prin geamul deszapezit jumate. Ce rating ar fi avut o asemnea emisiune, cate emotie ar fi starnit... Pacat ca nu este curent electric...

Pasivitatea autoritatilor locale si a cetatenilor in fata capriciilor naturii le lasa acestora doar initiativa de a privi in zare, poate poate vor veni de acolo vreo doua utilaje, un elicopter care sa le redea confortul pierdut. Pana atunci, poate n-ar fi rau sa isi aduca aminte din povestirile batranilor si sa puna mana pe lopata. Fara frica de lupi in curte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#zapada Romania, #deszapezire Romania, #deszapezire orase, #sinistrati zapada , #zapada