Urgențele stomatologice reprezintă situații medicale care necesită asistență imediată din partea unui medic stomatolog, deoarece pot avea un impact major asupra sănătății orale și generale. Neglijarea urgențelor stomatologice, precum durerea severă, sângerarea abundentă sau traumatismele orale, poate duce la complicații grave, inclusiv la pierderea dinților, infecții severe și afectarea țesuturilor bucale. Măsurile de gestionare a urgențelor stomatologice care pot fi luate la domiciliu nu ar trebui să înlocuiască controlul stomatologic. Următoarele simptome ar trebui evaluate întotdeauna de către un medic stomatolog.
Durerea dentară severă
Durerea dentară poate fi descrisă ca o senzație de pulsație sau sensibilitate care apare la nivelul dinților, agravată în general de presiunea exercitată asupra dinților afectați sau de consumul alimentelor sau băuturilor calde, reci sau acide. Cauzele durerii dentare pot fi multiple, de la carii profunde, infecții sau leziuni până la afecțiuni cronice ale gingiilor. Deoarece poate indica o afecțiune gravă, durerea dentară trebuie evaluată întotdeauna de către un medic stomatolog. Analgezicele uzuale pot fi folosite ca un tratament durere de masea, însă doar în doza recomandată de către farmacist sau de către medicul stomatolog.
Sângerarea gingivală
Sângerarea gingiilor poate fi un semn al unei igiene orale necorespunzătoare sau a unor probleme gingivale. Deși nu întotdeauna constituie un motiv de îngrijorare, sângerarea gingivală poate fi un semn al instalării parodontozei, o afecțiune gingivală care predispune la pierderea dinților. În cazul sângerării gingivale se recomandă clătirea gurii cu apă călduță, evitarea alimentelor și a băuturilor fierbinți și efectuarea unui control de rutină la stomatolog.
Traumatismele orale
Traumatismele orale reprezintă leziuni sau vătămări apărute în urma unor accidente, căderi, lovituri sau activități sportive, care implică gura, dinții, limba, buzele sau alte structuri din zona cavității bucale. Traumatismele orale pot varia în severitate, de la leziuni minore până la traume majore care necesită îngrijiri medicale urgente. Pierderea sau spargerea mai multor dinți, o consecință potențială a traumatismelor orale, poate ridica preocupări cu privire la estetica generală, funcționalitatea masticatorie și sănătatea cavității bucale. În astfel de situații, pentru a restabili funcția masticatorie, estetica și capacitatea de a vorbi, poate fi necesar un tratament de protetică dentară. În consecință, o proteza dentara in Cluj poate fi o soluție dacă ați suferit un traumatism la nivelul feței ce a dus la pierderea parțială sau totală a dinților.
Abcesul dentar
Abcesul dentar este o afecțiune infecțioasă și inflamatorie care se caracterizează prin acumularea de puroi în interiorul dintelui, în jurul rădăcinii sau în țesuturile din apropierea sa. O astfel de infecție poate să apară în urma unei carii netratate, a unei leziuni la nivelul dintelui sau a unei afecțiuni parodontale. Abcesul dentar este considerată o urgență stomatologică și necesită tratament imediat. Dacă sunteți din Cluj, un consult de urgență la un medic stomatolog Cluj este necesar încă de la apariția primelor semne ale unui abces dentar.
Desprinderea coroanei dentare
Determinată în general de traumatisme orale, desprinderea coroanei dentare constituie o urgență stomatologică, deoarece, dacă este ignorată, poate duce la complicații, precum durere persistentă, infecții sau probleme la nivelul rădăcinii dintelui. Deși în majoritatea cazurilor, medicul stomatolog poate reatașa coroana, există situații în care poate fi necesară realizarea unei coroane dentare noi sau a altor proceduri stomatologice pentru a restaura dantura afectată.