Un zâmbet frumos înseamnă dinți sănătoși, perfect aliniați. O dantură impecabilă nu este doar estetică, ci ajută și la menținerea sănătății gingiilor și pentru a avea o dicție bună.
Aparatul dentar poate să fie pus la orice vârstă, iar rezultatele sunt uimitoare. Nu doar că ajută psihicul, dar te poate scăpa chiar și de durerile de cap.
Să știi că dacă te confrunți cu durerile de cap și nu găsești nicio cauză, este posibil să ai, de fapt, o afecțiune dentară. Problemele de la nivelul danturii pot provoca mai mult decât disconfort resimțit în cavitatea orală, spun specialiștii din domeniu.
Specialiștii recomandă ca primul consult să fie făcut în jurul vârstei de 6-7 ani. În cazul adulților, un aparat poate corecta dinții crescuți strâmb, însă după o anumită vârstă anomaliile osoase grave nu mai pot fi corectate decât chirurgical.
Pacientul trebuie să se prezinte regulat în cabinetul medicului, după ce i-a fost montat aparatul dentar. Igiena orală trebuie să devină prioritară.
Costurile aparatelor dentare variază foarte mult. Dacă la copiii de 7 ani costurile ajung între 1.500 și 2.000 de lei, aparatele pentru adulți pot costa chiar și 5.000 lei, în funcție de aparatul ales.
Aparatul dentar transparent e la modă în acest an. Și Justin Bieber, Khloe Kardashian, Tom Cruise, Serena Williams sau Eva Longoria se numără printre celebritățile care au avut un astfel de tratament.
Trebuie să știi că există trei mari categorii de aparate dentare. Mobilizabile - cele folosite la copii, când există încă dinți de lapte. Fixe - cu brackeți lipiți pe dinți. Și
alignere – gutiere transparente.
Aparatul se alege în funcție de indicația medicală iar apoi se iau în considerare estetica și finanțele pacientului.
Trebuie să ai o igienă orală adecvată. E necesar să îți îndepărtezi toate resturile alimentare din gură după fiecare masă, pentru a evita acumularea de placă bacteriană, care poate să păteze dinții.
Periajul trebuie să dureze cel puțin 2-3 minute și să fie efectuat de 2-3 ori pe zi. Folosește o perie de dinți specială, de exemplu, una cu cap mic, ca să poți să ajungi în fiecare colț al gurii.
Limitează consumul de alimente și băuturi bogate în zaharuri, care cresc nivelul de aciditate din gură și atacă smalțul dentar.