La ora actuală, caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global. Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, se estimează că 2,3 miliarde de persoane din întreaga lume se confruntă cu carii la nivelul dinților definitivi, iar 530 de milioane de copii au carii la nivelul dinților de lapte.
Care sunt cauzele apariției cariilor dentare?
Principala cauză a apariției cariei dentare o constituie excesul de zaharuri din alimentație, zaharuri care se găsesc în dulciuri, băuturi dulci, fructe, lapte, cereale și produse din cereale. Bacteriile din cavitatea orală transformă carbohidrații în acizi, iar combinația de bacterii, resturi alimentare, acizi și salivă constituie placă bacteriană. Dacă dinții nu sunt corect îngrijiți, placă bacteriană distruge smalțul dentar și duce la apariția cavităților în dinți, ceea ce constituie formarea cariilor. Există și alți factori de risc ai apariției cariilor dentare, printre care se numără medicamentele care usucă gură, retracția gingivală, radioterapia pentru tumori situate la nivelul capului și istoricul familial de carii. O carie dentară poate fi tratată fie cu ajutorul unui tratament de canal, fie printr-o extracție dentară.
Ce înseamnă un tratament de canal? Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic presupune tratarea unei carii complicate și are că scop prezervarea dintelui natural. Cel mai rău lucru pentru un pacient este să rămână cu spațiu edentat.
Ce înseamnă extracție? Înseamnă că ai ajuns prea târziu la cabinet, afecțiunea este mult prea avansată pentru a fi salvat dintele și trebuie să extragi resturile dentare cariate sau cu abces. Mai multe detalii poți găsi în acest articol despre extracție dentară Iași.
Diferența 1: tratamentul de canal are că scop păstrarea dintelui pe arcadă. La extracție îl pierzi. Acest lucru este important pentru că dacă ai un spațiu edentat … în care lipsește un dinte…apare un proces ireversibil de ‘modelare” osoasă și,…. în timp, ți se va retrage osul, iar poziția dinților se va schimba pe arcadă. Ulterior îți va fi mai greu și mai costisitor să beneficiezi de un implant sau de orice alt tratament restaurativ.
Deci, această metodă prin care prelungim viața dintelui pe arcadă are foarte multe beneficii, cum ar fi:
Cu alte cuvinte, nu întârzia vizită la cabinet și nu presupune că o carie se tratează în mod exclusiv cu extracție. Este un mit, caria complicată se tratează cu tratament de canal.
Diferența 2: tratamentul de canal are o complexitate intervențională mai ridicată decât o extracție. Este normal să fie așa, scopul fiind salvarea dintelui natural, ceea ce, în timp, îți face viață mai bună.
Diferența 3: tratamentul de canal are un cost posibil mai ridicat tocmai datorită factorilor de complexitate pe care i-am explicat.