De ce trebuie evitate alcoolul și cafeaua înaintea intervențiilor chirurgicale

Advertorial
Miercuri, 03 August 2022, ora 17:21
27456 citiri
De ce trebuie evitate alcoolul și cafeaua înaintea intervențiilor chirurgicale
FOTO: freepik.com

Consumul de cafea și cel de alcool sunt subiectele a numeroase studii și controverse. În ceea ce privește ambele, se cunosc efectele lor asupra organismului, de la un consum de la moderat la unul excesiv, însă acțiunile lor asupra anumitor boli sunt încă în studiu. Unele cercetări au indicat, de exemplu, că un consum moderat de cafea poate avea efect pozitiv, cu o creștere a vigilenței și a stării de bine. Alte studii indică faptul că un consum moderat de vin roșu ar avea beneficii pentru sistemul cardiovascular, datorită conținutului de antioxidanți.

Pe de altă parte, excesul de cafea poate duce la insomnii, stare de agitație, dureri de cap și tulburări stomacale, printre altele. Excesul de alcool are numeroase efecte negative, afectând pe termen lung numeroase organe din corp, de la ficat la creier și inimă. Există situații în care nu este recomandat deloc consumul de alcool, iar cel de cafea ar trebui limitat, de exemplu, în timpul sarcinii sau înaintea unei intervenții chirurgicale. Iată mai jos de ce este contraindicat consumul de cafea și alcool înainte de o procedură medicală care implică anestezie.

Ce efect are anestezia. Tipuri de anestezie

Anestezia are drept efect amorțirea zonei corpului asupra căreia se intervine chirurgical sau a creierului. Aceasta blochează temporar semnalele senzoriale, în special ale durerii, de la nervii periferici la centrii din creier. În funcție de problema medicală, există mai multe tipuri de anestezie:

  • Locală - care nu afectează creierul, ci amorțește o zonă mică a corpului și este utilizată, în general, în proceduri minore sau simple. Poate fi vorba despre anestezie dentara, în vederea unei extracții sau pentru o obturatie de canal, cea pentru tratarea cataractei sau pentru o biopsie cutanată. Recuperarea după o astfel de anestezie este rapidă.
  • Regională - care blochează durerea într-o zonă mai mare a corpului, de exemplu, un membru sau partea inferioară a corpului. Pacienții pot fi conștienți sau sedați. Poate fi vorba despre anestezia epidurală, folosită la operațiile cezariene, sau rahianestezia, pentru intervențiile la șold sau la genunchi.
  • Generală - amorțește creierul și induce somnul, făcându-l pe pacient inconștient și insensibil la durere. Este folosită în intervenții chirurgicale majore, de exemplu, cele la nivelul capului.

Este contraindicat consumul de alcool și cafea înainte de anestezie?

Înainte de orice intervenție chirurgicală, pacienții primesc de la medic recomandări privind pregătirea prealabilă. Astfel, de obicei, în cazul anesteziilor regionale și generale, este permis să mănânci ușor și să bei ce vrei cu până la 6 ore înainte, cu excepția băuturilor alcoolice. Între 6 ore și 2 ore înainte de anestezie, pot fi consumate doar lichide limpezi, precum apă, ceai, cafea îndulcită, dar fără lapte, și sucuri de fructe, fără pulpă. În intervalul de două ore care precede intervenția nu pot fi consumate niciun fel de lichide. Explicația pentru acest post alimentar impus este aceea că anestezicul dezactivează anumite mecanisme reflexe, cum ar fi tusea, care împiedică refluxul conținutului gastric în plămâni, ceea ce poate provoca o obstrucție a căilor respiratorii și chiar infecții grave, precum pneumonia.

Deci, este cafeaua este contraindicată?

După cum am menționat mai sus, cafeaua nu este contraindicată decât în cele două ore care preced intervenția chirurgicală.

În schimb, se recomandă evitarea ei după o intervenție chirurgicală majoră. În procesul de recuperare este esențială hidratarea corespunzătoare a organismului, însă cea mai indicată este apa. Aceasta ajută la eliminarea mai ușoară a toxinelor generate în timpul operației (medicamente, anestezice etc.), la stabilizarea metabolismului și la prevenirea oboselii, accelerând procesul de vindecare.

De ce este contraindicat alcoolul înainte și după anestezie?

Persoanele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale ar trebui să renunțe la consumul de alcool cu mult timp înainte. Același lucru este valabil și pentru fumat, de altfel, ambele putând încetini semnificativ procesul de vindecare.

Procesul natural de vindecare a rănilor are loc în mai multe etape. Astfel, după formarea cheagurilor de sânge, se creează țesut nou, care se vindecă treptat. Cercetările au arătat că nicotina reduce capacitatea sângelui de a se coagula și afectează mecanismul de apărare împotriva agenților bacterieni. De asemenea, previne formarea de țesut nou, ducând la probleme de vindecare a rănilor.

Renunțarea la consumul de alcool este importantă pentru perioada pre și postoperatorie. Persoanele care consumă alcool regulat prezintă un risc mai mare de complicații după intervenția chirurgicală, precum infecțiile, hemoragiile, complicațiile pulmonare și cardiace. Riscurile cresc proporțional pentru persoanele care consumă mai mult de 3 porții de alcool pe zi sau 21 de porții pe săptămână. O porție fiind echivalentul unei doze de bere (340 ml), unui pahar de băuturi spirtoase (45 ml) ori al unui pahar de vin (140 ml).

După intervenția chirurgicală, persoanele care au consumat regulat alcool în săptămânile care au precedat-o se pot confrunta și cu reducerea funcțiilor sistemului imunitar, cu perioade de sângerare prelungite și risc ridicat de complicații, inclusiv o altă operație.

Specialiștii indică faptul că, în cazul unui consum excesiv de alcool, ar fi mai eficientă abstinența pe o perioadă mai lungă, de 4-8 săptămâni, înaintea unei intervenții chirurgicale majore.

În concluzie, cu cât se consumă mai puțin alcool înainte de o intervenție chirurgicală, minoră sau majoră, este cu atât mai bine. Eliminarea alcoolului și a cofeinei crește șansele de recuperare rapidă și fără probleme.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#stomatologie, #interventii chirurgicale, #interventii stomatologice, #cafea, #alcool , #sanatate