Cât de periculos este streptococul A care a ucis deja mai mulți copii în Anglia. Medic: ”Sunt absolut sigur că sunt infecții și în România”

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 22:25
5773 citiri
Cât de periculos este streptococul A care a ucis deja mai mulți copii în Anglia. Medic: ”Sunt absolut sigur că sunt infecții și în România”
Copil cu febră FOTO: pixabay.com

După decesul a cel puțin șase copii în Marea Britanie din cauza îmbolnăvirilor cauzate de streptococul A, oamenii încep să se teamă acum de o nouă epidemie. Deja autoritățile sanitare din Regatul Unit au decis administrarea preventivă de antibiotice la copiii care merg la școală.

Bacteria este însă răspândită pe tot globul și peste tot este posibil să fi provocat boli grave. Se poate răspândi prin tuse, strănut și contact piele pe piele, astfel că este ușor transmisibilă mai ales în colectivități.

Ziare.com a consultat doi specialiști în sănătate publică pentru a clarifica dacă este cazul să ne punem problema unei noi epidemii.

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford și doctorul Marius Geantă, președintele președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, au explicat ce se întâmplă de fapt cu această bacterie și cât de gravă este.

Ștefan Dascălu: ”Această infecție reprezintă o altă provocare pe care o avem în repertoriul de boli infecțioase”

Având în vedere că Regatul Unit al Marii Britanii a raportat cel puțin șase decese la copii din cauza streptococului A, presa sugerează că ar fi de fapt nouă copii morți, am discutat cu imunologul Ștefan Dascălu despre ce se întâmplă în prezent acolo.

”În ultima perioadă a crescut incidența de scarlatină în Marea Britanie. Scarlatina este o boală cauzată de un tip a streptococului A care adesea infectează copiii. Au fost înregistrate minim șase decese.

În momentul de față această creștere a numărului de cazuri este îngrijorătoare în primul rând pentru că dacă ne gândim la interacțiunile pe care le au copiii la școală și faptul că această bacterie este foarte contagioasă. Deja guvernul Marii Britanii ia în calcul administrarea preventivă de antibiotice la copiii care merg la școală.

Nu vorbim despre antibiotice foarte puternice. Chiar penicilina funcționează pentru combaterea streptococului A. Vor fi luate măsurile de sănătate publică necesare”, a spus Ștefan Dascălu.

Cercetătorul a mai precizat că în acest moment ”nu este o îngrijorare la nivel internațional dar trebuie să avem în vedere că în special în sezonul rece stăm mai mult în casă, organismul nostru este mai predispus la a fi infectat cu agenți infecțioși sezonieri, dat fiind faptul că acum circulă și gripa și Covid-19. Cumva, această infecție reprezintă o altă provocare pe care o avem în repertoriul acesta de boli infecțioase”.

Expertul a mai precizat că vorbim de fapt despre o infecție bacteriană, nu virală, însă este foarte contagioasă, se transmite foarte ușor la copii și poate manifesta aceste simptome severe.

Deși s-a tot vehiculat că ar fi vorba despre o mutație, Ștefan Dascălu a spus că nu sunt date care să arate că este o tulpină nouă.

”Probabil sistemul imunitar slăbit din perspectiva grijii sporite pe care am avut-o pentru prevenirea Covid-19, organismul unui copil, în ceea ce privește sistemul imunitar, este foarte plastic. Și această plasticitate copiii și-o capătă prin interacțiunea cu diverși agenți potențiali infecțioși care în mod normal nu cauzează boli grave.

Însă, ținând cont că a fost lockdown, am purtat măști sau a fost o igienizare sporită a mâinilor, etc, care au avut efect benefic, a existat și această latură oarecum nocivă pentru că neavând o expunere constantă la agenții infecțioși a slăbit puțin sistemul imunitar. Dar să nu se înțeleagă că trebuie să renunțăm la aceste măsuri de precauție”, a mai spus Ștefan Dascălu.

Dr. Marius Geantă: ”Este posibil ca înainte de pandemie numărul infecțiilor să fie subestimat”

Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat că numărul mare de cazuri apărute în Marea Britanie pot avea și alte ”cauze”.

”După pandemie rămân câteva lucruri mai bine făcute ca înainte în unele țări și una dintre ele este supravegherea din punct de vedere epidemiologic a bolilor infecțioase. Nu este întâmplător că rapoartele apar din Marea Britanie.

La fel s-a întâmplat și cu cazurile de hepatită de cauză necunoscută și cu identificarea virusului polio în apele reziduale prin secvențiere genomică. Acest lucru arată că Marea Britanie are un sistem de secvențiere probabil printre cele mai eficiente din lume în privința bolilor infecțioase și a efectelor pe care ele le produc.

Este posibil ca astfel de fenomene să se întâmple și în alte părți, dar să nu fie identificate ca atare să treacă pe sub radar”, a spus Marius Geantă.

Cu toate acestea situația este îngrijorătoare dacă avem în vedere numărul deceselor cauzate de streptococul A în ultimele săptămâni.

”Ceea ce a atras atenția aici este faptul că numărul de decese ca urmare a infecției cu streptococul de grup A este mai mare decât numărul de decese cunoscut în perioada prepandemică. Acum sunt cel puțin șase decese, înainte era unul sau două decese pe sezon.

Este greu să avem din punct de vedere statistic o concluzie, uitându-ne la aceste cifre pentru că, pe de o parte, numărul este mai mare acum dar trebuie să ne gândim dacă nu cumva înainte de pandemie era subestimat”, a mai spus medicul.

La ce să fie atenți părinții

”Sunt câteva lucruri care merită reținute”, a continuat specialistul în sănătate publică. ”Această toamnă reprezintă cu adevărat un fenomen infecțiile respiratorii la copii ca urmare a ridicării restricțiilor. Având restricții timp de doi ani s-a schimbat și dinamica circulației patogenilor și s-a schimbat probabil și susceptibilitatea noastră când vorbim de copii față de infecții.

Nu trebuie însă să-i îngrijoreze foarte mult pe părinți pentru că regula este vindecarea ce se poate produce ca urmare a unui tratament cu antibiotic. Ceea ce este foarte important ca la apariția semnelor ca durere în gât, roșeață în gât, febră, părinții să se adreseze medicului.

Este important ca prescripția de antibiotic să fie corectă. Eu aici sugerez realizarea unei antibiograme, însă tabloul clinic este de cele mai multe ori foarte sugestiv pentru acest streptococ mai ales dacă apare acea erupție cutanată de tip scarlatină care poate să însoțească genul acesta de infecție.

În ceea ce privește această posibilitate de evoluție nefastă, constatată la copiii decedați din Marea Britanie, la care infecția cu streptococul A devine invazivă, aici este lupta pe care o știm dintre agentul patogen și sistemul imun al copilului respectiv.

Nu știm exact dacă în cele șase cazuri existau comorbidități, dar știm că acestea sunt cazuri excepționale. Cred că mesajul cel mai important este că în această perioadă părinții să fie foarte atenți la simptomele copiilor: febră, durere în gât, tuse, apatie și să fie în contact cu medicul de familie sau medicul pediatru”, a spus doctorul Marius Geantă.

Specialistul face apel la calm, dar și la prudență.

”Este o recomandare valabilă pentru tot sezonul de iarnă. Nu trebuie să ne panicăm că să fim conștienți că nu știm după această perioadă de restricții la revenirea la viața normală nu avem de unde să știm cum se vor comporta toți acești agenți patogeni, iar atunci prudența este cea mai bună prevenție.

Primele simptomele apar la 3-5 zile apoi în funcție de reactivitatea fiecărui copil simptomele pot fi mai pronunțate. Febra poate să fie mai ridicată, poate să apară această erupție cutanată. Părinții trebuie să fie în permanență atenți mai ales dacă copiii merg în colectivitate.

Infecțiile cu streptococ sunt frecvente la copii, mai ales când revin în colectivități. Este absolut firesc că apară astfel de infecții. Sunt și infecții invazive, dar din fericire acestea sunt puține, excepții și de regulă sunt asociate cu factori de risc individual.

Sunt absolut sigură că în această perioadă sunt cazuri de infecții cu streptococ A în multe țări, inclusiv în România, nu numai în Marea Britanie. Însă, ce face diferența sunt capacitatea crescută de a monitoriza, iar pe de altă parte, transparentizarea datelor către public”, a mai spus medicul.

Momentan, nu sunt vaccinuri care să prevină îmbolnăvirea gravă din cauza infecției cu streptococul A însă există în teste unele seruri de acest tip.

”Sunt în dezvoltare niște vaccinuri contra streptococului de grup A. Momentan nu este nimic pe piață”, a mai precizat dr. Marius Geantă.

Infecțiile cu streptococul A în Marea Britanie

Bolile cauzate de bacteriile Strep A includ infecția cutanată impetigo, scarlatina și faringita streptococi.

Conform bmj.com, destinat profesioniștilor din domeniul sănătății, au fost primite în total 4.622 de notificări de scarlatină între săptămâna 37 și 46 din acest sezon în Anglia. În săptămâna 46 au fost raportate un total de 851 de cazuri, față de o medie pentru ultimii cinci ani de 186 pe săptămână.

Până în acest sezon, 509 de notificări de infecție invazivă cu streptococ de grup A au fost raportate prin supravegherea de laborator în Anglia. Au fost 2,3 cazuri la 100 000 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, comparativ cu o medie de 0,5 în sezoanele pre-pandemice (2017-2019) și 1,1 cazuri la 100 000 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani, comparativ cu media pre-pandemie de 0,3.

Agenția de Sănătate și Securitate din Marea Britanie a confirmat că în Anglia până acum în acest sezon cinci copii sub 10 ani au murit în termen de șapte zile de la diagnosticarea unei infecții invazive cu streptococ de grup A.1, în comparație cu patru decese în sezonul 2017-18, ultimul sezon de vârf pentru infecție. Un al șaselea deces a fost confirmat în Țara Galilor și niciunul în Scoția. Moartea celui de-al șaptelea copil, un copil de 12 ani, la Londra, a fost confirmată pe 5 decembrie.

Pe de altă parte, CDC estimează, în ultimii cinci ani, aproximativ 14.000 până la 25.000 de cazuri de boală streptococică invazivă de grup A apar în fiecare an în Statele Unite. Între 1.500 și 2.300 de persoane mor anual din cauza bolii invazive de streptococ de grup A.

Ce este streptococul de tip A

Streptococul A - sau streptococul de grup A (GAS) - este un tip de bacterie care se găsește în gât și pe piele și la majoritatea oamenilor nu provoacă niciun simptom - cunoscut ca fiind „colonizat”, spune NHS.

Cu toate acestea, poate provoca o serie de boli diferite ale nasului, gâtului și plămânilor.

Se poate răspândi prin tuse, strănut și contact piele pe piele.

Cei purtători de bacterii pot să nu aibă simptome, dar sunt la fel de probabil să transmită Strep A ca și cei care s-au îmbolnăvit.

Simptomele pentru streptococul A includ durere la înghițire, febră, amigdale umflate cu pete albe, glandele umflate ale gâtului, o temperatură ridicată sau o erupție cutanată.

Bacteriile pot provoca, de asemenea, oricare dintre următoarele:

  • amigdalită

  • faringită

  • scarlatină

  • infecții ale pielii, cum ar fi impetigo sau erizipel

  • pneumonie

Majoritatea cazurilor de infecție a gâtului se vor ameliora de la sine fără tratament. Infecțiile cutanate pot necesita antibiotice.

România a sperat la o minune în meciul Bosniei cu Cipru. Cum arată clasamentul grupei
România a sperat la o minune în meciul Bosniei cu Cipru. Cum arată clasamentul grupei
Echipa naţională a Bosniei a învins luni, pe teren propriu, scor 2-1, echipa naţională a Ciprului, într-un meci din grupa H a calificărilor europene pentru Cupa Mondială 2026. Bosnia este...
Primul caz de gripă aviară la o oaie, depistat în Marea Britanie. „Au fost implementate măsuri stricte”
Primul caz de gripă aviară la o oaie, depistat în Marea Britanie. „Au fost implementate măsuri stricte”
Primul caz de gripă aviară la oi a fost depistat în Marea Britanie, a anunțat luni, 24 martie, medicul veterinar-șef al țării. Potrivit Reuters și BBC, locul exact unde se află ferma la...
#streptococ a, #Romania, #Marea Britanie, #copii morti, #boala grava , #sanatate
  1. Cum a reușit un tânăr să-și găsească un loc de muncă la 5 luni după ce a fost concediat: "Iată cele șase strategii pe care le-am folosit"
  2. Ce s-a ales de cele 8 spitale regionale promise de guvernanți, încă din 2012. Stadiul proiectelor ce au rămas valabile, potrivit Ministerului Sănătății
  3. Cea mai mare țară din lume vrea să îi ia coroana lui Trump. Putin a uitat să-i spună ceva președintelui SUA VIDEO
  4. Descoperire ce ar schimba legile fizicii: Ce a existat înainte de Big Bang? VIDEO
  5. Un expert american trage un serios semnal de alarmă: Doi președinți puternici vor ”finlandizarea” lumii
  6. Mutările lui Trump zdrobesc Statele Unite: Pierderi colosale de 5.500 de miliarde dolari
  7. Mogulul imobiliar al lui Trump, pradă ușoară pentru Putin: Dictatorul are cel mai mare proiect contra SUA și a aliaților
  8. Erdogan profită de momentul geopolitic pentru a înăbuși opoziția democratică din Turcia - Politico
  9. Trump, întrebat despre deconspirarea în presă a planurilor de război: "O revistă care se îndreaptă spre faliment" VIDEO
  10. Zelenski, despre confruntarea cu Trump și Vance din Biroul Oval: „Am apărat demnitatea Ucrainei“