Este extrem de dificil de digerat situaţia facturilor enorme pe care începi să nu le poti acoperi cu un salariu întreg.
Totodată, este important să intelegi că a te simți defavorizat sau anxios este un răspuns normal atunci când ți-ai pierdut locul de muncă, ai fost concediat sau te lupți cu datoriile.
Ziare.com îti explică în cadrul rubricii Banii tăi cum ai putea supravieţui stresului financiar, conform psihologilor.
Este posibil te simțiți şi să te comporti în moduri care îţi sunt necunoscute. Dar asta nu înseamnă neapărat că suferi de o tulburare de anxietate sau că ai depresie. Cu toate acestea, trebuie să fii atent. Psihologii recomandă:
Continuă să te întâlneşti cu prietenii, păstrează CV-ul la zi și încercă să plăteşti facturile cu suma pe care o poţi achita. Dacă ai mai mult timp pentru că nu ești la serviciu sau lucrezi de acasă, fă mişcare – activitatea fizică îți poate îmbunătăți starea de spirit dacă te simți defavorizat.
Poţi căuta cursuri de exerciții fizice via internet, poţi asculta un podcast cu sfaturi utile de la experţi care ştiu cum să abordeze situaţiile delicate. Sau poate o carte pe care ţi-ai dorit de ceva vreme să o citesti şi nu ai avut suficient timp, plimbări mai lungi şi mai dese în locuri în care te simti bine, de preferat cu câţiva prieteni.
Poti apela şi la o cură cu minerale si vitamine, magneziul fiind un aliat desărvârşit. Dar după ce consulţi medicul de familie pentru a şti sigur dacă se potrivesc organismului.
De exemplu, dacă ai datorii, caută sfaturi despre cum să îţi le prioritizezi cel mai binee. Când oamenii se simt anxioși, uneori evită să vorbească cu alții.
Unii oameni își pot pierde încrederea destul de uşor. Dacă acest lucru începe să se întâmple, confruntarea cu aceste situații le va ușura starea, în general. Te documetezi mai mult despre situaţia în care te gasesti.
Sursele sunt multiple. Sigur vei găsi câteva soluţii şi pentru tine. Şi, cel mai important, nu îţi pierde încrederea, nu dispera!
Pentru unele persoane cu griji legate de bani, alcoolul poate deveni o problemă. S-ar putea să bei mai mult decât de obicei ca o modalitate de a-ți face față emoțiilor sau doar pentru a completa timpul.
Este evident că alcoolul nu te va ajuta să faci față problemelor și, mai mult, ar putea crește considerabil stresul. Caută sfaturi despre cum să reduci consumul de alcool!
Trezește-te la ora ta obișnuită și respectă rutina ta de zi cu zi. Dacă îţi pierzi rutina, îţi poate afecta alimentația – puteți să vă opriți din gătit, să pierdeți micul dejun pentru că sunteți încă în pat sau să mâncați gustări în loc să aveți mese adecvate.
Dacă tot îți spui că problemele tale sunt prea mari sau că nu ești genul de persoană care își poate rezolva propriile probleme, poate fi imposibil să-ți îmbunătățești situația.
Reîncadrându-ți situația ca pe o provocare pe care înveți să o depășești, poți lucra pentru a rupe ciclul negativității. Opreşte autoflagelarea şi practică acceptarea situației financiare Extinde-ți aceeași empatie și compasiune pe care le-ai demonstra altora.
Consultă un medic de familie dacă încă te simți îngrijorat sau anxios după câteva săptămâni. Medicul de familie te poate sfătui cu privire la serviciile de terapie psihologică şi care, cu siguranţă, te vor ajuta extrem de mult.