De ce anumiți oameni îmbătrânesc accelerat: Factorii de care să te ferești

Luni, 27 Iunie 2022, ora 05:51
12506 citiri
De ce anumiți oameni îmbătrânesc accelerat: Factorii de care să te ferești
Stresul social duce la îmbătrânirea accelerată a sistemului imunitar FOTO: AIS

Un studiu amplu realizat de oamenii de știință de la Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite, a vrut să înțeleagă mai bine de ce oamenii de aceeași vârstă pot avea vârste imunologice diferite. Experții americani au descoperit că stresul social este legat de îmbătrânirea accelerată a sistemului imunitar și de aceea este indicat ca oamenii să-și îmbunătățească stilul de viață.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sistemul lor imunitar începe în mod natural să intre în declin. Acest proces legat de sistemul imunitar, imunosenescență, poate fi o parte importantă a unor astfel de probleme de sănătate legate de vârstă, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare, precum și răspunsul mai puțin eficient la vaccinuri, potrivit Science Alert.

Studiul, condus de doctorul Eric Klopack de la Universitatea de Sud California, a analizat 5.744 de participanți cu vârsta de peste 50 de ani din Statele Unite. Cercetătorii de la Health and Retirement Study au analizat diferitele tipuri de factori de stres, pe care oamenii i-au experimentat.

Faci singur un test de 10 secunde și afli ceva șocant: Dacă nu ai reușit, poți muri în următorii zece ani VIDEO

Aceștia au inclus și evenimentele stresante din viață, cum ar fi pierderea locului de muncă, discriminarea, traumele majore petrecute de-a lungul anilor, cum ar fi o boală care pune în pericol un membru al familiei, stresul cronic, cum ar fi cel financiar.

Analizând datele participanților, care au furnizat sânge și au răspuns și la întrebările legate de stres, echipa de experți a descoperit că oamenii care s-au confruntat cu mai mult stres au avut o proporție mică de celule ”naive” T, necesare pentru a înfrunta noi invadatori din corpul uman, ai sistemului imunitar, pe care nu i-a mai întâlnit până acum.

Lipsa unei substanțe din dietă duce la demență: Consumul unor alimente scade riscul cu 49%

S-a constatat că persoanele cu proporții scăzute de celule T mai noi și niveluri mari de celule T mai vechi, au un sistem imunitar mai îmbătrânit.

Studiul ajută la clarificarea asocierii dintre stresul social și îmbătrânirea imună mai rapidă. De asemenea, evidențiază modalități potențiale de a încetini îmbătrânirea imunității, cum ar fi schimbarea modului în care oamenii fac față stresului și îmbunătățirea comportamentelor de viață, cum ar fi dieta, fumatul și exercițiile fizice.

Să menționăm faptul că stresul este un fenomen psihosocial ce decurge din confruntarea omului cu cerințe, sarcini, situații, care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanță pentru persoana în cauză.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#stres sanatate, #stres efecte organism, #stres sfaturi, #stres loc munca, #sistem imunitar, #sistem imunitar scazut stres , #stiri sanatate