Structuri misterioase gigantice descoperite în spațiu, fără precedent. ”Nu am crezut că așa ceva există”, sunt nemaivăzute VIDEO

Marti, 14 Mai 2024, ora 01:47
7057 citiri
Structuri misterioase gigantice descoperite în spațiu, fără precedent. ”Nu am crezut că așa ceva există”, sunt nemaivăzute VIDEO
Structuri gigantice misterioase au fost descoperite în spațiu FOTO: Science Alert

Un grup de astronomi coordonat de Universitatea Centrală din Lancashire, Marea Britanie, care a efectuat un studiu publicat în revista arXiv, a făcut o descoperire extraordinară. Experții au găsit structuri misterioase gigantice apărute în spațiu, denumite ”Marele Inel”, cu un diametru de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumină. Acesta sfidează înțelegerea noastră, fiind ceva nemaivăzut, o descoperire fără precedent, ea nu se potrivește cu nicio structură sau mecanism de formare cunoscut de omenire.

Descoperirea Inelului Mare, care ne pândește de la o mare distanță cosmică, urmărește Arcul Gigant care este situat în aceeași regiune cerească și la o distanță comparabilă. Alinierea neobișnuită și scara colosală a acestor structuri adâncesc misterul cosmic, potrivit Science Alert.

În lumina care a călătorit timp de 6,9 miliarde de ani pentru a ajunge la noi, astronomii au găsit un inel de galaxii gigantic, aproape perfect, cu un diametru de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumină.

Anunțul unui expert NASA uimește omenirea și face înconjurul lumii: Acolo trăiesc extratereștrii, dar există un secret VIDEO

Descoperirea, condusă de astronomul Alexia Lopez de la Universitatea Centrală Lancashire, a fost prezentată la cea de-a 243-a întâlnire a Societății Americane de Astronomie din ianuarie și este raportată într-o lucrare disponibilă pe arXiv.

Este a doua structură gigantică descoperită de Lopez și colegii ei. Primul, numit Arcul Gigant, se află de fapt în aceeași parte a cerului, la aceeași distanță. Când descoperirea arcului a fost anunțată în 2021, i-a nedumerit pe astronomi. Marele Inel nu face decât să adâncească misterul.

„Niciuna dintre aceste două structuri ultra-mari nu este ușor de explicat în înțelegerea noastră actuală a universului”, a spus Lopez. „Și dimensiunile lor ultra-mari, formele distinctive și proximitatea cosmologică trebuie să ne spună cu siguranță ceva important – dar ce anume?”

Noi dovezi care confirmă scrierile din Biblie: Descoperire epocală la Ierusalim, în orașul lui David VIDEO

Cea mai palpabilă legătură pare să fie ceva numit oscilație acustică barionică (BAO). Acestea sunt aranjamente circulare gigantice ale galaxiilor găsite în tot spațiul. Sunt de fapt sfere, fosilele undelor acustice care s-au propagat prin Universul timpuriu și apoi au înghețat când spațiul a devenit atât de difuz, unde undele acustice nu mai puteau călători.

Inelul Mare nu este un BAO. BAO-urile au toate o dimensiune fixă de aproximativ 1 miliard de ani lumină în diametru. Și o inspecție amănunțită a Inelului Mare arată că este mai mult ca o formă de tirbușon care este aliniată în așa fel încât să arate ca un inel.

Ceea ce lasă întrebarea fără răspuns: ce naiba este? Și ce înseamnă pentru Principiul Cosmologic, care afirmă că, în toate direcțiile, orice zonă de spațiu ar trebui să arate aproape la fel ca toate celelalte zone de spațiu?

Descoperirea care a pus lumea pe jar: Cartea care te poate otrăvi

Nimeni nu știe ce este această structură gigantică

„Ne așteptăm ca materia să fie distribuită uniform peste tot în spațiu atunci când privim universul la scară mare, așa că nu ar trebui să existe nereguli vizibile peste o anumită dimensiune”, a explicat Lopez.

„Cosmologii calculează că limita actuală de dimensiune teoretică a structurilor este de 1,2 miliarde de ani lumină, dar ambele structuri sunt mult mai mari – Arcul Gigant este de aproape trei ori mai mare, iar circumferința Inelului Mare este comparabilă cu lungimea Arcului Gigant”.

Dar dimensiunea este doar una dintre probleme. Cealaltă este ceea ce înseamnă pentru cosmologie, studiul evoluției Universului. Modelul actual este cel care în prezent se potrivește cel mai bine cu ceea ce observăm, dar există câteva caracteristici care sunt dificil de explicat în cadrul său.

Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman

O altă posibilitate este ca structurile să fie un tip de defect topologic în țesutul spațiu-timp cunoscut sub numele de șiruri cosmice. Se crede că acestea sunt ca niște riduri la nivelul protonilor care au apărut în Universul timpuriu pe măsură ce spațiu-timpul s-a întins, apoi au înghețat la locul lor.

Momentan, nimeni nu știe sigur ce înseamnă Inelul Mare și Arcul Gigant. Ar putea fi doar aranjamente întâmplătoare ale galaxiilor care se rotesc pe cer, deși probabilitatea ca aceasta pare destul de mică. Cea mai bună speranță ar fi să găsim mai multe astfel de aranjamente de galaxii, împrăștiate în tot Universul, ascunse la vedere.

„Din teoriile cosmologice actuale, nu am crezut că structurile la această scară sunt posibile”, a spus Lopez. „Ne-am putea aștepta la o structură extrem de mare în tot Universul nostru observabil. Cu toate acestea, Inelul Mare și Arcul Gigant sunt două structuri uriașe și sunt chiar vecine cosmologice, ceea ce este extraordinar de fascinant.”

Quarterly Report - Editia 4

Misterioasa retragere din tenis a Camilei Giorgi. ”Păpușa” circuitului WTA a vrut să se vaccineze ”la chiuvetă”, acuzată de o româncă
Misterioasa retragere din tenis a Camilei Giorgi. ”Păpușa” circuitului WTA a vrut să se vaccineze ”la chiuvetă”, acuzată de o româncă
Una dintre cele mai frumoase tenismene din istorie s-a retras la 32 de ani, în condiții neelucidate încă. Fanii tenisului au admirat-o ani la rând pe Camila Giorgi, atât pentru stilul de joc...
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
#structuri misterioase, #descoperire astronomica, #structuri, #spatiu cosmic, #descoperire univers stele, #mister , #stiri externe