Mii de atacuri cibernetice, blocate în acest weekend de STS. Numărul amenințărilor s-a dublat

Duminica, 01 Mai 2022, ora 13:32
3337 citiri
Mii de atacuri cibernetice, blocate în acest weekend de STS. Numărul amenințărilor s-a dublat
Numărul amenințărilor cibernetice s-a dublat în ultimele două zile. FOTO: Facebook / STS

Mii de atacuri cibernetice au fost blocate în ultimele zile de către ofițerii Serviciului de Telecomunicații Speciale, printre site-urie vizate de hackeri numărându-se și site-ul Poliției Române. STS arată că numărul atacurilor s-a dublat în aceasă weekend, față de alte perioade.

„În acest sfârșit de săptămână, specialiștii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicații Speciale au blocat mii de atacuri malițioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România. Este o creștere semnificativă, pe anumite pagini web depășindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparație cu alte perioade. STS a aplicat măsuri eficiente și rapide de securitate cibernetică, utilizând atât mecanisme automatizate, dar și operațiuni tehnice în timp real implementate la nivelul Centrului Operațional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) și la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autoritățile pentru care instituția noastră asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet”, se arată în comunicatul STS.

În cazul unui atac cibernetic timpul de reacție este esențial

Potrivit instituției, în cazul unui atac cibernetic deciziile și măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esențiale.

„Atunci când echipele de administrare tehnică și cele de securitate cibernetică sunt comune, lanțul de decizie este extrem de scurt și cu impact imediat. Activitățile întreprinse pentru asigurarea securității cibernetice corelează măsuri defensive atât la nivelul infrastructurii de comunicații, cât și la nivel de aplicații informatice. În timpul desfășurării atacurilor, specialiștii STS au identificat tipologia acestora, sursele malițioase și au aplicat soluții de protecție la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate și le-au transmis către celelalte entități de tip CERT. STS a partajat analizele proprii și a colaborat cu specialiștii IT ai beneficiarilor și experții CERT de la nivelul DNSC și ai instituțiilor din Sistemul Național de Apărare”, mai arată STS.

Site-ul Poliției Române, printre țintele hackerilor

Reamintim că site-ul Poliției Române era nefuncțional sâmbătă după-amiază, cel mai probabil din cauza unui atac cibernetic.

Site-ul nu poate fi accesat, dar nu sunt probleme cu furtul de date, susțin surse din IGPR.

„Un atac cibernetic asupra site-ului Poliţiei Române (www.politiaromana.ro) a fost respins astăzi, 30 aprilie, de către specialiştii în comunicaţii si tehnologia informaţiei din cadrul instituţiei. Atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta”, a transmis, sâmbătă, Poliţia Română.

Hackerii pro-ruși au pus gând rău site-urilor românești

Sursa citată a precizat că site-ul instituţiei conţine doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii şi reţele informatice ale Poliţiei Române.

Atacul a avut loc în aceeași zi în care hackerii pro-ruși de la Killnet au amenințat că vor ataca peste 300 de entități din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Printre instituţiile ale căror site-uri sunt vizate sunt Guvernul, Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătăţii, MAI, dar şi ANAF, Jandarmeria Română sau STS.

„Obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor şi a serviciilor web, distrugerea reputaţiei şi panicarea utilizatorilor din România”, transmteau autoritățile.

Quarterly Report - Editia 4

Amenințarea Rusiei asupra Europei se intensifică: Metoda ascunsă a lui Putin
Amenințarea Rusiei asupra Europei se intensifică: Metoda ascunsă a lui Putin
Concomitent cu războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, care a depășit borna celor 27 de luni, amenințarea Rusiei asupra Europei s-a intensificat îngrijorător. Astfel, Juhan Lepassaar, șeful...
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple a lansat o nouă funcție de confidențialitate pentru iPhone, parte a setului de instrumente Safety Check, menită să ajute utilizatorii să identifice și să blocheze accesul persoanelor...
#STS, #securitate cibernetica, #hackeri Rusia, #politia romane, #atacuri cibernetice Romania , #STS
Comentarii
Poza Ionut175
Ionut175
rank 5
284 citiri.sts.statul vostru.web-pages stat.gheorghita la portita.$