Conducerea STS, audiată în legătură cu „frăția cadourilor” din instituție. Generalul Ionel Sorin Bălan și adjunctul lui, declarații în ședință secretă FOTO

Vineri, 18 Martie 2022, ora 22:16
6673 citiri
Conducerea STS, audiată în legătură cu „frăția cadourilor” din instituție. Generalul Ionel Sorin Bălan și adjunctul lui, declarații în ședință secretă FOTO

Generalul-locotenent Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și adjunctul lui, general-locotenent Ionel Sorinel Vasilca, au fost chemați să dea cu subsemnatul în fața instanței, vineri 18 martie, în dosarul fraudării unui concurs pentru promovarea în corpul ofițerilor a soției unuia dintre angajați.

În dosar este inculpat generalul de brigade Daniel Cosmin Grigore, fost șef al Direcției de Resurse Umane.

Ionel Sorin Bălan (foto, centru) și Ionel Sorinel Vasilca au fost audiați la Curtea de Apel București în calitate de martori și au dat detalii în fața judecătoarei Daniela Toader despre modalitatea în care Ana Maria Berhardt, soția unui polițist de frontieră, Liviu Berhardt, a ajuns după 3 încercări în corpul ofițerilor STS conta unor sticle de băutură.

La termenul din data de 18 februarie, generalul (r.) Nicolae Fugulin a recunoscut că a primit două sticle de whisky, o sticlă de vodcă o sticlă de prosecco „în numele unei vechi prietenii”.

Generalul Fugulin a recunoscut faptele în acest dosar și a fost condamnat cu suspendare. Celălalt general, Daniel Cosmin Grigore, nu a recunoscut faptele de care îl acuză procurorii DNA și se judecă pe fond la Curtea de Apel București.

Procurorii spun că generalul Grigore ar fi fost cel care a „tras sforile” pentru ca Ana Maria Berhardt să obțină gradul de ofițer, punând presiune asupra psihologului examinator prin intermediul locotenentului colonel Ana Nițu, șefa Sectorului Testare Evaluare și Asistență Psihologică din cadrul STS.

Aproape 3 ore a durat ședința secretă în care au fost audiați, pe rând, actualul și fostul șef al STS, Ionel Sorin Bălan și Ionel Sorinel Vasilca (foto). Ultimul a fost nevoit să aștepte pe hol până a terminat de vorbit superiorul lui.

De trei ori a participat Ana Berhardt la concursul de promovare organizat de STS pentru trecerea în corpul ofițerilor, reușind – spun procurorii DNA – abia după intervenția generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore.

În depoziția generalului în rezervă Nicolae Fugulin, acesta s-a referit la rolul pe care el l-a jucat în întreaga poveste.

„Frăția cadourilor” la Serviciul de Telecomunicații Speciale

Acesta a relatat că în luna martie a fost vizitat de Liviu Berhardt și de Horia Tiberiu Mălureanu, care i-au adus cadouri „de ziua femeii”.

„Pe 8 martie (n.r. – 2019) au venit amândoi la mine, fără să îi chem eu și fără să mă anunțe, cu 2 buchete de flori, unul pentru soție, altul pentru fată (n.r. – fiica lui) și cu o punga în care se aflau 4 sticle: una de prosecco, una de vodcă și două de whisky. Și am întrebat de ce au venit la mine și au zis că de Ziua Femeii, cu cadouri pentru soție și pentru fată, ei fiind trecere către Târgoviște. Pe timpul urmăririi penale domnul procuror m-a întrebat dacă aceste cadouri cu care au venit ei ar putea reprezenta un semn de recunoștință din partea lui Berhardt pentru sprijinul pe care i l-am dat. I-am spus că poate fi orice, mai puțin pentru sprijinul acordat, pentru că eu am luat de bună declarația lor, ca au trecut pe la mine pentru ziua femeii. Pe 10 martie s-a terminat jocul, a intervenit DNA-ul, a făcut percheziții și nu au găsit nimic la domiciliul meu. Nu știu ce au găsit la Berhardt”, a mai spus gen. (r) Nicolae Fugulin.

Tot la termenul din 18 februarie a fost audiat și Horia Tiberiu Mălureanu, care a confirmat că schimburile de băutură și de produse alimentare erau o obișnuință între el, Berhardt și Fugulin.

„Eram într-o relație de prietenie foarte strânsă. Ne cunoaștem din 2005, iar de atunci făceam schimburi tot timpul, că acuma nu mai facem. Dădeam pește, mici, fiecare ce avea cu diverse ocazii sau de sărbători. Berhardt nu mi-a cerut niciodată să intervin pe lângă Fugulin. Au existat discuții între mine și Fugulin că el face, că oprește un post... Eu le consideram minciuni, pentru că a mai spus el din astea. El e așa, un lăudăros. Spunea ca retine un post pentru Berhardt Ana”, a spus Mălureanu.

Magistrații au acceptat cu greu acordul de recunoaștere al generalului Fugulin

Pe 29 iulie 2020, DNA anunţa că procurorii militari au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Nicolae Fugulin, general de brigadă în rezervă, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În prezenţa avocatului, generalul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an şi 8 luni închisoare.

Generalul de brigadă în rezervă Nicolae Fugulin era acuzat de DNA că a primit diverse bunuri de la Liviu Berhardt, poliţist de frontieră din Giurgiu, în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca soţia poliţistului să promoveze un concurs de ofiţer.

„În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F. N., diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofiţer. În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influenţa pretinsă a generalului în rezervă F. N. (n.r. – Fugulin Nicolae) nu a fost una reală”, spunea DNA.

Acuzațiile procurorilor pentru generalul Daniel Cosmin Grigore și alte cadre STS

Într-un dosar separat, DNA l-a trimis în judecată pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul STS, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării.

De asemenea, au fost trimişi în judecată alți lucrători ai STS:

  • locotenent colonel (în rezervă) Ana Niţu, şefă a Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică din cadrul STS;
  • căpitan Adelina Sofia Aştefan, ofiţer în cadrul DMRU - Biroul Recrutări;
  • căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Giurgiu;
  • plutonier major Gabriela Racu, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi;
  • Liviu Berhardt (soţul inculpatei Ana Maria Daniela Berhardt), la data faptei agent de poliţie în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

Conform DNA, infracţiunile au fost comise în perioada iunie 2019 - martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din corpul subofiţerilor în cel al ofiţerilor.

Concret, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi obţinut aviz psihologic favorabil după susţinerea testării psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susţinut din nou testarea psihologică, la care, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară (în condiţiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziţie baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuşi „apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS”.

Cum a fost înaintată în grad, până la urmă, soția lui Liviu Berhardt

Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către Ana Niţu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore.

„Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independenţa profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispoziţiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog şi ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare. Consecinţa directă a încălcării dispoziţiilor legale sus menţionate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale şi implicit cu competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obţinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcţie de ofiţer pentru care nu îndeplinea condiţiile legale. Chiar şi în aceste condiţii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoştinţele profesionale, motiv pentru care a fost declarată respinsă”, susţin procurorii.

Conform DNA, cu ocazia desfăşurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca inculpata Ana Maria Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi.

În aceste condiţii, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Gabriela Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea mai multor subiecte.

Citeste si:
Vasile Blaga, achitat definitiv într-un dosar de trafic de influenţă. Fostul secretar general al PDL era acuzat că a primit 700.000 de euro
Vasile Blaga, achitat definitiv într-un dosar de trafic de influenţă. Fostul secretar general al PDL era acuzat că a primit 700.000 de euro
Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus luni, 27 iunie, achitarea definitivă a europarlamentarului Vasile Blaga într-un dosar de trafic de influenţă. Vasile...
„Amazoana” care i-a vrăjit pe afaceriștii din Dosarul Microsoft că-l influențează pe Emil Boc. Vanessa Youness pierde „trenul prescripției”
„Amazoana” care i-a vrăjit pe afaceriștii din Dosarul Microsoft că-l influențează pe Emil Boc. Vanessa Youness pierde „trenul prescripției”
Vanessa Youness – femeia care i-a păcălit pe Dinu Pescariu și pe Claudiu Florică să-i dea 750.000 de euro ca să le pună o vorbă bună pe lângă Emil Boc pentru prelungirea contractelor...
Comentarii
Pieues
rank 4
astia de la frontiera raman cu..cadourile ..?...