„Frăția cadourilor” la STS. General condamnat: „După o noapte pe baltă și după niște vin, nu m-am mai uitat în pungă”

Sambata, 19 Februarie 2022, ora 03:09
36208 citiri
„Frăția cadourilor” la STS. General condamnat: „După o noapte pe baltă și după niște vin, nu m-am mai uitat în pungă”
Generalul Daniel Cosmin Grigore nu a reccunoscut acuzațiile DNA cu privire la fraudarea unui concurs la STS. FOTO: Facebook / STS

Un general de brigadă în rezervă al MApN, Nicolae Fugulin, a relatat în instanță vineri, 18 februarie, cum a primit o pungă cu băutură de la un prieten polițist, Liviu Berhardt, care urmărea să obțină promovarea soției sale ca ofițer al structurii.

Numai că nimic din ce îi promisese generalul amicului său, Liviu Berhardt, nu s-ar fi materializat în vreun fel, precizează gen. (r) Nicolae Fugulin, iar băutura – mai exact, două sticle de whisky, o sticlă de vodcă o sticlă de prosecco – o primise în numele „unei vechi prietenii”.

Un general STS a recunoscut faptele, altul neagă acuzațiile în totalitate

Gen. (r) Nicolae Fugulin a fost audiat în calitate de martor, vineri, după ce anul trecut a „scăpat ieftin” cu 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare, în urma încheierii unui acord de recunoaștere încheiat cu procurorii DNA. În schimb, Liviu Berhardt și ceilalți inculpați pe care i-ar fi „uns” pentru ca soția sa să ajungă ofițer – printre care și generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore (foto), la data faptelor șeful Direcției Management Resurse Umane din STS – au rămas să se judece pe fond la Curtea de Apel București.

De trei ori a participat Ana Berhardt la concursul de promovare organizat de STS pentru trecerea în corpul ofițerilor, reușind – spun procurorii DNA – abia după intervenția generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore. În depoziția generalului în rezervă Nicolae Fugulin, acesta s-a referit la rolul pe care el l-a jucat în întreaga poveste.

Gen.(r) Nicolae Fugulin a susținut că Liviu Berhardt i-ar fi spus în timpul unei partide de pescuit la care participa și o a treia persoană – Tiberiu Horia Mălureanu, fără calitate specială – că soția lui, Ana Berhardt, subofițer STS, vrea să treacă în corpul ofițerilor și are nevoie de „o pilă”, deoarece se teme că „s-ar putea să apară concurență neloială”. Cu această primă ocazie l-ar fi sfătuit pe Berhardt ca soția lui să facă un raport în care să își justifice solicitarea de înaintare în grad.

„Dumneaei a făcut raport, raportul i s-a aprobat și în luna mai domnul Berhardt mi-a comunicat că s-a aprobat raportul soției pentru a susține examenul. În discuția purtată cu dânsul i-am spus că locul respectiv a fost aprobat special pentru ea în urma intervenției mele. Parțial era adevărat, întrucât locul fusese aprobat pentru că era singura care făcuse raport. Dar în niciun caz în urma intervenției mele. De atunci pâna la sfârșitul perioadei nu a fost nicio intervenție. Nu am intervenit la absolut nimeni pentru Berhardt Ana. A fost doar un joc, ca să fie ea mai relaxată la examen. Primul examen a fost susținut în luna iunie și a picat la testarea psihologică, nemaisusținând alte probe. Am rămas foarte surprins, știind că este absolventa de psihologie, dar examenul este examen”, a spus gen. (r) Nicolae Fugulin.

Gen. (r) Nicolae Fugulin: „Mi-a pus în portbagaj o pungă. N-am întrebat de este”

În luna septembrie, generalul spune că trebuia să se întâlnească iarăși „pe baltă” cu prietenii lui, Liviu Berhardt și Horia Tiberiu Mălureanu.

„Așa cum era obiceiul am adus 2 bidoane de vin. A doua zi de dimineață am vorbit cu domnul Mălureanu, i-am dat vin, iar el mi-a pus în portbagaj o pungă. Sub jurământ declar că după o noapte de stat pe baltă, la o temperatură neprielnică și după vin, n-am mai întrebat ce este în pungă și de la cine este. Și înainte de examen făceam astfel de schimburi. Eu îi serveam cu ce era în gospodăria mea, ei îmi dădeau produse de-ale lor: pește, icre, zacuscă”, a declarat martorul.

Acesta susținut că despre examen și despre rezultate a aflat de la Berhardt abia în ianuarie 2020: soția lui „trecuse proba la engleza”, dar o picase pe cea practică.

„(Liviu Berhardt – n.r.) a spus că soției lui îi este frică să meargă la examen deoarece o persoana din fruntea STS – nu a dat nume sau nu am reținut eu – ar putea să îi pun piedici. L-am sfătuit ca, pentru a merge liniștită la examen, sa se ducă la șeful STS Bălan (n.r. – șeful STS Ionel-Sorin Bălan) sau pur și simplu să meargă la DNA și să facă un denunț, dacă este sigură că lucrul acesta e adevărat. Nu a ținut cont de sfaturi și atunci am promis, din nou, că voi interveni eu, dar, repet, de fapt nu am vorbit cu nimeni. A dat examenul în februarie, a reușit la proba practică. L-am sunat și i-am spus ca meritul aparține în întregime soției”, a spus generalul în rezervă.

Băutură și flori pentru general de „Ziua Femeii”

Acesta a relatat că în luna martie a fost vizitat de Berhardt și de Mălureanu, care i-au adus cadouri „de ziua femeii”.

„Pe 8 martie au venit amândoi la mine, fără să îi chem eu și fără să mă anunțe, cu 2 buchete de flori, unul pentru soție, altul pentru fată (n.r. – fiica lui) și cu o punga în care se aflau 4 sticle: una de prosecco, una de vodcă și două de whisky. Și am întrebat de ce au venit la mine și au zis că de Ziua Femeii, cu cadouri pentru soție și pentru fată, ei fiind trecere către Târgoviște. Pe timpul urmăririi penale domnul procuror m-a întrebat dacă aceste cadouri cu care au venit ei ar putea reprezenta un semn de recunoștință din partea lui Berhardt pentru sprijinul pe care i l-am dat. I-am spus că poate fi orice, mai puțin pentru sprijinul acordat, pentru că eu am luat de bună declarația lor, ca au trecut pe la mine pentru ziua femeii. Pe 10 martie s-a terminat jocul, a intervenit DNA-ul, a făcut percheziții și nu au găsit nimic la domiciliul meu. Nu știu ce au găsit la Berhardt”, a mai spus gen. (r) Nicolae Fugulin.

La termenul de vineri a fost audiat și Horia Tiberiu Mălureanu, care a confirmat că schimburile de băutură și de produse alimentare erau o obișnuință între el, Berhardt și Fugulin.

Eram într-o relație de prietenie foarte strânsă. Ne cunoaștem din 2005, iar de atunci făceam schimburi tot timpul, că acuma nu mai facem. Dădeam pește, mici, fiecare ce avea cu diverse ocazii sau de sărbători. Berhardt nu mi-a cerut niciodată să intervin pe lângă Fugulin. Au existat discuții între mine și Fugulin că el face, că oprește un post... Eu le consideram minciuni, pentru că a mai spus el din astea. El e așa, un lăudăros. Spunea ca retine un post pentru Berhardt Ana”, a spus martorul.

Magistrații au acceptat cu greu acordul de recunoaștere al generalului Fugulin

Pe 29 iulie 2020, DNA anunţa că procurorii militari au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Nicolae Fugulin, general de brigadă în rezervă, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În prezenţa avocatului, generalul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Acordul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti, însă un judecător a respins această înţelegere şi a trimis dosarul la DNA în vederea continuării urmăririi penale.

Pe data de 4 februarie 2021, Curtea de Apel București a desființat decizia instanței ierarhic inferioare și a admis acordul de recunoașterea a vinovăției și l-a condamnat pe gen. (r) Nicolae Fugulin la pedeapsa de1 an și 8 luni cu suspendare. În plus, instanța i-a confiscat băutura.

DNA a pus sub sechestru pe 2 sticle de whisky, una de vodcă și una de vin

„Dispune luarea față de inculpat a măsurii de siguranță a confiscării speciale cu privire la următoarele bunuri: două sticle de whisky, o sticlă de vodcă o sticlă de prosecco și suma de 360 lei, cu privire la care a fost instituită măsura sechestrului asigurător, prin ordonanța din data de 01.07.2020”, se arată în decizia CAB.

Generalul de brigadă în rezervă Nicolae Fugulin era acuzat de DNA că a primit diverse bunuri de la Liviu Berhardt, poliţist de frontieră din Giurgiu, în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca soţia poliţistului să promoveze un concurs de ofiţer.

„În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F. N., diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofiţer. În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influenţa pretinsă a generalului în rezervă F. N. (n.r. – Fugulin Nicolae) nu a fost una reală”, spunea DNA.

Acuzațiile procurorilor pentru generalul Daniel Cosmin Grigore și alte cadre STS

Într-un dosar separat, DNA l-a trimis în judecată pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul STS, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării.

De asemenea, au fost trimişi în judecată al lucrători ai STS:

  • locotenent colonel (în rezervă) Ana Niţu, şefă a Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică din cadrul STS;
  • căpitan Adelina Sofia Aştefan, ofiţer în cadrul DMRU - Biroul Recrutări;
  • căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Giurgiu;
  • plutonier major Gabriela Racu, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi;
  • Liviu Berhardt (soţul inculpatei Ana Maria Daniela Berhardt), la data faptei agent de poliţie în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

Conform DNA, infracţiunile au fost comise în perioada iunie 2019 - martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din corpul subofiţerilor în cel al ofiţerilor.

Concret, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi obţinut aviz psihologic favorabil după susţinerea testării psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susţinut din nou testarea psihologică, la care, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară (în condiţiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziţie baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuşi „apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS”.

Cum a fost înaintată în grad, până la urmă, soția lui Liviu Berhardt

Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către Ana Niţu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore.

„Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independenţa profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispoziţiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog şi ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare. Consecinţa directă a încălcării dispoziţiilor legale sus menţionate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale şi implicit cu competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obţinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcţie de ofiţer pentru care nu îndeplinea condiţiile legale. Chiar şi în aceste condiţii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoştinţele profesionale, motiv pentru care a fost declarată respinsă”, susţin procurorii.

Conform DNA, cu ocazia desfăşurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca inculpata Ana Maria Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi.

În aceste condiţii, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Gabriela Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea mai multor subiecte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
#STS, #fraudare concursuri, #abuz in serviciu, #DNA, #general, #audiere, #curtea de apel bucuresti , #justitie