Ponta: Basescu nu are curajul sa-i ceara demisia lui Opris sau e santajat. STS sa treaca la MAI

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 20:10
4741 citiri
Ponta: Basescu nu are curajul sa-i ceara demisia lui Opris sau e santajat. STS sa treaca la MAI

Premierul Victor Ponta a vorbit, duminica seara, despre concluziile sedintei CSAT, aratandu-se nemultumit de faptul ca presedintele Traian Basescu s-a opus demiterii sefului STS, Marcel Opris, dupa cum ii ceruse in prealabil.

Premierul, alaturi de Crin Antonescu, a sustinut o declaratie de presa in urma sedintei fulger a liderilor USL, care s-au intalnit imediat dupa discursul presedintelui, in care acesta a anunat ca nu il va demite pe directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Sedinta fulger la USL, dupa CSAT - Discutii intre Antonescu, Ponta si mai multi ministri

Ponta a precizat ca, in conformitate cu legea, trei institutii aveau competenta de a interveni in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, de pe 20 ianuarie: Romatsa, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si STS, "care este gestionarul numarului de urgenta 112".

"Au fost clar reliefate disfunctionalitati in activitatea celor trei institutii. La Romatsa, directorul si-a asumat raspunderea, la ISU la fel si, cum era normal si de bun simt, si la STS trebuia sa existe asumarea raspunderii, insa acest lucru nu s-a intamplat azi (duminica - n.red.) ", a mentionat Ponta.

Acesta l-a acuzat pe seful statului ca incearca sa il protejeze pe Opris si ca va face acest lucru cat timp va mai putea din punct de vedere legal, mentionand ca motivele pentru care Basescu a sustinut demiterea pe seful STS sunt lasitatea, interesele personale sau posibilitatea sa fie santajat.

"Este evident ca domnul Basescu nu are curajul, din lasitate sau probabil ca e santajat, are interese personale, nu stiu exact care dintre motive e, insa e clar ca Basescu il va proteja pe seful STS atata timp cat va avea dreptul din punct de vedere legal (...) Basescu, avand ceva de ascuns, nu are curajul sa-i ceara demisia", a subliniat Ponta.

STS trece in subordinea MAI

De asemenea, pe langa demiterea sefului STS, Ponta a mai cerut, inainte de sedinta CSAT de duminica, includerea Serviciului in subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, in urma sedintei de urgenta din cadrul USL, Ponta a decis ca STS va face parte din MAI, anuntand ca luni va depune un proiect de lege in Parlament in acest sens.

"In USL am decis ca maine (luni - n.red.) sa prezentam un proiect de lege prin care STS sa treaca in cadrul Ministerului de Interne, in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, astfel incat sa avem o mai buna coordonare, o structura mai putin biroctratica si o raspundere clara (...). STS in subordinea presedintelui nu mai exista in nicio tara europeana", a precizat Ponta, adaugand ca Parlamentul va adopta procedura de urgenta.

Declaratiile prim-ministrului vin in contextul in care Traian Basescu a afirmat, intr-un discurs despre concluziile sedintei CSAT, ca Marcel Opris nu poate fi demis din functie doar "ca sa dea bine".

Basescu: Ponta a cerut demiterea lui Opris si trecerea STS la MAI. Nu schimbam oameni ca sa dea bine

"Prim-ministrul a solicitat trecerea STS la MAI si destituirea directorului STS. Cred ca niciuna dintre variante nu e viabila. Directorul Opris nu e om politic si nu poti sa tratezi pe el si Coldea (Florian Coldea, prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, n.red.), si Predoiu de la SIE (generalul Silviu Predoiu, n.red.) ca pe oameni politici care pot fi schimbati ca sa dea bine. Sunt oameni cu o cariera militara si nu-mi pot permite sa-mi bat joc de ei", a aratat Basescu.

Citeste si:
Nicușor Dan nu se teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea: ”A fost un administrator foarte, foarte slab al Bucureştiului”
Nicușor Dan nu se teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea: ”A fost un administrator foarte, foarte slab al Bucureştiului”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri, 10 august, că nu s-ar teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea dacă ar candida pentru un nou mandat, amintind că fostul edil a lăsat...
Ministrul Mediului liniștește populația: ”Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România”
Ministrul Mediului liniștește populația: ”Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat asigurări miercuri, 10 august, că, de la începutul războiului, nu s-a înregistrat o creștere a nivelului radiațiilor în Ucraina sau în țara...