Basescu: A fost o harmalaie si de aceea oamenii nu au fost salvati. E o minciuna ca STS putea localiza avionul

Autor: Ana Ilie
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 17:52
11902 citiri
Basescu: A fost o harmalaie si de aceea oamenii nu au fost salvati. E o minciuna ca STS putea localiza avionul
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu a vorbit, duminica, dupa sedinta CSAT pe tema tragediei aviatice din Apuseni, despre cine poarta vina pentru proasta gestionare a operatiunilor de cautare si salvare, sustinand ca STS-ul nu avea mijloacele pentru a localiza epava, asa cum a sustinut premierul Victor Ponta.

Seful statului a spus ca proasta coordonare si nerespectarea legilor si a procedurilor in astfel de cazuri a dus la situatia ca echipele de salvare sa intarzie localizarea epavei si salvarea victimelor.

Mai mult, Basescu a tinut sa aminteasca faptul ca, de cate ori s-a aflat el in situatia de a coordona misiuni chiar mai de amploare, ce tineau de securitatea nationala - dand exemplul salvarii jurnalistilor rapiti in Irak sau aducerea lui Omar Hayssam in tara -, lucurile s-au desfasurat foarte bine, pentru ca s-au respectat protocoalele.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- N-as fi dorit sa vorbesc la stadiul acesta despre accident, dar solicitarea premierului de a organiza un CSAT m-a obligat legal sa il organizez.

- Voi reveni in zilele urmatoare cu detalii, vreau sa fac doar o declaratie cu privire la capacitatea statului de a reactiona in situatii de urgenta.

- S-a creat in mod nedrept impresia ca statul roman nu e capabil sa actioneze in situatii de urgenta. Atunci cand actiunile au reclamat eu am coordonat actiunile statului roman, cele mai multe fiind implicate in mod curent si in operatiunile de salvare in cazuri de accidente aviatice. Au fost cazuri de siguranta nationala si s-au finalizat cu atingerea obiectivelor.

- Directia de informatii a Apararii, SRI, SIE s-au aflat in diverse situatii care tineau de siguranta nationala in coordonarea mea si ne-am atins obiectivele. Doua din cele pe care le cunoasteti, recuperarea ziaristilor din Irak si aducerea in tara a lui Omar Hayssam, s-au facut in coordonarea sefului CSAT cu atributiile fiecarei institutii.

- Ce a deosebit actiunile de securitate nationala de operatiunile de salvare din Apuseni a fost coordonare si necoordonare. Nu a fost coordonata in conformitate cu reglementarile in vigoare, de aceea a fost un esec, cum a zis si premierul Ponta.

- In aceste zile s-a instalat public minciuna ca STS trebuia sa faca localizarea locului accidentului. E o minciuna, STS nu are nici echipamentul nici dreptul legal sa faca mai mult decat a facut. STS preia pe linia de apeluri de urgenta informatiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea sa spuna exact punctul din care s-a facut apelul telefonic cand apelul se face de pe telefon fix. Daca apelul la 112 se face de pe mobil, STS primeste indicativul celulei de la operator, Orange sau Vodafone sau alt operator.

- STS primeste si transmite imediat catre structurile care trebuiesc informate un spatiu care arata asa (arata catre un grafic - n.red.). Structurile au fost informate conform procedurilor. Coordonatele foarte apropiate ar fi trebuit furnizate de centrul de supraveghere de la Moscova, daca apelul ar fi fost lansat. Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prabusite.

- E o minciuna de discreditare, nu pot intra in acest joc. Ar fi insemnat sa accept ca STS ar fi putut sa faca mai mult decat sa transmita informatia cu privire la sectorul unde s-a prabusit avionul.

- Sansa a fost ca a avut semnal si dincolo de sectorul pe care l-a dat, pentru ca avionul s-a prabusit putin in afara acestui sector. STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciuna. Daca verificati legislatia in vigoare veti vedea ca operatorii nu au dreptul sa faca localizari la o dimensiune mai mica decat sectorul dat de antena in raza de actiune a careia s-a produs accidentul.

- Va fi o mare dezamagire pentru cei care au propagat minciuna, oameni politici si oameni care au aparut la Tv. Oricat mi-ar placea sa dau o solutie radicala nu pot sa fiu necinstit. Cand se face o coordonare inter-institutionala, institutiile statului roman sunt capabile sa faca fata oricarui tip de actiune.

- Din informatiile pe care le-am strans in aceasta perioada, un volum enorm, daca s-ar fi lucrat institutional si la MAI s-ar fi constituit comandamentul din care fac parte un mare numar de institutii ale statului, cand pui la un loc informatiile de la STS, SRI, un alt operator decat cel care a furnizat prima informatie, de la aviatia militara, informatile radar, si informatiile de la ROMATSA, localizarea s-ar fi putut restrange la un loc foarte mic. Din pacate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la MAI, nici la ministerul Transporturilor. Totul este sa se lucreze coordonat, cu un alt demnitar in capul mesei, si informatia sa curga continuu.

- Nu voi intra in detalii, cazul este in ancheta. Informatiile pe care le am eu le au si procurorii. Vreau sa cred ca vom avea rabdare pana la terminarea anchetei pentru a primi un punct de vedere avizat si bazat pe lege pe respectarea sau nerespectarea regulamentelor de interventie in astfel de situatii.

- Lipsa de coordonare nu necesita schimbarea regulamentelor, a HG si legilor. Am atentionat si in CSAT asupra acestui lucru, pentru ca, daca de dragul de a arata populatiei ca facem ceva, deterioram un sistem care functiona daca se respecta legea, nu vom culege decat rezultate negative. Trebuie in viitorul imediat sa respectam legislatia pe care o avem si cu siguranta institutiile statului ar fi capabile sa actioneze cu suficienta promptitudine.

- La terminarea CSAT va pot spune ca, desi in CSAT s-a prezentat legea dupa care fnctioneaza STS si protocoalele, a fost si punctul de vedere al SRI, care a confirmat ca STS nu are capabilitati mai mari decat sa arate perimetrul in care ar putea fi detectat o aeronava, primul ministru a solicitat trecerea STS la MAI si destituirea directorului STS. Cred ca niciuna dintre variante nu e viabila.

- Directorul Opris nu e om politic si nu poti sa tratezi pe el si Coldea (Florian Coldea, prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, n.red.), si Predoiu de la SIE (generalul Silviu Predoiu, n.red.) ca pe oameni politici care pot fi schimbati ca sa dea bine. Sunt oameni cu o cariera militara si nu-mi pot permite sa-mi bat joc de ei.

- As face o similitudine legata de aceasta solicitare cu ce face guvernul cu prefectii: deszapezirea s-a facut de oamenii acestia prin lungi comandamente la televizor, penibile de multe ori, care au avut ca rol sa ascunda faptul ca nu au existat utilaje de interventie. Autostrada spre Constanta nu cred ca e deschisa nici acum, la patru zile dupa ce a incetat viscolul.

- Sa dai afara prefectii cand contractele le fac presedintii de consilii judetene, carora nu li s-a putut spune o vorba, CNADNR nu s-a putut spune o vorba, toate reprosurile s-au indreptat catre prefecti si mi se pare dezonorant acest mod de a lucra.

- Structurile de securitate nationala nu pot intra in aceasta morisca a executiilor nefondate. Va asigur ca nu as avea niciun menajament pentru un sef de serviciu care prin nerespectarea legii ar gresi. Dar aici suntem in fata unei mari miciuni publice, ca STS ar fi putut sa identifice locul unde se afla.

- Erau alte institutii care au furnizat informatie si daca ar fi fost puse la un loc s-ar fi gasit locul in care se afla avionul.

- Daca exista cineva care poate dovedi sau afirma ca STS are capabilitati mai mari decat cele ce vi le-am prezentat, va asigur ca nu stau nicio clipa pe ganduri pentru cererea de destituire a directorului Opris, dar nu ne vom face bine continuand sa mintim.

- Informatiile pe care le am sunt legate si de aeronava, si de functionarea echipamentelor, si de modul de desfasurare a zborului, inaltimile pana la care a fost supravegheat de radarele ROMATSA si armatei, nu le voi interpreta public, o vor face procurorii, ei vor imparti responsabilitatile.

- Am observat ca persoane neautorizate au transferat autoritati de coordonare catre te-miri-cine, si lucrurile acestea sunt in documente si in probe. A fost o harmalaie, din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutati.

- A propos cu prefectii, fac o singura observatie: mascarada televizata a comandamentelor nu face decat sa fie o acoperire pentru banii nemeritati si nemunciti care se vor da firmelor clientelare care au contracte de deszapezire, iar in locul lor a fost scoasa armata si jandarmeria. As propune guvernului sa constate neindeplinirea contractelor si sa dea banii armatei si jandarmeriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu CSAT accident avion, #Basescu CSAT , #Traian Basescu
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Și uite așa, Grăjdan mai are de așteptat până să fie șeful STS.
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Evident, individul basescu ...